I cannot tell: the world is grown so bad,
That wrens make prey where eagles dare not perch:
Since every Jack became a gentleman,
There's many a gentle person made a Jack.

talt av Richard, hertug av Gloucester - akt I, scene iii.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 5 svar.

Richard III's rå, ærlige, men ondsinnede galskap. "March on, join bravely, let us to it pell-mell; If not to heaven, then hand in hand to hell." Er det et dårlig trekk ved personligheten om man tidvis sympatiserer med Richard III? Han er ikke akkurat Romeo...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg vet sannelig ikke om jeg er den rette til å svare: Hadde stor glede av å lese Richard III, og enda større glede av Machiavelli. Det er noe med kynisme og oppriktig ondskap som forfører. Men dæggern, jeg tror jeg får lese stykket på engelsk, den norske gjendiktningen av Hagerup er ikke - hva er ordet? - riktig så 'sinister' som originalen synes å være. Har du forresten sett Laurence Oliviers filmatisering?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Åh, nå kom jeg til å tenke på den i Hamsuns "Mysterier". Hva var det Nagel sa igjen? Han var møkk lei den borgerlige, pliktoppfyllene godheten, og alle som fulgte regler og skrøt av det, så han utbrøt (i god gammel Hamsunstil) noe sånt som "Nei, gi meg heller den skjebnesvangre forbrytelsen, kongesynden, full av helvetes rå herlighet". Fritt etter hukommelsen, men da jeg leste det, hadde det en prisløs effekt.

Har bare sett Kenneth Branaghs nazi-romantiske, selvdiggende filmatisering av Hamlet, og selvfølgelig den moderne Romeo + Juliet. Jeg synes generelt ikke skuespill gjør seg på film. Filmformatet krever et litt annet manus for å oppnå full effekt. Francis Ford Coppola og Henrik Ibsen burde for eksempel aldri byttet stilling.

Men jeg er ingen teatergjenger heller! Litt for folkesky :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Romeo + Juliet vil jeg ikke kommentere. Eller vent, der gjorde jeg det. Hm ...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Shakespeare passer kanskje best til en mørk og ensom krok i huset hvor man i fred kan fordøye ham. Hehe, jeg pleier som den amatøren jeg er å anse ham som poet snarere enn dramatiker.

Laurence Olivier som Richard er ihvertfall verdt å få med seg. Oliviers uttale er formet etter Shakespeare. Var ikke mange klipp å finne på YouTube, men her er i det minste en noe gammelmodig trailer: http://www.youtube.com/watch?v=5-P0xHwjxiI

Han har også filmatisert Hamlet, veldig bra også - heftig fekting iført trikot! Bedre enn Branagh, kanskje mye bedre.

Den episoden du omtaler fra Mysterier, det var vel det selskapet hos doktoren, eller noe slikt, hvor doktoren bl.a. fikk hard medfart av Nagel fordi han leste Tolstoj. En uforglemmelig del av romanen!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

siljehusmorHanneTine SundalAnne-Stine Ruud HusevågEllen E. MartolStian AxdalBjørg RistvedtHarald KHeidiMads Leonard HolvikElin FjellheimEirin EftevandChat_noirGodemineRufsetufsaMorten MüllerHanne Kvernmo RyeHallgrim BarlaupHilde Merete GjessingPiippokattaBente NogvaDaffy EnglundMargrethe  HaugenIngunn SVannflaskeLisbeth Marie UvaagMaikenStian B. HopeMarianne AugustaRandiACathrine BoreMorten JensenLeseaaseStine SevilhaugInge KnoffGro-Anita RoenKirsten Lundtommy meyerSynnøve H HoelTonje Sivertsen