En episode i en omreisende malers liv

av (forfatter), Kari Risvik (oversetter) og Kjell Risvik (forfatter).

Hovde og Brekke forl. 2010 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.00 (3 terningkast.)

15 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Bents eksemplar av En episode i en omreisende malers liv

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Romanen handler om den tyske maleren J.M. Rugendas' reise til den argentinske pampasen. Der blir han rammet av lynnedslag og ender opp med et vansiret ansikt. Han må leve med smerter, og episoden fører til endringer i malerens skapervilje og kunst.

Omtale fra forlaget

CésarAira er en av de virkelig store fortellerne i latinamerikansk litteratur. Med En episode i en omreisende malers liv er han for første gang tilgjengelig på norsk. Romanen handler om den tyske maleren J. M. Rugendas' reise til den argentinske pampasen. Der blir kunstneren og hans hest rammet av et lynnedslag. Maleren blir hengende fast i stigbøylen og dratt avgårde med ansiktet vendt mot marken. Resultatet er et vansiret ansikt, åpne nervetråder og følgelig avsindige smerter. Denne dramatiske episoden fører ikke bare til endringer i Rugendas' utseende, men også i hans skapervilje og kunst.

Bokdetaljer

Forlag Hovde og Brekke forl.

Utgivelsesår 2010

Format Innbundet

ISBN13 9788293092001

EAN 9788293092001

Omtalt sted Argentina

Omtalt person Johann Moritz Rugendas

Språk Bokmål

Sider 95

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 3 0 0 0 0

Bokomtaler

Portrett av et landskap

César Aira: «En episode i en omreisende malers liv» Oversatt av Kari og Kjell Risvik Roman 96 sider Hovde & Brekke forlag Sigrun Hodne tekst - publisert i Stavanger Aftenblad 23/12-2010

En sann fornøyelse Argentina, La Pampa,1837. Et endeløst slettelandskap så langt øyet kan se. Fire menn og fem hester er på vei østover. Hestene er urolige, en invasjon av gresshopper har lagt området øde, det finnes ikke mat verken for dyr eller mennesker. Plutselig blåser det opp til et forferdelig uvær, hva som deretter skjer blir det opp til leseren selv å finne ut, for vi er her kommet fram til det sentrale omdreiningspunktet i argentinske César Airas (f. 1949) roman «En episode i en omreisende malers liv». Airas roman baserer seg på reelle historiske hendelser og karakterer, men fortellingen hans er verken en biografi eller en historiebok, til det er teksten alt for rik på forunderlige dikteriske innfall og utfall. Aira er en språkkunstner av dimensjoner, og boka hans en sann fornøyelse å lese. Tyske Johann Moritz Rugendas, den omreisende maleren som fungerer som romanens hovedfigur, er sjangermaler. Forut for fotografiets gjennombrudd har han dratt til Latin-Amerika for å gi europeerne et bilde av hvordan den nye verden ser ut. I tråd med Alexander von Humboldts ideer om naturens fysiognomi, skal Rugendas gjennom malerier og tegninger gripe landskapets sjel. Men så havner han altså midt i et forferdelig uvær som bokstavelig talt kommer til å endre hans syn på verden. Ved hjelp av Rugendas og hans historiske prosjekt reflekterer César Aira blant annet over forholdet mellom kunst og vitenskap, liv og historie. Airas roman kan minne om landsmannen Jorge Luis Borges fortellinger med hensyn vitalitet og fantasifullhet, men César Aira er ingen Borges-kopi, til det er hans personlige stemme alt for sterk og tydelig. Noen av de mest burleske passasjene i «En episode i en omreisende malers liv» fikk meg til å tenke på Cervantes’ satiriske roman «Don Quijote», for som Don Quijote blir også Rugendas blindet av sitt eget livsprosjekt. Og Rugendas’ trofaste følgesvenn Krause, som også er maler, om enn av et mindre format – skal vi tro Rugendas, synes å dele mange kvaliteter med Don Quijotes fornuftige væpner, Sancho Panza. «En episode i en omreisende malers liv» er en usedvanlig lesverdig liten roman, flott oversatt til norsk av Kari og Kjell Risvik. Forhåpentligvis vil det nyetablerte forlaget Hovde & Brekke by oss på mer verdenslitteratur i tiden som kommer.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Gjentagelsen er alltid bare forventningen om gjentagelse, ikke selve gjentagelsen.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Omkring midtveis, i en høyde av to tusen meter, omgitt av tinder som forsvant i skyene, virket det ikke lenger som om det var en tur fra et punkt til et annet, men i stedet var blitt til en vei bort fra alle punkter på én gang.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Hendelser uten navn - roman" av Marie Landmark
  • "Den polske bokseren - en episodisk roman" av Eduardo Halfon
  • "En ung leges opptegnelser" av Michail Bulgakov
  • "Seremonier - noveller" av Julio Cortázar
  • "Paradis" av Julio Cortázar
  • "Bartleby og Co." av Enrique Vila-Matas
  • "Under åpen himmel" av Jesús Carrasco
  • "Folk jeg husker - fortellinger" av Joakim Kjørsvik
  • "Blikket var vendt mot Gud" av Zora Neale Hurston
  • "Gamle mestere" av Thomas Bernhard
  • "Menn vi høstet - en erindringsbok" av Jesmyn Ward
  • "Vi dyra" av Justin Torres
Alle bokanbefalinger for dette verket