Klikk på en bok for å legge inn et sitat.

Viser 1 til 2 av 2 sitater

"Fundamentalisme" er et begrep skapt i USA. I begynnelsen av 1900-tallet hadde en gruppe protestanter sett seg lei på historisk-kritisk bibeltolkning, Jesu liv-forskning og utviklingslære. De produserte en serie pamfletter, The Fundamentals - A testimony of the truth, som ble publisert fra 1909-15, ment som et forsvar for kristendommens fundamentale sannheter, i kontrast til naturvitenskap og teologisk liberalisme. Det er først på 1970- og 80-tallet betydningen utvides. Med dagligtalens løse presisjon brukes det litt diffust om noe i overgangen mellom stivbeint religiøs forståelse og politisk fanatisme, enten det gjelder islam, hinduisme, jødedom, sikhisme eller kristendom.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I 1925 hevdet den egyptiske sharia-dommeren Ali Abd al-Raziq at "islam er et budskap, ikke en styreform, en religion, ikke en stat". Den som uttrykker seg slik, målbærer et syn som forutsetter at det finnes flere, likeverdige måter å tolke verden på, at mennekene ikke nødvendigvis trenger å ordne sine samfunn etter en allmenngyldig eller gudegitt sannhet.

Slik tekning er farlig for den som forvalter sannheten. Derfor ble al-Raziq trukket for retten, og fradømt sin stilling. I all sin enkelhet demonstrerer historien begrepet "fundamentalisme" forbilledlig klart. Ikke minst fordi den viser hvorledes selv en relativt moderne stat i gitte tilfeller kan falle tilbake til innsnevrede, totalitære tenkemåter straks man nærmer seg skjæringspunktet mellom religion og samfunnsorden. 1925 er ikke middelalderen, relativitetsteorien feiret 20-årsjubileum det året. Det var samme år som en biologilærer i Dayton, Tennesee delte skjebne med al-Raziq. Han ble fradømt sin stilling fordi han hadde latt elevene ta del i Darwins utviklingslære, hvilket var forbudt etter delstatens lover.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Tone Maria JonassenedgeofawordJulie StensethBirkaAnniken LIdaAtmanSimen "Boktimmy" IngemundsenBeathe SolbergAlice NordliJohn LarsenAnneWangAnn ChristinLeseaaseHilde Merete GjessingKristin_PangLeserStjernekastBjørg  FrøysaaCtinaKuboaaVersionMarianneMonica  SkybakmoenRenate BakkenAndreas BoklesersveinHeidi BBente Gro LorentzenFlettietteMarit HøvdeLisbeth Kingsrud KvistenEirin EftevandEileen BørresenMette-MVannflaskegretemorMarit HåverstadLinnHilde H  HelsethMorten Jensen