Nådegiveren

et Falkener og Wilberg mysterium

av (forfatter).

Vigmostad Bjørke 2015 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.25 (24 terningkast.)

57 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Pia Lise Selnes' eksemplar av Nådegiveren - et Falkener og Wilberg mysterium

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Krim verdt å lese

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Klassisk krim i beste Sherlock Holmes-stil. November 1916: Den første snøen faller over Trondheim. Doktor Wilberg er ute og går tur i parken ved Vår Frues kirke, hvor han finner tyske konsul Reimers myrdet. I Wilbergs private bestrebelser etter å avdekke morderens identitet starter en jakt som fører ham inn i byens beste borgerskap. Han stifter bekjentskap med den eksentriske gentlemandetektiven Astor Falkener, og sammen nøster de systematisk i trådene. Men ettersom de nærmer seg morderen, havner de også dypere i en mørk verden av spionasje og hemmelige renkespill.

Bokdetaljer

Forlag Vigmostad Bjørke

Utgivelsesår 2015

Format Innbundet

ISBN13 9788241911217

EAN 9788241911217

Serie Falkener og Wilberg (1)

Genre Politi og detektiver Krim Historisk litteratur

Omtalt tid 1914-1918

Omtalt sted Trondheim

Språk Bokmål

Sider 332

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

3 8 9 1 2 1

Bokomtaler

Elsker historien, tilknytningen til Trondheim, og Sherlock-Holmes- stilen. En krim-bok jeg ikke fikk lagt fra meg før den var ferdig lest, med levende skildringer av en doktor som ramler inn i et mord-mysterie og tar fatt på dette sammen med en kjemi-professor. Fornøyelig og godt, gammeldags språk. Ikke ble jeg mørkredd av boka heller, som enkelte andre krim-bøker fører til. Selv om det var en tragisk historie og tidsepoke , føltes boka litt som en feelgood- bok for meg.
Terningkast 6! Gleder meg til neste!!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Trondheim november 1916: sesongens første snøfall er et faktum, og doktor Wilberg tar seg en kveldstur i byen. I nærheten av Vår Frues kirke, hører han et skrik, og da han kommer nærmere, finner han en knivstukket mann. Han er såvidt i live, men det varer ikke lenge. Et stikkvåpen har gjennomboret hjertet. Mannen viser seg å være den tyske konsulen. Politiet går ut fra at det er et ran som har gått galt, men Wilberg har ikke troen på det. Han blir kontaktet av privatetterforsker Astor Falkener, og sammen prøver de å nøste opp i den kompliserte saken, noe som viser seg å være noe av et vågestykke.
Snill, men interessant krim fra byen jeg bor i. (Den ligger nærmere Sherlock Holmes enn Jo Nesbø i utførelse). Første bok i en serie på fire.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Trondheimslege og firebarnsfar Jan Boris Stene har tatt seg tid til å skrive en klassisk krim som ble antatt og utgitt av VigmostadBjørke denne høsten. Åstedet er ved Vår Frues kirke midt i Trondheim sentrum. Tiden befinner seg i 1916. Vi har altså med en historisk krim å gjøre, og for meg som bor i Trondheim er det ekstra morsomt at det kommer en ny krimforfatter fra Trondheim med byen som åsted. Skjønt helt lokal er ikke denne boka, da både riks- og utenrikspolitiske begivenheter har sin plass i handlingen.

En vinterdag med snøfillene dalende over Trondhjem (som det het på den tiden) by finner doktor Wilberg den tyske konsulen Reimers myrdet i parken ved Vår Frues Kirke. Wilberg får følelsen av at Reimers ville si ham noe før han døde, og han fant en lapp med noen kallenavn i hans hånd. Wilberg begynner å etterforke saken på egenhånd etter at han var i avhør hos politiet som raskt konkluderte med rovmord, noe Wilberg ikke tror det var. Det var noe med frykten i Reimers ansikt som ikke kunne slippe taket i ham, samt lappen. Etterhvert kommer han i kontakt med privatoppdager Astor Falkener og sammen får de i oppdrag av enkefrue Reimers å etterforske drapet, siden politiet er for treige. De føres inn i Trondhjems beste borgerskap, i mørke avkroker og kneiper, spionasje og hemmelig renkespill. Det er krig i Europa og Trondhjem preges også av dette.

