Kokeboksamleren

av (forfatter) og Christian Rugstad (oversetter).

Press 2013 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 3.38 (16 terningkast.)

42 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Pernille Grimelands eksemplar av Kokeboksamleren

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Kliss

Lesedato

2015

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

To søstre, forskjellige på alle måter. Den eldste fornuftig, ambisiøs: CEO i et revolusjonerende internettselskap, forlovet med en IT-gründer. Den yngste drømmende, idealistisk: filosofistudent med deltidsjobb i et antikvariatl, kjæreste med en miljøverner. Allegra Goodmans uimotståelige roman Kokeboksamleren tar utgangspunkt i Jane Austens romanklassiker Sense and Sensibility- men forflytter historien om de to vidt forskjellige søstrene til et nervøst og oppspilt USA i årene rett før IT-boblen sprekker, før tårnene faller på Manhattan. Resultatet er både et skarpt og storslått tidsbilde og en skamløst romantisk (og klok) romanfortelling i Austens ånd. Vel er Jess og Emily forskjellige. Men det var før Emily ble utsatt for et svik som truer med å velte hele henne eksistens. Og før Jess tok på seg oppdraget med å katalogisere en merkelig samling gamle kokebøker, fulle av margkommentarer og mystiske tegninger som vitner om den skjulte samlerens liv. Begge opplever søstrene at virkeligheten deres vakler. Begge må de på nytt finne ut av hvem de er - og hvor de kommer fra.

Bokdetaljer

Forlag Press

Utgivelsesår 2013

Format Innbundet

ISBN13 9788275475020

EAN 9788275475020

Omtalt tid 1990-1999 2000-2009

Omtalt sted USA

Språk Bokmål

Sider 433

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 4 2 6 4 0

Bokomtaler

Herlig feelgood-roman av beste bestselger-merke!

Allegra Goodman (f. 1967) er en amerikansk-jødisk forfatter som tidligere har utgitt fire romaner og to novellesamlinger. "The Cookbook Collector" er hennes femte roman, og er så vidt jeg vet den første og eneste som foreløpig er oversatt til norsk. Jeg har fått boka tilsendt fra forlaget.

I "Kokeboksamleren" møter vi søstrene Emily og Jess. Begge er unge og gifteklare, men der stopper også alle likhet mellom de to, som man knappest skulle tro var i slekt.

Emily er "den vellykkede", den som virkelig har fått til noe og som har suksess og en karriere å slå i bordet med. Hun er leder av et internettselskap og er forlovet med IT-gründeren Jonathan. Penger er aldri noe problem.

Jess er evig (filosofi-)student, er alltid i pengemangel, har deltidsjobb i et antikvariat og er idealist på sin hals. Til Emilys store fortvilelse er hun sammen med drittsekken Leon, en fyr ingen liker noe særlig. Samtidig er vel ikke Emily den som sitter med definisjonsmakten i Jess´ liv, siden søstrene bygger sine liv på så forskjellig verdigrunnlag.

Vi følger Emily og hennes suksess i et selskap som snart skal på børs, parallelt med at Jess etablerer seg som en uunnværlig medarbeider i George´s antikvariat Yorick´s. George er 15 år eldre enn Jess, og han har en hel del damehistorier bak seg som ikke har blitt til noe mer enn knuste hjerter for damenes del. Jess representerer imidlertid noe helt annet, og begge deler de en glødende interesse for bøker. Men der George tenker profitt, der tenker Jess med hjertet for litteraturen. Da de en dag kommer over en helt unik samling av gamle kokebøker helt tilbake til 1700-tallet, krever dette et samarbeid mellom de to, som får dem til for alvor å bli oppmerksom på hverandre. De forelsker seg i hverandre, og dette på tross av at forholdet strengt tatt ikke har livets rett. Eller?

