Da har jeg lest ferdig trilogien om Alberte :)

Alberte-trilogien består av:
Alberte og Jakob
Alberte og friheten
Bare Alberte

Forfatteren Cora Sandel er psevdonymet til Sara Fabricius. Hun er født i Kristiania og senere bosatt i i Tromsø, Paris og Sverige. Bøkene om Alberte blir ansett som et av hovedverkene i norsk litteratur.

Alberte Selmer er en keitete og sjenert jente som vokser opp med broren Jakob. I motsetning til Jakob som gjør som han vil er Alberte mye alene, snakker lite og rødmer hvis hun må si noe. Hele ungdomstiden lenger hun etter en ny hverdag og lever med et håp om at livet må by på noe mer.

Moren forteller hele tiden hvor skuffet hun er over Alberte. Over hennes mangler på skjønnhet, ynde og evner. Alberte gjør riktignok ikke stort av seg, men hun har vilje, drømmer og håp.

Bok 2 starter i Paris. Alberte bor dårlig og har konstant dårlig råd. Hun livnærer seg ved å stå litt modell for malere, samt skrive små artikler for aviser. I Paris vanker hun i kunstermiljøet og har sine venner der. Alberte lever fremdeles ikke det livet hun ønsker og blir stadig vekk gående og vente på noe annet. Kjærlighetslivet gir henne både lykke og ulykke.

I siste boken skjønner Alberte at hun må ta grep over eget liv. Hun bestemmer seg for å bli forfatter og tar noen valg som fører henne inn på nye veier.

Jeg må trekke frem språket som Cora Sandel bruker. Det er poetisk og vakkert. Det er masse dybde i språket og fantastiske skildringer.

Terningkast 6. Rett og slett tre fantastiske bøker om en fantastisk kvinne som er verdt å bli kjent med :)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 7 svar.

Det er noe spesielt å lese disse bøkene fra de "eldre" damene synes jeg. Jeg slutter aldri å forundre meg over hvor like vi er, om vi er født på 1800-tallet eller 1900-tallet. Om tanker og følelser, lengsler og ikke minst: utfordringen med å være kvinne og mor.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er jeg enig i Hilde :)
Det som imponerer meg er hvor sterke de har vært de som har valgt å bryte ut av ekteskap, leve som alenemor, ytre sine tanker og meninger høyt etc. Dette tiltross for de strenge moralske reglene som kvinnene skulle forholde seg til den gangen.

Helt klart at man kan kjenne igjen mange av tankene som disse unge kvinnene hadde. Er ferdig med Alberte-trilogien og i Alberte kan man jo også kjenne seg igjen :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg er einig i at bøkene er veldig gode. Eg liker Alberte og friheten best. Kvar gong eg les den (eller Jenny av Sigrid Undset), får eg lyst til å reise til Paris på 20-talet (eller Roma) og vanke i dei same kunstnarmiljøa. Det er synd at det ikkje finst tidsmaskinar ein kan gjere slike reiser med.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg husker også at de ble filmet for tv, mener at det var Liv Ullmann som spilte Alberte, men det er maaaange år siden, serien var vel i svart hvitt og jeg var ganske så ung.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det kunne vært gøy å sett filmatiseringen nå som jeg har lest boken :) Jeg liker best å lese boken før filmen :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Helt enig med deg :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg husker også at de ble filmet for tv, mener at det var Liv Ullmann som spilte Alberte, men det er maaaange år siden, serien var vel i svart hvitt og jeg var ganske så ung.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Dolly DuckHarald KMarit MogstadPer Åge SerigstadIngunn SKirsten LundMads Leonard HolvikMarthe LandsemIris ElisaReadninggirl30Julie StensethalpakkaGunn DuaasEllen E. MartolPiippokattaAud- HelenNinaAlice NordliCarine OlsrødTove Obrestad WøienHanne Kvernmo RyeMarianne  SkageEli HagelundHeidi BHeidiVannflaskeElisabeth SveeKjersti SGrete AastorpAmanda AChristoffer SmedaasKatrinGSvein Erik Francke-EnersenEmil ChristiansenGro-Anita RoenOdd HebækMarianne MSynnøve H HoelReidun SvensliBerit R