Og solen går sin gang

av (forfatter) og Gunnar Larsen (oversetter).

Gyldendal 2000 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.61 (170 terningkast.)

741 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Siri Helseths eksemplar av Og solen går sin gang

Lesetilstand

Leser denne nå

Hylle

Drama verden

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Den engelske overklassespiken Brett Ashley og den amerikanske journalisten Jacob Barnes er sentrum i en gruppe av journalister, kunstnere og bohemer. De lever et tilsynelatende sorgløst liv på kafeer i Paris og på utflukt til Pamplona, men under ligger desperasjonen. De har vanskelig for å finne sin plass i tilværelsen. Jake ble såret under krigen og har mistet sin manndom, men ikke sin kjønnsdrift. Det er derfor utelukket for ham og Brett å virkeliggjøre det eneste som kunne gi livet en mening: fysisk kjærlighet.

Omtale fra forlaget



Bøkene i Den gule serie kom ut i perioden 1929 til 1959 og omfatter i alt 101 titler. Serien ble redigert av Sigurd Hoel, som hadde et uttrykt ønske om å tilby norske lesere oversettelser av de mest betydelige verkene i sin samtid. Ettertiden har vist hvor godt Hoel hadde fininnstilt sitt sikte. Det var f.eks. her Franz Kafka og Ernest Hemingway ble oversatt til et annet språk for første gang. Og solen går sin gang, Ernest Hemingways gjennombruddsroman, kom første gang ut i 1926 ? og fikk æren av å innlede Den gule serie i 1929 (en heder Hemingway visstnok satte stor pris på og aldri glemte siden). Oversetter var Gunnar Larsen, som selv var forfatter og dypt influert av Hemingway. Romanen handler om «den fortapte generasjon» amerikanere, de som mistet sin ungdom under den første verdenskrigen: Lady Brett Ashley og reporteren Jacob Barnes møter hverandre i Paris i 1920-årene. De tilhører en gruppe journalister, kunstnere og bohemer som tilsynelatende lever et sorgløst og muntert liv. Men bare tilsynelatende? Ernest Hemingway (1899?1961) er en av dem som har fått æren av å ha forandret det engelske språket i forrige århundre. Han ble belønnet med Nobelprisen i 1954. «Hemingway-stilen» ? korte, klare setninger som danner en tøff og stram prosa ? fikk mange tilhengere og etterfølgere. Og solen går sin gang regnes ofte som en av Hemingways sterkeste bøker, sammen med bl.a. Samlede noveller, Farvel til våpnene (1929), Klokkene ringer for deg (1939) og Den gamle mannen og havet (1952).

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2000

Format Heftet

ISBN13 9788205275355

EAN 9788205275355

Serie De ti beste fra den gule serie

Genre Klassisk litteratur

Omtalt tid 1918-1939

Omtalt sted Europa

Språk Bokmål

Sider 249

Utgave 9

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

37 66 41 18 6 2

Bokomtaler

Det som først og fremst gjorde inntrykk på meg i denne boka, var stemningen rundt hovedpersonene. En mellomkrigs-tristesse som var til å ta og føle på ...

Ellers handler boka om ikke gjengjeldt kjærlighet, og om en mann som strekker seg langt i håp om å få noen smuler. Som leser forstår jeg ikke hvorfor han fascineres av denne 100% egosentriske kvinnen som kun kommer krypende de gangene hun ligger nede for telling, og som selv ikke da gir ham det han vil ha.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Kretser rundt en håndfull frie sjeler i 1920-tallets Paris, hvor de gode og dårlige samtalene dynkes i rikelige mengder alkohol. Kort sagt: Det prates. Og drikkes. Og prates om hvor full man er, og så videre. Til tider oppleves lesningen litt som å være den eneste edru på en fest hvor alle andre har temmelig høy promille - en smule anstrengende.

I sentrum står journalisten Jake og hans forhold til kvinnen Brett, men boken er like mye et samtidsportrett av datidens Paris fra perioden hvor Hemingway levde der. Det hjelper å kjenne byen for å få fullt utbytte av boken. (For mer om Hemingway i Paris, les for eksempel Sven Egil Omdals bok om Paris, eller Hemingways egen En varig fest - unge dager i Paris.)

