Avskjedstaler gjennom tidene

roman

av (forfatter).

Tiden 2020 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.14 (7 terningkast.)

18 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Assad Nasirs eksemplar av Avskjedstaler gjennom tidene - roman

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Norsk prosa

Lesedato

2023

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Hans gamle mor har vunnet et bilde i et kunstlotteri. Det er hennes første premie noensinne, avslører hun. Selv har han hatt den samme jobben i snart 25 år. Han har ingen barn og ingen kone. Han nærmer seg femti.

Han bestemmer seg for å ta turen til Oslo for å hente bildet. Men det lille bruddet i rutinene vekker tankene til live. Hvorfor lever han egentlig alene? Hvorfor har han forblitt i den samme jobben så lenge? Er det fordi han aldri har våget å holde avskjedstalen som er forventet av en når man slutter? Hvordan kan noe så lite få så store konsekvenser?

Avskjedstaler gjennom tidene er en morsom, rørende og skarp roman om en ensom mann som ser verden klarere enn han ser seg selv.

Bokdetaljer

Forlag Tiden

Utgivelsesår 2020

Format Innbundet

ISBN13 9788210057540

EAN 9788210057540

Omtalt sted Oslo

Språk Bokmål

Sider 140

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 1 1 2 1 0

Bokomtaler

De fleste av oss blir vel fanget i hverdagen og gjør ikke så ofte de store omveltningene i måten vi lever på. Hovedpersonen i denne boka har nok strukket det litt lenger enn de fleste: Mann på snart femti, med sterk morsbinding, som sitter fast i sine daglige rutiner mens årene går. Dette er en herlig tragikomisk satire hvor moteordet «mulighetsrommet» dukker opp med jevne mellomrom. (Kan det være at flere enn meg synes dette er et språklig virus som det er fristende å latterliggjøre?)

Jeg får assosiasjoner til Ingvar Ambjørnsens Elling når jeg får se verden gjennom hovedpersonens øyne. Han forblir navnløs gjennom boka, og hans forsøk på å rykke ut av de hverdagslige vanene får meg både til å le og å synes litt synd på ham. Som når han tilbyr en japansk turist skyss ved en fjellstue. Han har egentlig ikke lyst til å ta ham med, men vil være snill. Turisten vil heller ta bussen, og avslår tilbudet. Det gjør at hovedpersonen blir bare mer insisterende og til slutt rasende over slik utakknemlighet, selv om de begge egentlig har mest lyst til å slippe å sitte i samme bil i flere timer med en ukjent.

Hans forhold til kvinner er også et kapittel for seg. Han er temmelig ubehjelpelig, mens tankene hans og assosiasjonsrekkene er ganske fornøyelig lesing, som for eksempel på side 96:

Kvinner er samlere, sies det, mens menn er jegere, men jeg får det
ikke til å stemme. Det er da menn som samler på alt mulig: frimerker,
fugler, gamle nazieffekter, tinnsoldater, det er ingen ende på det.
Forskjellen er kanskje at kvinner samler på nyttige ting - mat og klær
og den slags. Om du treffer en kvinne som samler på nazi-tallerkener,
da stikker du bare, da gjelder det å komme seg derfra.

Jeg måtte le høyt flere ganger mens jeg leste denne boka. Bjørn Olaf Johannesen var en ukjent forfatter for meg. Han skriver godt, viser oss mange hverdagspussigheter og forstørrer små problemer som mange kan kjenne seg litt igjen i. Jeg ser at dette er hans andre roman, og jeg leser gjerne mer av ham.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Jeg kjører flere kilometer før jeg innser at noe er galt, at jeg er på vei ut fjorden og ikke inn. Jeg blir varm - å ta feil retning langs fjorden er sånt som gir deg dårlig rykte når du er oppvokst på Vestlandet. Får folk vite det, begynner de å snakke, og det kommer opp i rare sammenhenger. Det er som ikke å vite forskjell på opp og ned. Det er et sosialt stigma som det kan være vanskelig å bli kvitt.

Jeg tar en u-sving på et øde strekk, håper at ingen har sett. Over en tunnelmunning har noen skrevet: Ditt nederlag skal bli din seier. Dette trengte jeg virkelig ikke å få slengt i trynet nå. Noen må ha firt seg ned med tau og sprayet teksten. De har jammen tatt seg bryet. Det er utrolig hvordan ytringsbehovet brer seg, alle har visst noe på hjertet nå.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Kvinner er samlere, sies det, mens menn er jegere, men jeg får det ikke til å stemme. Det er da menn som samler på alt mulig: frimerker, fugler, gamle nazieffekter, tinnsoldater, det er ingen ende på det. Forskjellen er kanskje at kvinner samler på nyttige ting - mat og klær og den slags. Om du treffer en kvinne som samler på nazi-tallerkener, da stikker du bare, da gjelder det å komme seg derfra.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hun er ganske utrivelig, sier han, og mener hjemmehjelpen. Vi får ofte klager på henne, men man blir ikke kvitt folk i Bergen kommune bare fordi de er utrivelige.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kommunen har gitt tilbud om sykehjemsplass, bare noen uker i første omgang, en myk start, for å se om hun trives. Stedet kaller seg «Varme hender» og drives av en kristen organisasjon. Navnet gjør meg skeptisk, det burde være unødvendig å kalle seg sånt - det religiøse aspektet også, tenk om mor blir kristen på tampen, mild og ukritisk, den tanken er ikke til å holde ut.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Først nå innser jeg at beskrivelsen forutsetter at man kommer i bil. For en gående ville de antagelig forklart veien annerledes. Det er rart å gå der og late som om man er en bil.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dørklokken henger seg opp, det hender noen ganger, den sier ding, men ikke dong.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så blir jeg indignert over antydningen. Jeg godtar ikke løse anklager bare fordi jeg har gjort det.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det handler om hvem man vil være. Vil jeg være en høyfjellsonanist eller ikke, det er der valget står.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

En oversikt over leste bøker i 2020.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Fra sikre kilder - fortellinger" av Per Schreiner
 • "Kloster - roman" av Eduardo Halfon
 • "Utskudd - noveller" av Majken van Bruggen
 • "Nattsang - roman" av Vidar Sundstøl
 • "Houellebecqs hytte : roman ; En lang rekke ulykker" av Per Schreiner
 • "Områder av særlig betydning - roman" av Heidi Mittun-Kjos
 • "Skatten og Tyven" av Erik Eikehaug
 • "Dagen da min bestefar var helt - roman" av Paulus Hochgatterer
 • "En nesten perfekt dag - roman" av Mareike Krügel
 • "Kart over Canada - noveller" av Dorthe Nors
 • "De små jentene - roman" av Monica Isakstuen
 • "Levepistolen - dikt" av Hege Susanne Bergan
Alle bokanbefalinger for dette verket