Nådegiveren er en klassisk krim, en detektivroman, som noen sammenligner med Sherlock Holmes. For meg er den også i samme gate som Agatha Christies detektivromaner, men også Maria Langs.
Språket er gammelmodig, kledd for datidens stil, noe jeg synes kler romanen. Jeg liker å lese bøker med slikt gammelmodig og litt omstendelig språk. I starten er det det som fenger meg mest med romanen. Det gjør også at jeg leser saktere enn jeg ellers ville har gjort med en krim. Språket er godt. Karakterene blir grundig presentert, og miljøet er også levende. Særlig for meg kanskje siden jeg kjenner Trondheim sentrum og Møllebergsiden ut og inn. Det er artig å lese hvordan det var i Trondhjem for hundre år siden, hvilke bygninger og steder som var der da og ikke nå. Bakerst i boka er det prentet inn et kart over den gangs Midtbyen, noe som er gansek lurt for å se for seg hvor aktørene befinner seg til enhver tid. Historiske fakta er behørig og sømløst spunnet inn uten å bli påtrengende.

"Jeg trakk meg tilbake fra glipen. Det var meg de snakket om! Svetteperlene piplet frem i pannen - angsten hogg tak i nakken og presset meg ned mot gulvet.
Wexelsen fortsatte:
- Hva om han har tenkt å avsløre organisasjonen? Er det ikke bedre å uskadeliggjøre ham først som sist? Det er tross alt nasjonens sikkerhet som står på spill." (s. 53)

Når det gjelder selve plottet så er det intrikat og overraskende. Vi føres inn i i et storpolitisk spill og lar oss tro at svaret på gåten finnes her, og det kan hende. Men en annen side har også plass, en familetragedie under avdekking som utledes av et brev Falkener finner i enkefru Reimers soverom.

Nådegiveren er en kriminalhistorie fra en tidsepoke preget av utrygghet og krig, om spionasje, renkespill, men også om familiehemmeligheter og galskap. Det er opprullingen som berører meg sterkest. Midtpartiet er litt flatt og langtekkelig og trekker ned helhetsinntrykket, men for det meste er dette er solid debutroman som lover godt for videre bøker i serien om Falkener og Wilberg. I neste roman er det begått drap på Fjeldsæter Turisthotel i Bymarka. Jeg gleder meg allerede.

Hele omtalen med bilder og andre linker HER

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her er min anmeldelse av "Nådegiveren" (ekstern lenke)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ideen er god, men det blir for .... kjedelig. Trondheims svar på Holmes og Watson er ikke kule nok til at jeg får fot. Jeg blander dem litt sammen, og selv om krimgåten er glimrende, blir det noe trått på slutten. Språket er også nokså høyttravende, det stopper seg litt for meg altså. Kanskje Stene slår seg litt mer løs i senere bøker?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Denne listen inneholder bøker jeg har lest i 2016. Inkluderer også bøker jeg har startet på tidligere, men som fullføres i løpet av dette året.
Målet er å lese minst en bok i uka!


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Inn i natten - et Falkener og Wilberg-mysterium" av Jan Boris Stene
  • "I djevelens klør - et Falkener og Wilberg mysterium" av Jan Boris Stene
  • "Så dyrt et liv - et Falkener og Wilberg-mysterium" av Jan Boris Stene
  • "Lucifers fall - et Falkener og Wilberg-mysterium" av Jan Boris Stene
  • "Oppgjørets tid - roman" av Alexander Wisting
  • "Rullatorgeriljaen - roman" av Inger Postvoll
  • "Den enøyde kaninen" av Christoffer Carlsson
  • "Farlige drømmer" av Maria Lang
  • "Svalens graf" av Sissel-Jo Gazan
  • "Solefall" av Knut A. Braa
  • "Bålet - roman" av Pål Gerhard Olsen
  • "Et blått sjal av bly - roman" av Kjell Erling Bardal
Alle bokanbefalinger for dette verket