Her bør det bemerkes, at enten må man vinne menneskene for seg, eller ta dem av dage. For de vil alltid hevne de små krenkelser, men ikke de store, da det er umulig for dem. Følgelig må man, når noen skal krenkes, gjøre dette så grundig at man ikke trenger å frykte hevnen. (Kap. III.5)

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Viser 2 svar.

I min utgave, oversatt av professor H.P. Lorange, Dreyer forlag 1967, lyder dette avsnittet slik:
"Man bør nemlig merke seg at man enten må vinne menneskene for seg eller gjøre dem uskadelige, for de hevner seg for lette forurettelser, for alvorlige derimot kan de det ikke; den forurettelse man tilføyer et menneske må altså være så alvorlig at man ikke trenger å frykte hevn."

Å ta et menneske av dage og å uskadeliggjøre et menneske, er to vidt forskjellige ting. Det siste kan gjøres på mange måter, som fengsle, internere, frata all troverdighet osv.
Så kan man undres hvilken oversettelse som er mest riktigst. Mon Berg Eriksens, som du siterer fra Jostein, er farget av dagens gjengse oppfatning av Machiavelli.

I A-magasinet 16.8 er sitatet (hvis det er dette da) enda fjernere fra Loranges oversettelse:
"Det må være lov å drepe en politisk motstander hvis det tjener saken."
Jeg finner ikke dette i min utgave. Finnes det i din?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Oversetjinga i mi utgåve er "av Jon Bingen etter Luigi Russos utgave" for å sitere tittelbladet. Eg har ingen meining om kva for ei oversetjing som er mest korrekt.

Bingen nevner forresten L'Orange sin oversetjing i forordet til boka, men eg klarer ikkje å tolke noko ut frå den omtalen som kan kaste lys over korleis denne forskjelen har oppstått.

Sitatet du nevner til slutt meiner eg må vere frå ein annan stad i teksta. Eg har bladd litt i enkelte kapittel, men har så langt ikkje funne ut kvar det kan høre heime. Eg kan heller ikkje hugse, og kan heller ikkje finne ved berre å bla i boka, at begrepet "politisk motstander" er nytta i mi utgåve.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Gunn DuaasEllen E. MartolKirsten LundPiippokattaAud- HelenNinaAlice NordliCarine OlsrødTove Obrestad WøienHanne Kvernmo RyeMarianne  SkageEli HagelundHeidi BHeidiVannflaskeElisabeth SveeHarald KKjersti SGrete AastorpAmanda AJulie StensethChristoffer SmedaasKatrinGSvein Erik Francke-EnersenEmil ChristiansenGro-Anita RoenOdd HebækMarianne MSynnøve H HoelReidun SvensliBerit RgretemorAnn ChristinVibekeAnneWangReidun VærnesToveMarteBjørg L.Mads Leonard Holvik