I sterkt patriarkalske samfunn er litteratur blitt ansett som direkte farlig for kvinner, med mindre det da dreier seg om religiøse skrifter og lignende oppbyggelig litteratur. Kvinner er flyktige vesener - blir det hevdet - og dersom hun leser romaner, risikerer hun å forsvinne inn i fantasiens verden. Her kan hun lett miste fotfestet og glemme det som er hennes hovedoppgave i livet: familielivets plikter.
Den franske forfatteren og skofetisjisten Nicolas Retif de la Bretonne uttrykte dette eksplisitt i 1777: «Man burde forby kvinner å lære seg å skrive, ja til og med å lese. Det ville være en måte å begrense deres tanker og samle dem rundt nyttige huslige sysler, samt inspirere deres respekt for vårt kjønn.»

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Viser 2 svar.

Ja huff, å forsvinne inn i fantasiens verden er en uting.
Ut fra sitatene du har lagt ut, tenker jeg at boka må være interessant, og ikke minst provoserende - men jeg er ikke sikker på om jeg tåler den slags sinnsbevegelser lenger.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du har sikkert vært ute noen vinternetter tidligere - så du overlever nok boken uten for store følelsesmessige påkjenninger.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

RufsetufsaKarin BergRolf IngemundsenMathiasLibraritas vkjell kEvaJulie StensethBjørn  BakkenMari Nordø LommelunGro-Anette SlettebøMartinenIngunn SÅsmund ÅdnøyTone NorenbergTorill Elisabeth RevheimGVsveinHeleneLasse LervikMarteToveIngvild SBerit RØyvind NeeraasAnjaBeathe SolbergJoannIngunn ØvrebøJan Erik  OlsenmarithcHallgrim BarlaupTherese HolmJostein RøysetAnne MereteLilleviKuboaaTorgrim VåganConnieKnut Simonsen