Dette er risikabelt, men jeg vil argumentere for det likevel. Jeg tror fullt og fast at liberalt demokrati er den beste måten å styre et land på. Folk som meg, som tror dette, blir imidlertid ofte fristet til å hevde at demokrati fører til andre gode ting som fred, sosial fremgang, forbedret helse og økonomisk vekst, eller at det til og med er en forutsetning for det. Men saken er - og dette kan være vanskelig å akseptere - denne oppfatningen støttes ikke av fakta.

De fleste land som har gjort store økonomiske og sosiale fremskritt, er ikke demokratier. Sør-Korea gikk fra Nivå 1 til Nivå 3 raskere enn noe annet land noensinne har gjort (uten å finne olje), hele tiden som et militærdiktatur. Av de ti landene med raskest økonomisk vekst i årene 2012-2016, skårer ni av dem lavt på demokrati. Alle som hevder at demokrati er en nødvendig forutsetning for økonomisk vekst og bedre helse, risikerer å bli motsagt av realitetene. Det er bedre å argumentere for demokrati som mål i seg selv enn som et overlegent middel til å nå andre mål vi liker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

RisRosOgKlagingAlex NietoBjørg Elin NærlandTone SundlandHarald KDemeterJostein Røysetellinoronilleingar hKjell PNeda AlaeiStine ImingenMartine GulbrandsenSivAstrid Terese Bjorland SkjeggerudBjørn SturødKaren RamsvikLine DahleBertyBabynemiReadninggirl20G VoldVersionMarianneerlend kongsvollLeseaaseChrissieMy Criminal MindThomas KlakeggMichelle Engel JegerudElisabethMariarTrine S. AustbøEivind  VaksvikJulie StensethLibraritas vIngunn SArne DaviknesKristine LouiseGroWenke