Skriving er stort sett hardt arbeid. Det høres trivelig ut med "stå opp når du vil", "ta et glass rødvin og sette seg for å skrive", "få ekstra tid til familien"...

Men det er nok ikke sånn virkeligheten er. Virkeligheten er skrive, skrive, rette, skrive på nytt, skrive, skrive...

Det er vel også sånn at de som har et romantisert forhold til skrivingen tror det bare er å sette seg ned og la historien SKJE. La figurene leve sitt eget liv og fortelle sin historie på arket foran deg.

Men igjen, jeg tror det er snakk om arbeid, arbeid, arbeid. Det er ingenting her som blir til av seg selv.

Enid Blyton (MEGET produktiv barne/ungdomsbokforfatter) fortalte at hun ALDRI planla bøkene sine, hun bare lot ting skje. Allikevel viser analyser av det hun har etterlatt seg at hun 1. Hadde en rimelig god ide om hva boken skulle handle om og hva som skulle skje når hun startet (korte notater) og 2. Hun var ikke redd for å bruke de samme historiene flere ganger.

At hun deretter kunne sette seg ned og la historien SKJE, og at hun oppfattet det dithen at historien bare dukket opp foran henne... Vel, det høres ut som hun valgte rett yrke, iallefall.

En annen ting som er sagt om skriving er "skriv ferdig før du retter". Hvis du bruker for mye tid på de første 3 sidene så vil de siste 347 sidene aldri bli skrevet. Igjen, har du skrevet 50 sider og finner ut at historien ikke kommer noen vei, så er det absolutt bedre å stoppe og rette/forkaste/skrinlegge enn å skrive de resterende sidene ferdig. Men det å jobbe med å perfeksjonere teksten underveis kan fort være nok til å drepe hele historien. (I tillegg kan du ende opp med å perfeksjonere en del av historien som aldri blir med i det ferdige produktet).

Jeg lette på nett og fant et skrivekurs som iallefall har fått meg igang med arbeidet. HER. Det er et amerikanisert produkt, selvfølgelig, og forfatterinnen, Holly Lisle, bruker veldig mye plass i markedsføringen av kurset på å fortelle at "jeg er forfatter", "jeg har gitt ut bøker". Men så langt virker det på meg som mange av fremgangsmåtene hun skisserer i kurset, faktisk fungerer.

Hun har også laget et oppfølgingskurs for den som ønsker å revidere boken sin, HER. Igjen amerikanisert, men fremgangsmåtene fungerer.

I tillegg har hun den leie uvanen å oppdatere kursene også etter at man er ferdig. Akkurat nå gir hun detaljert informasjon om den nye boken hun skriver, samtidig som vordende forfattere har mulighet til å snakke med henne online og få sin videokonferanse lagt inn som en del av kurset. Og typisk nok, er man først medlem så får man oppdateringene også. Så nå sitter jeg her og ser på video;)

Det viktigste som er sagt om skriving her er imidlertid LES. Les god og dårlig litteratur. Les forskjellige genrer. Forsøk å forstå hvordan andre gjør det. Så setter du deg ned og gjør det bedre selv.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Å skrive er som envher annen jobb, det tar tid fra livet ditt. Så satse på en forfatterkarriere for å få mer tid til familien funker dårlig, det har du helt rett i. Eneste er at man kanskje kan fordele skriveøktene litt utover dagen og så har man hjemmekontor:) Men det er utvilsomt mye arbeid med korrekturer, omorganisering av kapitler, omskriving av deler som plutselig ikke var så bra allikevel osv. :)

Noen gode tips fra hr Kings bok: http://37signals.com/svn/posts/322-excerpts-from-steven-kings-on-writing

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Heidi Nicoline ErtnæsHanne Kvernmo RyeMads Leonard HolvikIngeborg Kristin LotheCecilieEllen E. MartolMarianne  SkagePi_MesonAstrid Terese Bjorland SkjeggerudHilde Merete GjessingAud Merete RambølbrekStig TSynnøve H HoelHarald KIreneleserTove Obrestad WøienFindusBjørg Marit TinholtgretemorAvaKnut SimonsenPiippokattaIngeborg GKjerstiIngvild SritaolineLailaRufsetufsaEvaHilde H HelsethConnieKaramasov11mgeJarmo LarsenSissel ElisabethAnniken LDolly DuckEli HagelundDemeter