Bollemælk forstod han, men makaroni hvad var det? Han hadde ikke fulgt med i stedets og menneskenes opsving, nu var det ingen som ikke åt makaroni med han vann, og det smakte godter av det og det smakte lækkert ister av det, og de måtte bare såsandt ha hatt en duvende makaroniskog her også likesom i utlandet!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 7 svar.

Bollemælk ? Må en være nordlending for å forstå det ?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

http://www.bollemelk.com/

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Glimrende, einior! Aldri om jeg hadde kommet på å søke på nettet etter denne retten! Så var det problemet løst! Godt hva som er gjort nå til jul! (Det siste er å sitere min kone!). Takker deg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tja. Og kanskje en gammel nordlending.
Jeg tror det er det samme som vi i Gildeskal kalte 'klæppmelk', og det er melboller (-klæpper) kokt i sukret melk.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, når selv du er usikker, føler jeg det mindre dumt at jeg spurte. Melboller sier meg mer, men kokt i sukret melk, ikke for min gane, er jeg redd. Gikk ut fra at du kanskje siterte fra en førsteutgave, og at dette var noe han senere kunne ha endret. (Vi vet jo nå -jeg med-at han "reviderte" sine verk nesten hver gang det skulle utgis i en utgave "Samlede verker"). Så jeg måtte til mine samlede som bruker utgaven fra 1954. Men nei. Så Hamsun selv må ha tatt det for gitt at " Bollemælk" burde da alle og enhver forstå. Lurer på hvordan det ble oversatt til på andre språk.(?). Takk for at du tok deg tid å svare meg, Kjell!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den utgaven jeg siterte fra er utgitt av Bokklubben i 1992. Hamsun bruker forøvrig en god del dialekt-uttrykk i sine mange Nordlands-romaner. Når det gjelder Segelfoss er handlingen i "Men livet lever" (1933, bind 3 i Landstryker-trilogien (August-trilogien)) lagt til denne byen. De to første er lagt til bygda Polden (stort sett).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for informasjon. Feilen min når det gjelder "samlede verker" er at jeg som regel leser alle i rekkefølge , og så ferdig med det. Enkelte bøker kommer "opp" igjen på flere måter. Og meningen er alltid at de skal leses på ny. Noen har jeg gjort det med når det gjelder Hamsun, men noen "går" igjen via film, TV diskusjoner ellers. Nevnes kan som jeg husker best ; Sult (selvfølgelig) Mysterier (alltid mystisk), Victora, Pan, telegrafisten (som film) , Landstryker-trilogien m.m. Men selv om Segelfoss som her er med i tittelen, har jeg også merket meg Polden. Og det stedet eksisterer ?. Jeg har merket meg en del dialektuttrykk hos Hamsun, ja. Men har ikke alltid vært sikker på om det er nordlandsk. Det kunne jo hende at noe var fra Gudbrandsdalen? Men, ser du, Kjell. Ditt sitat i sted får meg nå til å gå i gang med bind 6 i min utgave av samlede," Børn av tiden" og"Segelfoss by". Naturlig nok falt jeg først inn i den siste.
For da jeg lette opp etter ditt sitat av i går, kom jeg il å se denne her: " Han lå også alltid med vesten på så han ialfald ikke skulle være helt sengeliggende med overkroppen." Man kan si hva man vil om Hamsun,( og det sier man! Og det er i orden.) En ting er sikkert: Skrive kunne han!

Så nå har du fått min jul til å bli travel, Kjell. Først ved felleslesingen av 1984. Så du har nå fått meg inn i Hamsun-hylla igjen, samt at du på en måte ble skyldig i at jeg også leser Jonas Lie, "Familien på Gilje", også den om igjen. Det er greit du finner godt lesestoff til meg Kjell, men nå opp til jul blir det vel mye! Nei, alvorlig talt; jeg er voksen nok til selv å ta ansvar for hva jeg vil lese. At jeg og kanskje flere blir påvirket av hva andre leser og siterer fra her på bokelskere.no er sikkert.
Takk Kjell.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

DemeterHarald KJulie StensethGunillaLena Risvik PaulsenJan-Olav SelforsTone SundlandEli HagelundKirsten LundGrete AastorpAnniken RøilIreneleserInger-LiseReadninggirl30Monica CarlsenJarmo LarsenStine SevilhaugTorill RevheimTor-Arne JensenAnne-Stine Ruud HusevågPiippokattaFrode TangenPernille GrimelandBerit RLars MæhlumLailaNina SolåsLene AndresenIngunn SDolly DuckHanne Kvernmo RyeKaramasov11RufsetufsaTine SundalSynnøve H HoelaRmaNdA BaisTine VictoriaTone Maria JonassenWilliam BillisonGodemine