Dette er en krim etter mitt hjerte! "En moderne Hitchcock", stod det på boka jeg leste, og det er en riktig knagg. En kvinne og en mann møtes på et fly. Han er forbannet på kona, som han mener er utro. Hun mener at han bør ta livet av ektefellen sin, og er innstilt på å bidra. Dette er opptakten til "høk over høk"-drama, men flere spennende vendinger. Elegant, godt gjennomført, ganske så fornøyelig. Jeg bet ikke negler akkurat, men det var en pageturner. Jeg ser at boka har fått 5 i VG og at Ambjørnsen har gitt den 6 i Dagbladet. En sterk femmer fra meg!
Jeg har lest mange gode bøker i år. En av bøkene jeg virkelig har likt, er Fortellingen om øde av Ida Hegazi Høyer. Poetisk, forfriskende annerledes, malerisk nybyggerroman på øde øy - som utrolig nok er basert på en virkelig historie. Denne anbefales!
Det ble Galveston av Nic Pizzolatto. Vi har sett og liker True Detective, så dette var et naturlig valg :-)
Enig! En liten perle!
Denne helgen er det Jon Fosse - Trilogien - som får oppmerksomheten. Har lest den første av de tre korte romanene. Jeg tror jeg vil lese hele før jeg skriver noe om hva jeg synes. Wordbrain spiller ikke jeg, men jeg er blant de trofaste som aldri har sluttet med Wordfeud. Og nå i helgen er det ny runde i ligaen, så det tar litt tid fra lesingen :-)
Fant fram til Dans stille før stormen og Discosatan av Vera Micaelsen - men det er mulig de også er for litt eldre jenter.
"Liljekonvallpiken" har et originalt fortellerperspektiv - og gir meg litt "Huis clos/Jean Paul Sartre-vibber". Anbefales for litterært interesserte!
Vi følger 43 år gamle Merete, naboene hennes - paret Karianne (i trettiårene) og Mikke (vesentlig yngre), samt broren til Mikke, Sigurd. Relasjonene og spenningene mellom disse menneskene har fokus i boka.
Det hele observeres, beskrives og kommenteres av en tredjeperson, Jonas, som er som en flue på veggen. I løpet av boka er det ingen direkte møter mellom Jonas og personene i boka, men han har mange meninger om hvordan de oppfører seg, hvorfor de gjør som de gjør, og hva han ville ha gjort om han hadde vært der. Og ikke minst om forholdet mellom han selv og Merete.
Jeg har nettopp begynt på Anne Oterholm sin nye bok "Liljekonvallpiken". Jeg så en anmeldelse av den tidligere i høst - ble veldig nysgjerrig.
Hei!
Jeg har ikke lest disse selv, men kanskje de kan passe.
Så stilner livets jag : ord i sorg - Svein Ellingsen
Da du forsvant - Iben Sandemose
De magiske tankers år : memoarer - Didion, Joan (denne passer nok bedre litt senere)
Denne helgen ble det mye krim. Psykologisk thriller som på engelsk heter "I let you go" av Clare Macintosh. Kjempespennende! Starter med et barn som blir påkjørt, hvor sjåføren stikker av - utvikler seg til noe mye mer intrikat.
Dessuten en Hitchcock-aktig krim av Peter Swanson, som på engelsk heter The Kind Worth Killing. Likte den også meget godt! En kvinne og en mann møter hverandre tilfeldig på flyreise. Han er sint på kona, som er utro, og sier - uten egentlig å mene det - at han planlegger å drepe henne. Denne er ikke egentlig skummel, men absolutt en pageturner. Anbefaler!
Jeg var ekstatisk da jeg leste denne for et par år siden - syntes den var kjempegod!
Ny stor roman på over 600 sider - vel verdt hver side! En amerikansk samtidsroman med vekt på nettopp samtiden.
Et sentralt miljø i boka er "The Sunlight Project", en organisasjon/hackergruppe ledet av øst-tyske, karismatiske Andreas Wulf, som avdekker hemmeligheter av Assange og Snowden-kaliber. Hovedperson er Pip Tyler, vokst opp med nevrotisk mor, som skjuler seg så godt at Pip ikke en gang har fått vite sitt eget egentlige navn og fødselsdato. En stor roman med Franzen-typiske personlige dramaer og dypdykk i persongalleriets psyke. Anbefales - på det sterkeste!
