"Gaver gir deg venner, og venner gir deg gaver"

Marshall Sahlins

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Husker da jeg studerte i England for noen år siden. Bodde på skolens internat for dem var over 21 år. Der bodde flere afrikanere fra forskjellige land og når de var venner gav de hverandre gaver, men da de ble uvenner måtte de gi gavene tilbake.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg var ikke klar over den tradisjonen. Med begrepet "gaveutvesling" tenker jeg i første rekke på tradisjonen man hadde i antikkens Roma: Hvis en person gjorde noe for en venn, ble det etablert et moralsk krav om motytelse fra mottakeren. Denne motytelsen trengte ikke være gave i form av en gjenstand, det kunne like gjerne være at mottakeren lovet å tale vennens sak i politisk sammenheng, f eks i forkant av valg til det romerske Senatet. Antikkens romere mente at "vennskap fordrer gaver - gaver skaper venskap".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har bare kommentert sitatet for boken har ikke lest. Iflg. din siste kommentar så er det nokså jenks her til lands har du fått hjelp av venner oa så forventes det motytelse. Ser fram til å lese boken for å få med meg teksten.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Tone SundlandElla_BSol SkipnesGrete AastorpHanneDemetersiljehusmorsomniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinTove Obrestad WøienRufsetufsaHanne Kvernmo RyeIngeborg Kristin LotheCecilieEllen E. MartolMarianne  SkagePi_MesonAstrid Terese Bjorland SkjeggerudHilde Merete GjessingAud Merete RambølbrekStig TSynnøve H HoelHarald KIreneleserFindusBjørg Marit TinholtgretemorAvaKnut SimonsenPiippokattaIngeborg GKjerstiIngvild SritaolineLaila