I det siste har jeg blitt glad i fantasy etter å ha nølt lenge. Det er ikke en sjanger jeg har lest mest av, men nå mens jeg utforsker har jeg blitt mer og mer nysgjerrig på disse sjangrene. Og det er spennende å lese slike serier. Men jeg er litt usikker på hva som skiller Urban Fantasy og Paranormal Romance? Jeg syns det er litt likt. Jeg har lest litt på nettet uten å ha blitt særlig klokere. Det er beskrevet så diffust. Så om noen kunne skrive ned klare punkter om hva som er hva hadde jeg blitt glad. Det er jo så mange nye sjangre nå til dags at jeg har lett for å bli grønn:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viser 20 svar.

Tusen takk til alle som har bidratt med svar. Selv om jeg ikke har svart alle, har jeg lest alle svarene til dette innlegget og jeg setter stor pris på all hjelpen jeg har fått. Jeg begynner å skjønne forskjellen nå. Det er kjekt å ha et sted å spørre om slike ting. Håper at bokelskere.no aldri legges ned:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Gravde fram en pensumbok fra i fjor, der står det litt om urban fantasy (og contemporary fantasy) i forbindelse med La den rette komme inn av JAL:

Handlingen i Låt den rätte komma in foregår i en nær fortid, i et virkelighetsilluderende miljø som det fantastiske bryter inn i. [...] Romanen er typisk for nyere trender i fantastisk litteratur, hvor handlingen stadig oftere foregår i samtiden eller i nær fortid, og gjerne i et bylandskap. Disse kjennetegnene er kjernen i contemporary og urban fantasy, jf. John Clute og John Grand (red) The Encyclopedia of fantasy.

Og litt senere:

Termen contemporary fantasy (CF) blir brukt til å beskrive fortellinger som foregår i samtiden i det som blir ansett for å være den virkelige verden [...] CF kombineres gjerne med urban fantasy (UF). Fortellingen foregår da, som betegnelsen tilsier, i et urbant landskap.

UF kan også foregå i en sekundær verden, men byen i seg selv som miljø må være sentral, ikke bare et bakteppe for handlingen.

I UF har de skjulte mystiske og overnaturlige vesnene og menneskene med overnaturlige krefter forlatt de landlige omgivelsene som preger mye av den eldre fantastiske litteraturen, og flyttet inn til byen.

Hentet fra Grenseerfaringer. Fantastisk litteratur i Norge og omegn av Gerd Karin Omdal.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hei og beklager for sent svar. Har ikke vært på nettet i hele dag.

Men tusen, tusen takk for faktaene og at du tok deg tid til å bla det opp for meg. Setter stor pris på det, og begynner nå så smått å skjønne forskjellen. Det er jo så mange sjangre nå til dags at det er ikke rart man blir litt tullete:) Så tusen takk for enkel og grei forklaring!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bare hyggelig å kunne hjelpe. Det emnet (om fantastisk litteratur) er det jeg har likt best og kost meg mest med så langt i studiene. Kjekt å kunne spa opp litt kunnskap og bruke den senere også ;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da vet jeg hvem jeg skal gå til når jeg har mer spørsmål om det emnet:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen takk for oppklaringen! Da virker det som mye som blir kalt UF burde kalles CF, som er et begrep jeg ikke har hørt før. Jeg får visst endre navn på ei av bokhyllene mine ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Disse kan jo overlappe hverandre litt. Som jeg har skjønt det, så foregår Urban Fantasy i vår vireklige verden et sted, men har fantasy-elementer i seg, som f.eks. vesener vi ikke møter på gata til vanlig: alver, vampyrer, varulver, demoner... Disse historiene trenger ikke ha noe romantisk i seg i det hele tatt, men av og til har de jo noe av det, men det er som reglel ikke hovedtema.

