På Shetland er det også tradisjon for å ta med seg glørne fra ovnen i gamlehuset til den nye boligen når man flytter. Det samme blir gjort i Asia. Det "eldste" eksisterende bålet man kjenner, ble tent i 1864, i stekeovnen på restauranten Quanjude i Beijing. Ovnen har brent kontinuerlig siden, og ved oppussingen av restauranten i 2008 ble glørne lagt i et annet ildsted og holdt i live til stedet gjenåpnet.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 1 svar.

Dette er urgammel skikk i Europa, ja. Men på Shetland er de nok flinkere til å holde slike tradisjoner levende. Jeg husker brått noen setninger som stod på en ovn et sted i Trøndelag og som klistret seg:

"Eg grev ned min eld, sent um kveld. Når elden tar slut, Gud gjev min eld alder slokna ut."

Ikke samme tradisjon da, men ilden og glørne var og er et sterkt symbol i tradisjonsbundne samfunn verden rundt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Bjørg Marit TinholtgretemorAvaStig TKnut SimonsenPiippokattaTove Obrestad WøienIngeborg GKjerstiEllen E. MartolIngvild SritaolineHarald KLailaRufsetufsaEvaHilde H HelsethConnieKaramasov11Mads Leonard HolvikmgeHanne Kvernmo RyeJarmo LarsenSissel ElisabethAnniken LDolly DuckEli HagelundDemeterFride LindsethBjørg L.Egil StangelandBeathe SolbergVannflaskeIngunn STatiana WesserlingJulie StensethKirsten LundSigrid NygaardNina SolåsElisabeth Svee