Jeg hadde lest et eller annet sted, at dersom du vil at andre skal legge merke til det du sier, skal du ikke heve stemmen, men senke den.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Viser 14 svar.

Denne har jeg hatt på ønskelista en god stund. Og disse sitatene fra deg gjør nok at den rykker noen hakk opp. Likte du boka, gretemor?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, jeg likte den, samtidig som jeg ikke husker mye fra den, ikke forfatteren/oversetteren sin skyld. Allikevel – les den på engelsk :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for svar og tips! Da bytter jeg ut den norske utgaven med den engelske på ønskelista :-)

Edit: Ser at det er den engelske jeg har der ... blir nok lest om ikke så lenge!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hvordan liker du den nye til Paul Auster?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg koser meg glugg i hjel! Auster er en forfatter jeg alltid har satt høyt, og det er altfor lenge siden jeg har lest noen av ham.

Selve rammefortellingen i 4 3 2 1 minner meg om to andre romaner. Den ene er Liv etter liv av Kate Atkinson, som jeg leste for snaue to år siden (første gang utgitt på engelsk i 2013), den andre er The End of Days av Jenny Erpenbeck (første gang utgitt på tysk i 2012) som jeg leste i høst.

Likheten består i at alle de tre romanene handler om et menneskes liv som tar flere retninger, at det får flere sjanser, eller skjebner for å si det sånn, og at boken er delt inn etter de ulike skjebnene. Som om hovedpersonen lever flere, ulike liv, hvis det gir mening..

Hører den som lydbok, og det er Auster selv som leser. Først tenkte jeg å nei! Likte absolutt ikke måten han leste på. Men det var heldigvis bare et tilvenningsspørsmål, for det tok ikke lang tid før jeg var frelst, og nå synes jeg han leser perfekt :-) Den er lang, men jeg hører på den så snart jeg får sjansen, så det går egentlig litt for fort unna. Noe som vel er et kvalitetstegn.

Jeg likte Erpenbecks roman mye bedre enn Atkinsons, men nå seiler Auster opp som en sterk konkurrent :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Vår eigen Kåre Holt hadde vel også eit slikt opplegg i ei av sine bøker, Det store veiskillet frå 1949, dersom eg hugsar rett. Lenge sidan eg las denne, dog.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Artig, Jostein. Hva synes du forresten om Det store veiskillet? Ser at den får veldig sprikende terningkast her inne.

Har en følelse av at denne romanformen går under en bestemt betegnelse, men er ikke i stand til å komme på hva denne betegnelsen i så fall skulle være.

Disse bøkene minner på mange måter om kontrafaktiske romaner – i den forstand at de omhandler spørsmål som «hvis–så» og «hva om» – men jeg tror kontrafaktiske romaner stort sett tar for seg én alternativ virkelighet (den vanligste er vel at Tyskland og Japan vant den annen verdenskrig), mens vi her altså har ett liv som utvikler seg på ulikt vis.

Noen som vet?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg likte den godt då eg las den, men det må vere rundt 30 år sidan. Meiner å hugse at den var ganske lettlest. Men det er vanskeleg å spå noko om kor godt eg hadde likt den no. Kanskje ville eg synest den var banal, eller så ville eg kanskje oppdage nokre nye lag i forteljinga som eg ikkje beit meg merke i første gangen.

Har forøvrig eit anna verk av Kåre Holt ganske høgt oppe på leseplanen, trilogien om Kong Sverre (Mannen fra utskjæret, Fredløse menn og Hersker og trell). Kanskje før sommaren ein gang?

Eventuelt namn på romanforma veit eg ikkje. Kanskje er det å finne på denne sida? Eg var ikkje nyfiken nok på dette til at eg orka å lese alt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for tips, Jostein. Det later imidlertid til at alternate history (eller alternativ historie som det står i den norske Wikipedia-artikkelen) nok ligger nærmere kontrafaktisk historie. Ja, jeg kan ikke skjønne annet enn at de to begrepene nærmest er synonymer – for eksempel er Fedreland av Robert Harris som omtales i Wikipedia-oppslaget en kontrafaktisk roman, der Tyskland har vunnet krigen og handlingen er lagt til 1964 og foregår i det tredje rike – altså i en alternativ virkelighet.

Sjekket forresten trilogien om Kong Sverre på Tanum, og der har de sannelig alle tre som e-bøker til kr. 99,- per stykk. Kanskje jeg skulle lese dem , jeg også, om ikke så brått. (Prøver som vanlig, riktignok uten særlig hell, å få ned antall bøker i skal-lese-bunken …)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har også sansen for han. Kjenner at jeg må ha litt mer ro før jeg gyver løs på den, men gleder meg allerede. Hva tror du tittelen henspeiler på?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, jeg håper du snart får det litt roligere, gretemor!
Og så tipper jeg at tittelen henspeiler på de fire ulike skjebnene til, eller variantene av, hovedpersonens liv.

I mellomtiden kan du jo prøve trøste deg med at det er fint å ha noe å se fram til. En mager trøst, kanskje, men …

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Enig i det med tittelen. Nei, det er ikke en mager, men en veldig stor trøst å finne i bøker, både å vente på dem og lese dem, det har jeg nok mange med meg på.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Og jeg er enig i det med at det er stor trøst å finne i bøker – det var mer generelt det med å finne trøst i å ha noe å glede seg til jeg mente :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg skjønte det :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Tone HTone SundlandElla_BSol SkipnesGrete AastorpHanneDemetersiljehusmorsomniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinTove Obrestad WøienRufsetufsaHanne Kvernmo RyeIngeborg Kristin LotheCecilieEllen E. MartolMarianne  SkagePi_MesonAstrid Terese Bjorland SkjeggerudHilde Merete GjessingAud Merete RambølbrekStig TSynnøve H HoelHarald KIreneleserFindusBjørg Marit TinholtgretemorAvaKnut SimonsenPiippokattaIngeborg GKjerstiIngvild Sritaoline