Paranormal Romance: Her er det vel det romantiske forholdet sm står i fokus og gjøres litt interessant med uforklarlige fenomener i tillegg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tror det er sagt allerede, men urban fantasy foregår gjerne i moderne tid og har hovedfokuset på fantasydelen fremfor kjærligheten i motsetning til Paranormal Romance som jeg faktisk ikke hadde hørt før:) Et godt eksempel på urban fantasy kan være Dresden Files av Jim Butcher: kombinasjon av moderne krim noir og fantasy. Inneholder noe kjærlighet, men det er ikke det som er poenget i serien:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Okey, nå er jeg enda klokere. Det føltes som om hodet holdt på å falle av da jeg la inn innlegget. (Mye å forholdet seg til), men etter alle svar føler jeg at jeg begynner å skjønne forskjellen. Syntes de i begynnelsen var så like, men nå vet jeg hva som er i fokus på disse forskjellige sjangrene. Så tusen takk for svar:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skal vi se:

Faktisk definisjon:

Urban fantasy: Undergruppe av "fantasy". Historisk, moderne eller fremtidig historie som primært skal foregå i en BY ("urban")

Paranormal romance: Undergruppe av "romance". Henter deler av grunnlaget for historien i fantasyverdenen.

MIN definisjon: Jeg styrer langt unna "romance"-historiene, så alt jeg leser av fantasy med et visst "virkelighetspreg" plasserer jeg under Urban Fantasy.

Altså:

Urban fantasy, det jeg leser innen fantasygenren som skjer/har skjedd/vil skje i vår verden

Paranormal romance: Det jeg ikke leser

;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nei, jeg er ikke gira på romance jeg heller. Har lenge vært allergisk mot alt som har med romantikk å gjøre (fremdeles styrer jeg unna romantiske komedier), men fantasy er fantasy,og jeg syns det er gøy å utforske sjangre jeg har lest lite/aldri av. Så jeg sier ja takk til begge deler:)

Og tusen takk for forklaringen, jengeno!:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Litt synd at Wikipedia støtter min "offisielle" forklaring og ikke den jeg har laget for å forsvare at "jeg leser ikke romance", for det kan bety at jeg har vært innom "paranormal romance" også i de bøkene jeg foreløpig ikke har registrert her.

Ikke at jeg likte de bøkene som da er "paranormal romance", altså. Absolutt ikke!!

;)

http://en.wikipedia.org/wiki/Urban_fantasy

http://en.wikipedia.org/wiki/Paranormal_romance

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er også litt forvirret når det gjelder disse sjangerne, men her er hva jeg tror. Urban Fantasy er fantasy som utspiller seg i vår verden, eller i noe som minner om vår verden, i motsetning til for eksempel Ringenes Herre og The Name of The Wind som foregår i en helt annen verden (Dette tror jeg kalles High Fantasy ???). Paranormal Romance er en kjærlighetshistorie mellom for eksempel et menneske og et paranormalt vesen. Men jeg tror også at en Urban Fantasy roman kan inneholde dette.... Dette ble rot :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skjønner du hva jeg mener?:) Men takk for forklaringen. Lærte til og med en ny sjanger nå. High Fantasy. Aldri hørt om før:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vet ikke helt om det var så mye til hjelp, jeg er jo like forvirra selv ;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ble litt klokere når du mener at urban fantasy er noe som skjer i "vår verden". Noe som skjer i kjente byer osv, mens paranormal romance betyr det oppdiktede steder? Eller er jeg helt på villspor?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Paranormal Romance kan skje i "vår verden" også. Jeg tror det bare betyr at det er kjærlighetsforholdet som er i fokus, enten det foregår i "vår verden" eller i en "annen verden". :-D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Er det slik at i urban fantasy så er det et mysterie som er i fokus og i paranormal romance så er det kjærlighetsforholdet som er i fokus. En jente som møter en gutt som ikke er en vanlig gutt likevel? Og gjerne har jenta noen spesielle evner også?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, jeg tror det :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da sier vi at vi er på rett spor;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Elin FjellheimBerit RGunillaKay NilsenIdaMcHempettLeseberta_23EmilieskHallgrim Barlaupingar hNeda AlaeiSimen "Boktimmy" IngemundsenSolveigLibraritas vBeathe SolbergJulie StensethAnniken LVannflaskeRufsetufsaEllen E. MartolTone SundlandEli SeimrubbelVidar RingstrømEster SLailaLilleviIngunnAstrid Terese Bjorland SkjeggerudStine_JSilje HvalstadEmilie GeistJeanetteRisRosOgKlagingAnjaMeretePirelliElin SkjerengRandi Annie FramnesIngvild Skartveit