"Kokeboksamleren" er en utrolig søt feelgoodbok av beste bestselger-merke. Jeg må nok medgi at jeg hadde aller mest sansen for den delen som handlet om Jess og antikvariatet Yorick´s, mens min interesse for aksjemarkedet i IT-bransjen er så som så. Det hele begynte meget glitrende, men jeg må innrømme at jeg etter hvert leste veldig fort gjennom de delene som omhandlet kynismen og drømmen om å bli rik i full fart på grunn av gunstige aksekurser. Riktig god ble romanen imidlertid etter hvert som spenningen mellom de to søstrenes liv og deres ulike valg økte, og hvor det skjedde en hel del nokså uventede ting til slutt. Og det forhold at det etter hvert fremkom at jentenes mor opprinnelig var jøde, noe som fikk dem til å interessere seg for sine røtter, tilførte historien en ekstra dybde. For øvrig vil jeg fremheve at boka er virkelig godt skrevet! Man merker at det er en erfaren forfatter som står bak romanen, og jeg tenker også at oversetteren bør få sin del av æren for at boka har blitt så bra. Alt i alt mener jeg at boka fortjener terningkast fem.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Søstrene Jess og Emily er så forskjellige som det går an. Emily er direktør i et vellykket IT-firma, er fornuftig, forlovet og ambisiøs. Jess er en drømmer og litt av en idealist. Vi følger dem gjennom både opp-og nedturer, men det blir litt vagt til tider og litt mye børs. Det som til tider fascinerte var den utrolige kokeboksamlingen, men jeg følte at det var noe uforløst der også dessverre.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette er en av de bøkene jeg skulle ønske at jeg aldri hadde begynt på... Den var treig fra ende til annen, jeg trodde jo at dette skulle handle om en kokeboksamler, joda den gjorde jo det også på en måte, men når jeg hadde lest rundt 200 sider og boka ennå ikke hadde funnet et feste , var det like før jeg kibba ut boka (vel, kunne ikke gjøre det da iogmed at jeg hadde lånt den på biblioteket), så jeg holdt ut til the bitter end. Anbefales IKKE!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Han hadde den dype, belærende stemmen til en som hadde røykt i årevis og så sluttet brått, for deretter å hate røykere. Han så aldri på fjernsyn og ble aldri trett av å opplyse folk om det.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Det finnes en del bøker som har et spesielt fokus på mat og drikke.
Kulinarisk litteratur, rett og slett.

Ikke kokebøker - selv om mange av bøkene inneholder også matoppskrifter.

Her er det altså snakk om skjønnlitteratur som leses med vann i munnen og en anelse av deilige dufter i nesen...

Helst vil jeg ha bøker på norsk på denne listen, men unntak kan taes til vurdering.

Takk til alle som kommer med velsmakende forslag!

Bon appétit! Enjoy! Vel bekomme! Hyvää ruokahalua! ¡Buen provecho!
Bom apetite! Vælgagnist! Jó étvágyat! Verði þér að góðu!
Dobrú chuť !
Ith gu leòir! Bonum appetitionem! Selamat makan! Kia mākona!


Godt sagt! (10) Varsle Svar

Ei liste for min egen del, for å få ein oversikt over kva eg faktisk les i løpet av eit år ;)


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker jeg har lest i 2015


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Det store kakemysteriet - Precious Ramotswes aller første sak" av Alexander McCall Smith
  • "Bålet - roman" av Pål Gerhard Olsen
  • "Det beste som kunne skje" av Holly Miller
  • "Hvite løgner" av Jacqueline Winspear
  • "Plommetreet - roman" av Ellen Marie Wiseman
  • "Det lovede land" av Sebastian Barry
  • "Sukkerplantasjen på Puerto Rico" av Esmeralda Santiago
  • "Herr Cevdet og sønnene hans" av Orhan Pamuk
  • "Ti ting jeg har lært om kjærligheten" av Sarah Butler
  • "Maisie Dobbs" av Jacqueline Winspear
  • "Piken fra Europa - en families reise gjennom det 20. århundret" av Jana Weidemann
  • "Kjærlighetens tango" av Carolina De Robertis
Alle bokanbefalinger for dette verket