Samtidsruinar

av (forfatter).

Spartacus 2009 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.00 (23 terningkast.)

106 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Per Claussens eksemplar av Samtidsruinar

Lesetilstand

Begynte på denne, men avbrøt

Hylle

skjønnlitteratur

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Gjennom å oppsøke ulike bygg og anlegg som står til forfalls, freistar forfattaren å seie noko om Noreg i dag, og vår nære fortid. Ho vitjar bla. Skuibakken, ein overgrodd kyrkjegard og smelteverket i Odda. Ho vitjar stader som vekker minne frå oppvekst og liv, men som også ber fram ulike tankar om fellesskap mellom tider og folk.

Omtale fra forlaget

Gjennom å oppsøke ulike bygg og anlegg som står til forfalls, freistar forfattaren å seie noko om Noreg i dag, og vår nære fortid. Ho vitjar bla. Skuibakken, ein overgrodd kyrkjegard og smelteverket i Odda. Ho vitjar stader som vekker minne frå oppvekst og liv, men som også ber fram ulike tankar om fellesskap mellom tider og folk.

Bokdetaljer

Forlag Spartacus

Utgivelsesår 2009

Format Heftet

ISBN13 9788243005006

EAN 9788243005006

Omtalt sted Norge

Språk Nynorsk

Sider 222

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

3 17 3 0 0 0

Bokomtaler

Mesterlige tekster som gir oss nye blikk på virkeligheten

At det går an, tenker jeg gang på gang mens jeg leser meg gjennom Marit Eikemos essaysamling «Samtidsruinar». At det går an å skrive så vakkert om noe så hverdagslig som dette, så nydelig om noe så trist.

For det er virkelig triste ting hun skriver om i boka si; hun skriver om den nedlagte smelteovnen i Odda, om det falleferdige hotellet Solfonn, om en plattform som er i ferd med å synke i havet, og om en gammel og ubrukelig hoppbakke – det finnes så uendelig mange samtidsruiner omkring oss. Hus som forfaller skaper tomme rom både rundt oss og inne i oss, når byggverkene går i oppløsning er det som om vi mister noe av vår egen identitet.

I et av essayene skriver hun om det nedlagte asylet i Valen, om overlegen som så på piller og operasjoner som sekundære virkemidler, som prioriterte pasientenes opplevelse av meningsfullhet, men som likevel kom til å bli ansvarlig for så alt for mange lobotomeringer. I dette ufattelige paradokset ligger Eikemos styrke, ingenting er svart eller hvitt i hennes verden, her er ingen forenklinger, det er livet i all sin kompleksitet hun fanger i tekstene sine. Det vakreste partiet i boka handler om kirkegården i Valen, hør bare hva hun skriver om kvinnen som reiser fra Oslo til Valen for å finne sin mors umerkede grav: «Då kvinna kom fram til staden der mor hennar hadde levd og døydd utan henne, fekk ho sett ned ein skikkelig stein til henne. Ei siste og kanskje første helsing frå dotter til mor: Eg gir deg denne steinen.»

Dette er eassys i beste Montaigne-tradisjon, de er subjektive, originale, etiske og estetiske. Forfatteren spiller på rikelig med kulturelle referanser, på musikk, litteratur og bilder, men uten at dette noen gang virker påtatt. Med sin personlige stemme lar Eikemo oss møte vår egen tid – oss selv – på en ny og forunderlig måte.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Sølvbergets tilsette plukkar nynorskbøker for å gratulere Stavanger mållag med 100-årsdagen 10. desember 2015. Les meir her.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sommeren 2017 gjennomførte NRK P2 radioserien Faktasjekken - jakten på Norges beste sakprosa, i samarbeid med Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF). De ville undersøke hvilke sakprosabøker som har formet Norge og nordmenn etter 2. verdenskrig. Utvalgte eksperter i 10 ulike panel i 10 kategorier satte opp til sammen 250 bøker, og disse ble stemt over blant NFFs 5500 medlemmer.

Virkeligheten er fantastisk - les sakprosa!


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Arbeid pågår - roman" av Marit Eikemo
  • "Mellom oss sagt - roman" av Marit Eikemo
  • "Lykkefeltet - roman" av Ingvild Holvik
  • "Kanon" av Lars Fiske
  • "50/50 - essay" av Frode Grytten
  • "Purkene snudde seg - notat" av Kjersti Rorgemoen
  • "Litterær salong - essay" av Brit Bildøen
  • "Vindauga i matsalen vender mot fjorden - roman" av Mette Karlsvik
  • "Biler og dyr" av Helle Helle
  • "Skuggen og dronninga - roman" av Lars Amund Vaage
  • "Samtale ventar - roman" av Marit Eikemo
  • "Jeg skulle ha løftet deg varsomt over - nedtegnelser" av Wencke Mühleisen
Alle bokanbefalinger for dette verket