Brooklyn

roman

av (forfatter) og Bodil Engen (oversetter).

Tiden 2010 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.46 (57 terningkast.)

137 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Steins eksemplar av Brooklyn - roman

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Irland, 1950-tallet. Eilis Lacey sliter med å finne arbeid, og da sjansen byr seg for en jobb i USA, er hun nødt til å dra. Hun forlater familien og drar til Brooklyn i New York, hvor hun starter et nytt liv på tross av den overveldende hjemlengselen. Men tragiske nyheter kaller henne tilbake til Irland, og hun må velge mellom kjærlighet i hjemlandet og løfter hun har inngått i USA.

Omtale fra forlaget

Ny roman fra prisbelønte Colm Tóibín. Brooklyn er en fortelling om kjærlighet og tap, og om det hjerteskjærende valget mellom personlig frihet og følelsen av plikt. Med Eilis Lacey har Colm Tóibín skapt en bemerkelsesverdig hovedperson, og med Brooklyn en roman med sterk emosjonell kraft.En liten by i Irland på 1950-tallet. I likhet med mange i sin generasjon har unge Eilis Lacey vanskeligheter med å finne seg arbeid, og da sjansen byr seg for en jobb i USA, blir det klart at hun ikke har noe annet valg enn å dra. Eilis forlater familien og setter kursen mot New York. Den overveldende hjemlengselen hun med en gang føler, begraves etter hvert under rytmen til et nytt liv i Brooklyn. Hun skaper seg et eget liv for første gang, uavhengig av familieforpliktelser.Tragiske nyheter kaller henne imidlertid tilbake til Irland, hvor hun blir stilt overfor et smertefullt valg mellom kjærlighet i hjemlandet og løfter hun har inngått på den andre siden av Atlanterhavet.

Bokdetaljer

Forlag Tiden

Utgivelsesår 2010

Format Innbundet

ISBN13 9788210050831

EAN 9788210050831

Omtalt tid Etterkrigstiden

Omtalt sted USA Irland

Språk Bokmål

Sider 304

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

5 24 23 3 1 1

Bokomtaler

Eilis Lacey vokser opp i Irland på 1950-tallet. Arbeidsledigheten er stor, og Eilis er derfor sjeleglad da hun får seg en søndagsjobb i frøken Kellys butikk. Ulempen er at hun må finne seg i alle frøken Kellys urimelige innfall og kontrollbehov. Det er en eneste stor ydmykelse å jobbe i butikken. Søsteren Rose har en god jobb på et kontor, og det er hennes inntekt Eilis, moren og Rose for en stor del lever av. Da moren er enke og er engstelig for å være alene, ligger det i kortene at det er Roses lodd her i livet å forbli ugift for å ta seg av moren.

Da det dukker opp en mulighet for å få jobb i New Yorks bydel Brooklyn, reiser Eilis avgårde. Spent på hva som vil møte henne på den andre siden av havet, og naiv og uskyldig som et lite barn, får hun losji hos irske fru Kehoe. Der deler hun husvære med en del andre enslige, unge kvinner. På tross av at kvinnene går på dans i helgene og lever et nokså ubekymret liv, er Eilis deprimert av hjemlengsel. Men så foreslår fader Flood i menigheten hun tilhører at hun bør vurdere å gå på kveldsskole. Eilis slår til og begynner på en utdannelse som bokholder.

Underveis treffer hun italienske Tony, som ivrer etter at de skal bli et par. Spørsmålet er imidlertid om Eilis elsker ham. Hun synes Tony går vel fort frem, samtidig som hun blir betatt av denne iherdige mannen som faktisk vil noe her i livet. Mens det meste synes å peke mot en trygg og god fremtid, får imidlertid Eilis dårlige nyheter hjemmefra. Hun bestemmer seg for å reise hjem til Irland på visitt. Og så gjenstår det å se hvilke konsekvenser dette får for hennes fremtid ...

Ja, hva synes jeg egentlig om denne boka? Jeg vurderte lenge hvorvidt jeg skulle kjøpe den eller ikke, og det som gjorde utslaget til slutt var nok sitatet på smussomslaget om at dette var et mesterverk. For å ta det viktigste først: dette er IKKE et mesterverk! Det er ikke det at boka er direkte dårlig skrevet, men jeg opplevde den heller ikke som spesielt litterær. Det ble for mye oppramsing av hendelser og relativt uinteressante detaljer, og det tok altfor lang tid før det begynte å skje noe som helst. Faktisk skjedde det ikke noe av interesse før sånn ca. 5/6 av boka var ferdiglest og jeg hadde rundt 50 sider igjen. Ungpikeroman er vel den karakteristikken jeg synes passer best på denne boka. Ikke at det er noe galt i dette, men jeg hadde ikke giddet å bruke tid på denne dersom jeg hadde visst dette på forhånd. Når jeg like fullt valgte å lese den ferdig, var det mer på trass enn noe annet.

Etter å ha tenkt meg lenge og vel om, har jeg likevel endt opp med å synes at terningkast fire er passende. Etter min smak ikke en spesielt sterk firer, men dog en firer ...

