Populærlitteraturen skrives av andre forfattere, formidles av andre forlag, selges i kiosken og leses av et publikum uten de dannedes dannelse.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 4 svar.

Min første reaksjon på dette var; er dette morderne? Den neste var å lete etter "liker ikke" knappen...Som du sikkert forstår er jeg uten de dannedes dannelse og har kun kommet til bind 4 i Hamsuns samlede.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tja, eg tvilar på at det finnes mange mennesker som kan seiast å ha den "dannelsen" som det her er snakk om..

Sjølv såg eg på dette sitatet, som ein slags "litteraturteoretikarens trøyst" - det er berre eit fåtall som leser tekstene det her er snakk om, men teoretikarane kan trøyste seg med at dei er heva over resten av oss og har "de dannedes dannelse".

Leo Löventhal hevder at Hamsun (og Ibsen) høyrer til høgdepunktene i den ideologikritiske tradisjonen, så det er nok godkjent å lese desse for å oppnå "dannelse". Om du ynskjer å verte endå meir "danna", skal du vissnok lese Balzac og Thomas Mann.

Lukke til på vegen mot "de dannedes dannelse".

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Takk! Jeg har både Hamsun, Ibsen og Mann på "skal lese" listen. I dag la jeg også til en Balzac, så her blir det dannelse om jeg vil eller ei. Men jeg lurer fortsatt på hvor moderne denne litteraturteorien er, snakker vi om tidlig 1900 tallet?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det var ei fin liste.

Det er vel moderne sett i forhold til eldre tider, kanskje? Ikkje moderne i forhold til vår tid.. Men riktig, det er stort sett snakk om den første halvdelen av det 20 århundret, så altså ei god stund sidan..

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Hanne Kvernmo RyeTatiana WesserlingDemeterHarald KTine SundalPer LundTonjeHilde H HelsethTore HalsaTorill RevheimJulie StensethGunillaLena Risvik PaulsenJan-Olav SelforsTone SundlandEli HagelundKirsten LundGrete AastorpAnniken RøilIreneleserInger-LiseReadninggirl30Monica CarlsenJarmo LarsenStine SevilhaugTor-Arne JensenAnne-Stine Ruud HusevågPiippokattaFrode TangenPernille GrimelandBerit RLars MæhlumLailaNina SolåsLene AndresenIngunn SDolly DuckKaramasov11RufsetufsaSynnøve H Hoel