Østkantfolk

min by - mitt ansvar

av (forfatter) og Einar Haakaas (medforfatter).

Kagge 2020 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.00 (1 terningkast.)

9 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

ritaolines eksemplar av Østkantfolk - min by - mitt ansvar

Lesetilstand

Ønsker meg denne.

Hylle

Politikk

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Jan Bøhler er en av landets mest frittalende og fargerike politikere.

I flere tiår har Arbeiderpartipolitikeren stått opp for vanlige folk på østkanten i Oslo. I denne boka skriver Jan Bøhler personlig om arbeiderklasseverdiene som formet han og om uroen for utviklingen på Oslos østkant. Bøhler vet bedre enn de fleste hva som rører seg i området: Med engasjement og innlevelse forteller han rystende historier om voldelige gjenger, fraflytting, æresvold og parallellsamfunn i minoritetsmiljøer. Ansvaret plasseres hos politikere og politiledere som i mange år har skjøvet problemene under teppet. Få om noen norske politikere er tettere på velgerne enn han.

Jan Bøhler snakker med alle: gjengledere, frustrerte politifolk, pensjonister og rotløse ungdommer han møter på t-banen. Østkantfolk er en brannfakkel i norsk politisk debatt - en bok for alle som bryr seg om hvor byen og landet vårt er på vei. Som Jan Bøhler skriver: «Jeg kjenner på det. Ansvaret. Dette er mine folk, og de folka føler seg svikta.»

«Bøhlers budskap gir nok gjenklang, en sterk stemme fra Dalen.»
Bok365, terningkast 5

Bokdetaljer

Forlag Kagge

Utgivelsesår 2020

Format Innbundet

ISBN13 9788248926122

EAN 9788248926122

Genre Biografisk litteratur

Omtalt sted Oslo

Omtalt person Det Norske arbeiderparti Jan Bøhler

Språk Bokmål

Sider 271

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 1 0 0 0 0

Bokomtaler

Det er vanskelig å unngå å ha en mening om Jan Bøhler, en av Norges mest særegne politikere. Med Stortingets største biceps, hockey-hentesveis fra 80-tallet og musikkvideoer har han helt siden 2005 vært Aps alibi i Groruddalen. Han representerer også en utdøende art: Politikeren som har reell, daglig kontakt med velgerne. Hadde politikere generelt vært som Jan Bøhler, er jeg sikker på at folks generelle tillit til politikere hadde vært betraktelig høyere. Dette er så langt fra broileren det er mulig å komme.

Jan Bøhler har meninger som spenner over hele det politiske spekteret. Han er umulig å plassere. Jan Bøhler forteller så ekte og levende fordi han ikke gjør forskjell på noen. Derfor tiltrekker han seg tillit fra så mange forskjellige folk - både "gamle" nordmenn og "nye". Deler av boken kunne vært hentet rett ut av Frps program, mens andre deler kunne kommet rett fra for eksempel SV.

En stor del av boken vies æresvold, gjengkriminalitet og et samfunnslim i oppløsning. Fenomener han ser på nært hold selv, all den tid han fortsatt bor der. Her er levende, tidvis forferdelige beretninger om dagliglivet i Groruddalen. Det er ganske skremmende å tenke på at dette foregår i Norge, i dag. Det har riktignok blitt omtalt i årevis på såkalte "alternative" nettsteder, men berøringsangsten i det offentlige Norge sørger for at ting skurer og går videre.

"Ordet snillisme blir altfor svakt", som Bøhler hamrer inn igjen og igjen.

Som Ap-mann kan han ikke fremme forslag FrP, som satt med statsråden, kan godta, spesielt ikke når det høres ut som en forslag FrP kunne fremmet selv. Ap kan ikke godta å være med på politikk FrP kunne kommet med. Da blir sirkelen sluttet og kortslutningen oppstår.

Der ligger også Jan Bøhlers problem: I en polarisert verden, der det viktigste er å markere hvilke personer man er mot, har hans pragmatiske politikk vanskelige levekår. Derfor møter han stengte dører i politikken.

Den unike politikeren har skrevet en bok ingen andre poltikere i Norge i dag er i nærheten av å kunne skrive.

Det er uungåelig å nevne oppmerksomheten Bøhlers overgang til Senterpartiet har fått. Det bekrefter bare det Bøhler skriver om: Han passet ikke helt inn i dagens Ap. Han var et par tiår for sent ute. Forhåpentlig får denne bautaen en bedre tilværelse i sitt nye parti.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Det slo meg at da vi vokste opp på 1950- og 1960-tallet på Kaldbakken hadde vi en lokal politistasjon fem hundre meter unna, på Flaen, som det heter. Det var mye mindre kriminalitet og færre politiressurser den gang, og med dagens regnestykker var politistasjonen sikkert veldig overflødig. Men politiet var nært og stasjonen lå i bakhodet på oss gutta slik at vi holdt oss på matta. Ingen dårlig investering å tenke sånn på Furuset, Romsås, Holmlia og Mortensrud i dag heller. Men der ble politipostene lagt ned - og deretter tok ungdomskriminalitet og gjenger seg kraftig opp i årene som fulgte.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det handlet om å bry seg om andre, bli kjent med folk, stille opp og hjelpe, men også å si fra når det trengs.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Det er nok nå - hvordan nyliberalismen ødelegger mennesker og natur" av Linn Stalsberg
  • "Dette livet eller det neste - roman" av Demian Vitanza
  • "Hør her'a!" av Gulraiz Sharif
  • "Dødevaskeren" av Sara Omar
  • "Gul bok - roman" av Zeshan Shakar
  • "Full spredning - en legeroman" av Nina Lykke
  • "To søstre" av Åsne Seierstad
  • "Oliver Twist, eller En fattiggutts liv og levnet" av Charles Dickens
  • "Den siste revejakta - roman" av Ingvar Ambjørnsen
  • "Tante Ulrikkes vei - roman" av Zeshan Shakar
  • "De beste blant oss - roman" av Helene Uri
  • "Bienes historie - roman" av Maja Lunde
Alle bokanbefalinger for dette verket