«Brød og Våpen» er den siste boken i Dag Solstads trilogi om den andre verdenskrig i Norge. Her beskriver han den tyske okkupasjonene, og den norske mangelen på motstandskamp. Han skriver på en svært effektiv måte og har en glitrende språkføring på radikalt bokmål. Han fører en kvass penn mot borgerskapets samarbeidslinje, og mot arbeiderpartiregjeringas manglende støtte til aktiv motstand. Han får frem hvordan de norske kommunistene tvang fram en aktiv motstandspolitikk ved å bygge opp sin egen motstandsorganisasjon uavhengig av milorg.

Han er klok i sitt valg av persongalleri og får fram de fleste skjebner som ble nordmenn til del under krigen. Han skildrer det ytre livet, men det som gjør Solstad til en stor forfatter er hvordan han skildrer det indre livet: menneskesinnet som rives med tro, tvil og kampglød, med skuffelse og sorg.

Denne boken er en verdig avslutning på en storslått trilogi, som burde stå som en bauta over de som virkelig vant andre verdenskrig for oss.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Jeg er helt enig i det du skriver om boka.
En kom så nær personene, i arbeidslivet og privat. Her får Solstad med seg mye interessant over få sider, meget bra.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

HanneTine SundalAnne-Stine Ruud HusevågEllen E. MartolStian AxdalBjørg RistvedtHarald KHeidiMads Leonard HolvikElin FjellheimEirin EftevandChat_noirGodemineRufsetufsaMorten MüllerHanne Kvernmo RyeHallgrim BarlaupsiljehusmorHilde Merete GjessingPiippokattaBente NogvaDaffy EnglundMargrethe  HaugenIngunn SVannflaskeLisbeth Marie UvaagMaikenStian B. HopeMarianne AugustaRandiACathrine BoreMorten JensenLeseaaseStine SevilhaugInge KnoffGro-Anita RoenKirsten Lundtommy meyerSynnøve H HoelTonje Sivertsen