Fornøyelig surrealisme!

Søsknene Peter, Tilte og Hans Finø - for ikke å glemme hunden Basker - vokser opp under ekstraordinære forhold på prestegården Finø i Danmark. Foreldrene deres - presten og hans frue - er nemlig langt fra som andres foreldre! Ved hjelp av lurerier og svindel med såkalte mirakler, svinger de seg opp økonomisk, så pass at de plutselig har råd til en flott Maserati. Inntil de blir avslørt som de svindlerne de er ... Men apetitten på suksess og penger er vekket, og foreldrene finner det vanskelig å vende tilbake til et helt ordinært liv.

I bokas åpningsscene er barnas foreldre søkk vekk, og dette er ikke første gang. De har angivelig reist til La Gomera på Kanariøyene, men det avsløres raskt at dette kun har vært en dekkoperasjon. Foreldrenes forsvinning får imidlertid det offentlige til å dukke opp, og barna plassereres i mellomtiden på et behandlingshjem. Hvorfra de selvfølgelig klarer å rømme, og deretter starter jakten på foreldrene. Gjennom Peters øyne, bokas 14 årige jeg-person, følger vi barnas jakt. I hælene følger Grenå Stifts biskop Anaflabia Borderrud, professor Thorkild Thorlacius-Drøbert og politiet. Den ene pussige skikkelsen etter den andre kommer på banen - som Leonora Ganefryd, Pallas Athene og Bister Finkeblod. Innimellom er det også noen gode hjelpere - som Grev Rickardt Tre Løver ... Spørsmålet er hva i all verden det er som har fått presten og fruen til å forsvinne. Hva er i gjære? Finner barna foreldrene sine til slutt?

Tro ikke at dette er en spenningsroman, for da er jeg redd man kan bli skuffet. Hele romanen bæres derimot av et språk så blomstrende og så fullt av vidd at det bare er å gi seg fullstendig hen! Selvfølgelig er det overhode ikke troverdig at en 14 åring er i stand til å avføde så mange originale tanker som jeg-personen Peter. Hendelsesforløpet står heller ikke til troende. Personene i boka grenser til det karikerte, og boka bugner over av overdrivelser. Like fullt er dette en helt herlig bok, som mye godt bæres av digresjoner og metaforer - skapt som et helt eget univers av forfatteren. Tidvis er tankespinnet til Peter nærmest akademisk, der han drodler rundt de store religionenes betydning, kjærlighetens plass i livet etc. - alt fiffig og humoristisk formulert. I stedet for å irritere seg over det som er lite troverdig i boka, mener jeg at man bør akseptere bokas premisser: et surrealistisk og magisk hendelsesforløp uten rot i virkelighetens verden! ;-)

Underveis angret jeg litt på at jeg ikke leste boka "på ordentlig", fordi jeg da kunne ha moret meg med å lese de beste språklige formuleringene om og om igjen. På den annen side fungerte Haakon Strøm utmerket som oppleser! En dag kommer jeg helt klart til å kjøpe boka, slik at jeg kan lese den om igjen! Dette er en av Peter Høegs beste romaner, synes jeg - og jeg har lest dem alle. Her blir det terningkast fem!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 4 svar.

Fantastisk roman - i alle betydninger! Fortelleren Peter befolker sitt univers med et eventyrlig persongalleri: Grever, bordellmammaer, haitianske danserinner, forelskede politifolk, presteskap fra allverdens religioner - en herlig miks! Forviklingene hoper seg opp, og rett som det er, må man revidere sine oppfatninger av hvem som er "snill" og "slem".

Prestebarna Peter og Tilte er både beleste og fantasifulle - jeg synes formuleringene til Peter er en herlig miks av barnslige uttrykksmåter og moden tankegang. Og til sjuende og sist handler vel dette om Peters sorg over å måtte forlate barndommens univers og bli voksen. Sekser!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Handlingen i boka er altfor crazy etter min smak. Her skjer det så mye vanvittig at jeg får problemer med å mobilisere tilstrekkelig interesse. Men jeg er enig i at språkføringen er eksepsjonell. Her er det massevis av artige formuleringer å humre over. Alt i alt blir min dom over boka terningkast tre.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er snart ferdig med denne boka nå. Det slår meg at det minner om Wodehouse - de fantastiske formuleringene er en fryd!!

"Det er mange som i denne situasjonen ville kastet inn håndkleet, men ikke jeg. Jeg har skåret mange mål fra en slik posisjon, klemt mellom fire forsvarsspillere som kunne ha dratt til Hollywood og spilt King Kong uten at det hadde vært nødvendig å maskere dem."

Den minner meg også om en del fantasifulle barnebøker jeg likte da jeg var liten, og jeg griper meg i å ønske at flere ville tørre å skrive slike fortellinger! Samtidig kan det bli litt FOR mye av det gode, som om boka kunne vært kortere - eller sidene litt mindre tettpakket av sprelske formuleringer og hendelser - jeg blir nesten andpusten. Men det er kanskje bare fordi jeg får lest så lite av gangen.

Anbefales!!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Briljante språkformuleringer!! Mye humring og flittig notering av sidetall med gode sitater :)

Jeg er enig med de som skriver her at det til tider er fort gjort å falle ut av historien. Det blir litt for mange og lange innskutte setninger og "sidehistorier". Krever konsentrasjon og lesing i store jafs. Boken kunne godt vært noe kortere, men absolutt verdt å få med seg!!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Berit REllen E. MartolPiippokattagretemorAnn ChristinVibekeAnneWangKirsten LundHarald KReidun VærnesToveHanne Kvernmo RyeMarteBjørg L.Mads Leonard HolvikIngunn SAndreas BokleserEivind  VaksvikMarenTonesen81BenedikteTove Obrestad WøienKristine LouiseAnne Berit GrønbechIngunnJRufsetufsaJarmo LarsenChristofer GabrielsenTrude JensenMonika SvarstadTurid KjendlieBjørg  FrøysaaTonjeJulie StensethOleMorten MüllerTanteMamieLilleviAvaTine Sundal