Mjøsa rundt med mor

ei livsreise

av (forfatter).

Samlaget 2020 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.91 (44 terningkast.)

92 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Stine Pernilles eksemplar av Mjøsa rundt med mor - ei livsreise

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Skrevet på norsk

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Se min omtale

Omtale fra forlaget

Ei annleis klassereise

Dette er ei forteljing om ei mor og ein son på biltur rundt Mjøsa. Bjørn Hatterud er homofil, funksjonshemma og klassereisande. Som tenåring drøymde han seg vekk frå heimbygda Veldre, nord for Brumunddal. På ein trimma moped tok han sine fyrste turar bort frå bygda, inn i fridommen.

Då han var 21 år gammal, flytta han til Oslo, der han har budd sidan. I tankar og samtaler reiser vi mellom fortida og notida, bygda og byen, mellom ulike lag av minne frå livet til ein bygdegut frå arbeidarkår, som har arbeidd seg inn i kunst- og kulturfeltet i hovudstaden.

Dette er ei forteljing om korleis ein aldri heilt kjem seg bort frå plassen ein voks opp. Boka er ei hyllest til ein oppvekst, ein generasjon, eit geografisk område og ikkje minst til ei mor.

Bokdetaljer

Forlag Samlaget

Utgivelsesår 2020

Format Innbundet

ISBN13 9788234002335

EAN 9788234002335

Genre Biografisk litteratur

Omtalt sted Innlandet Viken

Omtalt person Bjørn Hatterud

Språk Nynorsk

Sider 221

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Kritikerprisen. Sakprosa 2020

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

10 21 12 1 0 0

Bokomtaler

Denne boka liker jeg veldig godt. Reisemetaforen brukes på flere nivå her: den fysiske reisen rundt Mjøsa med mor, den sosiale reisen som forfatteren har foretatt, og tidsreisen tilbake til forfatterens barndom, ungdom og tidligere familiehistorie. Ikke rart at undertittelen er "Ei livsreise". Annerledeshet og tilhørighet er viktige tema, og jeg liker den direkte og usentimentale måten forfatteren skriver om disse temaene på. Mye er gjenkjennelig, også for en person født med færre fysiske utfordringer enn forfatteren. For meg, som kommer fra samme kommune som forfatteren, og som kun er noen få år eldre, er det selvsagt mye geografisk og historisk gjenkjennelse i tillegg.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Underfundig. Rar. Artig. Mor og sønn kjører bil rundt Mjøsa. Mange refleksjoner om tettstedene rundt Norges største innsjø. Lettlest. Korte kapitler. Ordentlig god stemning i boka, hvis det går an å si noe sånt.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

" Vi hadde absolutt alt då eg var unge, berre ikke så mykje pengar" sitat fra side 12 Mange gode observasjoner og refleksjoner. Elsker at boka er skrevet på nynorsk med dialoger på dialekt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne vart eg litt skuffa over etter mykje bra kritikk. LItt for privat enkelte partiar, og ganske pratsam. Men også ein del kloke refleksjonar og tankevekkande til tider.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For ei fin framside! For meg har det litt å seie, sjølv om det eg finn på innsida sjølvsagt er viktigast. I Mjøsa rundt med mor får eg i pose og sekk: Denne er fin både utanpå og inni.

Bjørn Hatterud, kulturskribent, kunstkritikar, kurator og musikar opprinneleg frå Veldre i Ringsaker, tek med mor si biltur, ein dagstur rundt Noregs største innsjø Mjøsa. Boka er meir enn ei reiseskildring. Ho har ein undertittel: Ei livsreise. Lesaren får gjennom boka reise i historia om Bjørn Hatterud sjølv, om klassereise, funksjonshemming, homofili og utanforskap. Reisa rundt Mjøsa vert også ei historisk reise, i kulturhistorie, i familiehistorie, i historia til husmenn og hierarki, i bygdehistorie. Alt er fortalt på ein enkel måte, innimellom sårt, innimellom humoristisk, ofte ingen av delene, bare nøytralt forteljande. Gjennom heile boka får du godt språk, og interessant, sterk og viktig lesnad, og alt etter kven du er, kor du har vakse opp, kva du gjer i livet og kor du har valt å busetje deg, er noko til gjenkjenning og noko til ny lærdom.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Å ha dårlig råd kan ha ein høg sosial pris