Og det er du heeelt alene om å mene ;-)
Jeg var i Berlin tidligere i år. "Berlin-trilogien" av Philip Kerr var boka/bøkene som var utstilt i "alle" bokhandlene, og som tydeligvis ble solgt inn som "må lese"-Berlin-boka til litterært interesserte turister.
Timur Vermes "Han er her igjen", er en bok jeg har moret meg over. Tove Nilsen "Konge i snø" har også mye fra Berlin. Fin bok, hvis man vil gjøre en personlig reise med Tove Nilsen. "Å knuse egg" Av Jim Powell er en bok jeg likte veldig godt - om de opplevde konsekvensene av Berlin-murens fall. Litt handling fra Berlin - mye om øst-vestrelasjoner.
Jeg har satt opp nettstedet boktilreisen.no for Norli, der du kan klikke på ulike reisemål og få opp forslag til bøker. Klikker du på Berlin, kommer du til denne siden:
http://www.norli.no/webapp/wcs/stores/servlet/no/norli/berlin
Jeg bestemmer meg ofte for at jeg ikke prioriterer å lese bøker - selv før de er utgitt. Mest fordi jeg er litt lei av sørstatsromaner, eller kjærlighetshistorier fra andre verdenskrig, og noen andre temaer som går igjen ganske ofte.
Når det gjelder Menneskebarnet (som jeg har lest), så ville jeg ikke latt meg skremme av dette med at barna blir utsatt for grusomme ting. Fokuset er egentlig et annet: Forstå hvorfor de er der, og hva dette egentlig handler om. Den er verdt å lese - men les så lite som mulig om den før du starter! Jo mindre du vet, jo bedre!
Anne B Ragde - Jeg skal gjøre deg så lykkelig - er relevant. Tenker også på Et dukkehjem av Ibsen. Kvinners stilling i dag: den humoristiske Ingrid Winters makeløse mismot er en humoristisk bok om en litt kaotisk dame som ikke helt fikser kvinnerollen i dag - med tidsklemme, full jobb, og krav i alle retninger.
Ah! Sommer! Herlig!
Vet ikke hvor mye jeg får lest - arrangerer mini-triathlon for nabolaget i morgen, og det blir vel sosialt resten av helgen også. Men har mange nye bøker som jeg klør i fingrene etter å starte på! Nr. 2 av Ferrante på norsk, "Fordi det er bittert og fordi det er mitt hjerte" av Joyce Carol Oates, "Barneloven" av Ian McEwan - vi får se hva det blir!
Leste denne for en del år siden, og opplevde en ting som jeg aldri har opplevd verken før eller senere av å lese en bok: Jeg besvimte faktisk. Det var i scenen der det blir satt sprøyter i hodet på barn som er på vei ut av magen. For å avlive dem. En fødsel telles ikke før barnet (eller hodet) er ute, og man gjorde alt for å holde fødselstallene ned.
Riktignok hadde jeg fløyet inn til en destinasjon som lå høyt oppe dagen før, og var ikke helt høydetilpasset, men likevel.....Sterk kost.
Herlig med tilbakekommet leselyst! Denne helgen går det i Butcher's Crossing - den "nye" oversatte av John Williams - mannen bak "Stoner". Har lengtet etter fortellerstemmen hans siden Stoner, og nyter å lese den igjen. Denne boka er annerledes, men også veldig god. Handler om en gjeng på bøffeljakt i Colorado. Passer godt å lese her oppe i Jotunheimen :-) Anbefales!
Helt siden "Stoner" har jeg lengtet etter fortellerstemmen til John Williams. Nå er endelig Butcher's Crossing her - i norsk oversettelse. Settingen er en helt annen enn i Stoner: Akademikeren Will ønsker å finne følelsen av å leve i pakt med naturen, og reiser ut på prærien. Både han og leseren blir med på en lang, utmattende og inspirerende bøffeljakt - i en avsondret dal. Språket er så godt, stemningen så levende - dette er gjennomført leselykke. Anbefales!