Klikk på en bok for å legge inn et sitat.

Viser 1 til 5 av 5 sitater

Lumholtz sto midt i sin tid og forsøkte å gi mening til det han så i løpet av sitt usedvanlig innholdsrike liv. Ikke overraskende var han farget, og noen ganger fanget, av sin samtids mentalitet og ideer. Enhver tid har sine blindsoner, og Lumholtz delte mange fordommer som den gang var felleseie, men som i dag regnes som moralsk forkastelige.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Koblingen mellom oppdagere av Lumholtz’ type og kolonialismen er noen ganger litt vag og abstrakt. Her var den konkret og direkte. Kolonialismen dreide seg om å kontrollere land, handelsruter og råvarer, og det ble bygget opp apparater for etterretning, med spesiell vekt på mulighet for erobring og utnyttelse. For å kunne underlegge seg et område trengte man oppdatert lokalkunnskap. Side om side med imperiebyggingen ble det derfor bygget opp kunnskapsimperier av forskjellige type eksperter som skulle kartlegge selve landet, ressursene som fantes der, og den opprinnelige befolkningen. Folkemengde, levemåte, stridsvilje, religion og annen viktig kunnskap. Kalkyler mellom kostnader og potensiell gevinst ble alltid gjort i forkant av en eventuell kolonisering.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Som tenker er ikke Lumholtz mest interessant fordi han var så original, men snarere fordi han var en ganske typisk representant for sin tid. Han var fanget av tidens tanker, ideologier og språksystemer, i likhet med de aller fleste andre til alle tider.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Angående ultramaraton: For meg er det mer enn litt gåtefullt at noen får seg til å springe 150 kilometer eller mer i ett strekk, på kronglete og steile stier, under brennende sol eller gjennom kulde og regn. Micah svarer at han kjenner seg dårlig om han ikke har løpt på en stund. Det handler om å komme inn i en flow. Når vann flommer, er det rent. Står det stille, stagnerer det. Liv er bevegelse. Når du stanser, dør du. Det er svaret.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vår lineære tidsforståelse er for øvrig ikke vitenskapelig korrekt. Et hovedpoeng i relativitetsteorien og kvantefysikken er nettopp at tiden er relativ, ikke konstant. Tid påvirkes av tyngdekraft og fart, og tid og rom er vevd sammen på merkelige, ikke-intuitive måter.
Hvordan man oppfatter tid, påvirker hvordan man oppfatter rom.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Readninggirl30mgeAstrid Terese Bjorland SkjeggerudLinda NyrudWenche VargasHanne Kvernmo RyeKatrinGVibekeStig TAvaCarine OlsrødKirsten LundReidun Anette AugustinGladleserTove Obrestad WøienHarald KNinaMaikenbandiniJulie StensethPiippokattaLisbeth Marie UvaagGrete AastorpTone HTone SundlandElla_BSol SkipnesHanneDemetersiljehusmorsomniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinRufsetufsaIngeborg Kristin LotheCecilieEllen E. Martol