Godt sagt! (5) Varsle Svar

No er det ikkje lenger den som får i seg nok av mat, som er øvst på rangstigen. No er det dei som klarer å nekte deg sjølv mykje av maten. Der overvekt ein gong i tida kunne vere eit teikn på eit liv i overflod, er det no ein indikator på manglande evne til moderasjon, manglande danning og matkultur. Å ha ein overvektig kropp har for mange blitt eit teikn på at ein mangla sjølvkontroll. Det har heldigvis blitt skammeleg å være rasist i Noreg I dag. Det er sosialt sjølvmord å offentleg gjere narr av nokon med handikap. Samstundes er det framleis heilt ok for mange å påstå at feite folk er ekle

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Når ein går slik du gjer, får ein blikk frå folk som ikkje kjenner ein. Måten du går på, får ungar til å peike eller snakke høgt om deg til foreldra. Heile bord på restaurantar kan snu seg etter deg. Når du har stokken, glanar ikkje folk på deg lenger. Stokken plasserer deg effektivt i kategorien skadd eller funksjonshemma. Når folk  har satt deg i riktig kategori, får du gå i fred.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Fleire av funksjonshemmingane mine er genetiske og arvelege. Legg til at eg kjem frå ein familie med diabetes, fleire tilfelle av kreft og hjarteproblem, tidleg demens og passe mykje sinnssjukdom. Eg plar seie at eg er ein haltande, genetisk søppelhaug. Ei komplisert sjel i ein komplisert lekam. Å spreie desse tinga vidare har eg ikkje sett på som eit must.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Mjøsa er eit landskap som er minst like mykje i meg som rundt meg. Også i Benidorm har eg Mjøsa i sjela, eg har Mjøsa i språket og tankane.

Same kor eg er i verda, ser eg rett på Mjøsa.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Eg voks opp i ei bygd der dei som har flytta inn, er innflyttarar etter tiår, og der dei som har flytta ut, held fram med å vere samtaleemne - fordi dei har flytta ut.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Livet vi lever har alltid minst to lag rundt seg. Det fyrste er kroppen. Det andre er romma vi ferdast i, enten dei er heimen, familien, arbeidet, den geografiske plassen eller reisemålet. Livsforteljinga vår er flettverket av desse to faktorane. Somme gonger er dei kryssande trådene i dette flettverket lettare å sjå, som den gongen ein var boren i seng for siste gong av ein far.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er eit slags hierarki rundt avhengigheit i samfunnet. Avhengigheit under kontroll, folk som drikk for mykje, sniffer kokain på fest eller et for mykje piller, men klarer å halde på fasade, status og arbeid, dei blir knapt ramma av stigma. Det er fyrst når det blir synleg for alle, at avhengigheita blir stigmatiserande

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Utsikta over Mjøsa er knall på starten av vegen, som veltar seg gjennom landskapet som om han går over ein samankrølla bordduk.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vi hadde absolutt alt då eg var unge, berre ikkje så mykje pengar.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Målet er 65 bøker.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Hvis jeg faller - en beretning om usynlig arbeid" av Jan Grue
 • "Pappa var nesten på Woodstock - roman" av Ane Barmen
 • "Skal du ikke gifte deg snart? - og alt mamma og jeg burde ha snakket om i stedet" av Nancy Herz
 • "Dette er andre dagar" av Ruth Lillegraven
 • "Den siste overlevende er død - roman" av Mattis Øybø
 • "Mot normalt" av Bjørn Hatterud
 • "Vi snakket ikke om Holocaust - mor, jeg og tausheten" av Irene Levin
 • "Team Tuva - roman" av Marit Eikemo
 • "O bli hos meg" av Lene Ask
 • "Stargate - en julefortelling" av Ingvild H. Rishøi
 • "Vi har ikke fire nye år" av Martine Johansen
 • "Ting vi mistet i brannen" av Mariana Enriquez
Alle bokanbefalinger for dette verket