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Enkel, men svært godt fortalt. En ung kvinne forlater det stillestående livet i en irsk landsby til fordel for et livlig, men likevel trygt innvandrermiljø i Brooklyn, New York omkring 1951-52. Romanen har mye til felles med andre migrantfortellinger - se listen min over Brooklyn-romaner - men er spesielt poengtert og god når Tóibin tar for seg dilemmaet hovedpersonen står overfor etter at hun har bestemt seg for å reise hjem til moren sin i Irland etter to år i Brooklyn. Den norske oversettelsen flyter svært bra.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Den irske jenta Eilis får ikkje jobb i Irland, og får hjelp til å reise, bu og få seg jobb i Brooklyn, USA. Gjennom den fine forteljinga om Eilis sin kvardag, får vi innblikk i heimlengt og om å bli vaksen, og ikkje minst om vanskelege val og å ta konsekvensane av dei vala ein tek. Lesaren får også innblikk i amerikansk historie på 1950-talet. Boka er svært godt skriven, og er vanskeleg å leggje frå seg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Leste romanen i april 2013 og jeg likte den. Les hva jeg skrev om boken på bloggen

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

... men det at hun ikke hadde fortalt moren eller venninnene noe om livet sitt i Amerika, gjorde hver dag hun hadde levd der til en slags fantasi, noe hun ikke fikk til å henge sammen med å være hjemme [i Irland].

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

I Norge ble Brooklyn kjent for sitt betydelige innslag av nordmenn og norsk-amerikanere, men det er nå historie. Det norske sjømannshospitalet hvor jeg selv ble født er forlengst borte. Men egentlig er Brooklyn en svært mangfoldig bydel, og det preger også bøkene som har denne delen av New York som ramme om historien. Flere av dem dreier seg nettopp om innvandrere og deres etterkommere, polakker, jøder, egyptere, som alle forsøker å finne sin egen plass i det amerikanske samfunnet.


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Kom gjerne med forslag i kommentarfeltet :)


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her vil jeg gjøre et forsøk på å holde oversikten over de bøkene jeg leser i 2010. Et år hvor forøvrig nyttårsforsettet mitt (eller retter sagt desemberforsettet mitt) var å begynne å ta i bruk biblioteket igjen.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Prøver meg på Popsugar 2017 Reading Challenge. Selv om det er noen punkter jeg kommer til å ha vanskeligheter med å finne bøker i. Legger inn bøker etterhvert som jeg finner dem:)

A Book Recommended by a Librarian
A Book that's been on your TBR (to be read) List for way too long
A Book of Letters
An Audiobook
A Book by a Person of Color
A Book with one of the Seasons in the Title
A Book that is a Story within a Story
A Book with Multiple Authors
An Espionage Thriller
A Book with a Cat on the Cover
A Book by an Author who uses a Pseudonym
A Bestseller from a Genre you don't Normally read
A Book by or about a person who has a disability
A Book Involving Travel
A book with a subtitle
A Book Involving a Mythical Creature
A book that's published in 2017
A Book you've read before that never fails to make you smile
A Book about Food
A Book with Career Advice
A Book from a Nonhuman Perspective
A Steampunk Novel
A Book with a red spine
A Book set in the Wildeness
A Book you loved as a Child
A Book by an Author from a Country you've Never Visited
A Book with a title that's a Character's Name
A Novel set during Wartime
A Book with an Unreliable Narrator
A Book with Pictures
A Book where the main Character is a Different Ethnicity than you
A Book about an interesting Woman
A Book set in two Different Time Periods
A Book with a Month or a Day of the Week in the Title
A Book set in a Hotel
A Book written by someone you Admire
A Book that's becomming a Movie in 2017
A Book set around a holiday other than Christmas
The First Book in a Series you haven't read before
A Book you bought on a Trip

Advanced
A Book recommended by an Author you love
A Bestseller from 2016
A Book with a Family-Member term in the Title
A Book that takes place over a character's Lifespan
A Book about an immigrant or refugee
A Book from a genre/subgenre that you've never heard of
A Book with an Eccentric Character
A Book that's more than 800 pages
A Book you got from a used book sale
A Book that's been Mentioned in another Book
A Book about a Difficult Topic
A Book based on Mythology


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Målet er 40 bøker


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Lest i 2019


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Den glemte vals" av Anne Enright
 • "Mesteren - roman" av Colm Tóibín
 • "Nabogutten" av Irene Sabatini
 • "Sol hele natta" av Rebecca Dinerstein
 • "Før monsunen" av Threes Anna
 • "Nattsvermer" av Katja Kettu
 • "Sarah Thornhill" av Kate Grenville
 • "En enkes fortelling" av Joyce Carol Oates
 • "Safrankjøkkenet - roman" av Yasmin Crowther
 • "Frukthagen" av Cormac McCarthy
 • "Annas bok" av Michael Ondaatje
 • "En duft av kanel" av Samar Yazbek
Alle bokanbefalinger for dette verket