Og solen går sin gang ble Hemingways gjennombruddsroman. Den er mer elegant enn Farvel til våpnene, kanskje fordi kjærlighetshistorien ikke er så tung på labben.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En vakker og sår kjærlighetshistorie på bakgrunn av drukne dager og netter, cafeer og restauranter, livlige samtaler, masse humor, den også sår og vakker, en kvinne som elsker en mann hun ikke kan ha fysisk, og han forventer ikke stort av henne, han bare redder henne hver gang hun faller, og hun faller i hans armer. Denne boken har en helt fantastisk stemning rundt seg, man lukter skrivemaskinblekket til journalisten Jake, man ser for seg bokshansken til Cohn, det er mye å lukte, smake, høre, se seg frem til, det er en oppslukende bok med formidable dialoger, noe jeg virkelig verdsetter, og Hemingway er dialogens mester. "Si noe ironisk og noe patetisk", eller noe sånt. Et minne for livet. Skal leses igjen senere.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

This wine is too good for toast-drinking, my dear. You don't want to mix emotions up with a wine like that. You lose the taste.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Det er vanskelig å være sterk om dagen, men om natten er det verre.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

I lay awake thinking and my mind jumping around. Then I couldn’t keep away from it, and I started to think about Brett. I was thinking about Brett and my mind started to go in sort of smooth waves. Then all of a sudden I started to cry. After a while it was better and I lay in bed and listened to the heavy trams go by.. and then I went to sleep.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg så ut på torget, og så henne komme gående gjennom folkemassen med hodet løftet som om fiestaen var arrangert til ære for henne, og som om hun likte det og gledet seg over det.
"Mor'n, smågutter!" sa hun. "Jeg skal hilse og si jeg er tørst."

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Alt jeg forlanger av en vin er å få nyte den.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

A bottle of wine was good company.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

I misjudged you… You’re not a moron. You’re only a case of arrested development.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg tente lyset igjen og leste. Jeg leste Turgenjev. Jeg visste at fordi jeg leste ham i den overfølsomme sinnstilstanden jeg befant meg i etter å ha drukket for meget, så ville jeg en gang komme til å huske det leste igjen, og da som noe jeg virkelig hadde opplevet. Det ville for alltid være mitt. Det var atter en god ting en betalte for, og så hadde. En gang i grålysningen sovnet jeg.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

De forstår, hr. Barnes, det er fordi jeg har vært med på så meget at jeg kan nyte alle ting så godt. Tror de ikke det er så?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

You know it makes one feel rather good deciding not to be a bitch. It's sort of what we have instead of God.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Newsweek har laget en metaliste av bl.a. Modern Library, the New York Public Library, St. John's College reading list, Oprahs liste. En spennende liste som kanskje kan være rettesnor for hva man skal komme seg gjennom av klassikere. Listen finnes her: http://www.newsweek.com/id/204478.


Godt sagt! (39) Varsle Svar

Godt sagt! (26) Varsle Svar

Bøker I alfabetisk rekkefølge, om du skulle velge ein for kvar bokstav kva bok hadde du då valgt?


Godt sagt! (9) Varsle Svar

Varme steder, varme følelser: Bøker å varme seg på. God høst:)


Godt sagt! (8) Varsle Svar

Drukkenskap i litteraturen. Bøker der romanfiguren drikker, alkoholrus skildres eller alkoholbruk på en eller annen måte er tema.
Listen er inspirert av Fredrik Wandrups artikkel "Romanskikkelser som raver rundt i litteraturen", og starter med bøkene (eller forfatterne) han lister opp,
men jeg fyller på med alt som passer inn. Vet du om noe?


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Den gule serie er ei samling av litteratur som vart gitt ut av redaktør Sigurd Hoel.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

... gjerne om de ensomme, undertrykte, de som er litt off mainstream ... eller bøker som bare har et godt eventyr i seg, biografier, historie, reise og krim


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Eit tilfeldig besøk på ein brukthandel resulterte i eit fullt nett med bøker - 19 stk - til NOK 40,00 Kjekt!


Godt sagt! (3) Varsle Svar

De 100 bøkene som ble kåret i Århundrets Bibliotek


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriving er forlengelsen av lesing. Her er de jeg leste (og deretter omtalte på Sølvbergets nettsider) i 2015.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Noveller i samling" av Ernest Hemingway
  • "Edens have" av Ernest Hemingway
  • "Den lange søvnen" av Raymond Chandler
  • "Den dypeste grunn" av Graham Greene
  • "Lord Jim" av Joseph Conrad
  • "Farvel til våpnene" av Ernest Hemingway
  • "Klokkene ringer for deg" av Ernest Hemingway
  • "Larmen og vreden" av William Faulkner
  • "Fyr og flamme - av handling" av Kjartan Fløgstad
  • "Vår mann i Havana" av Graham Greene
  • "Ukjent soldat" av Väinö Linna
  • "Rødt og svart - historie fra det nittende århundre" av Stendhal
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver