Langs myrraveien

av (forfatter).

Cappelen 2002 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.73 (30 terningkast.)

71 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Janita Bjørkavgs eksemplar av Langs myrraveien

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Storytel

Lesedato

2023

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

I denne boka skildrer forfatteren reiser i Jemen, Østen og Afrika. Han undrer, han stiller kritiske spørsmål og han beretter. Vi følger ham i røkelsens og myrraens hjemland, gjennom dronningen av Sabas rike til bin Laden-familiens røtter. Vi møter kvinner som ble solgt av slektninger som barneprostituerte og er på toppen av fjellet der Adam landet etter å ha blitt kastet ut av Edens hage. Forfatteren møter de kvinnelige tamiltigrene, han tar tog gjennom Afrika, samtaler med Luci, som gjeter sine dyr blant løvene, han ser resultatene av Mugabes politikk og utarming etter aids.

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen

Utgivelsesår 2002

Format Innbundet

ISBN13 9788202220747

EAN 9788202220747

Omtalt sted Afrika Sørøst-Asia Sri Lanka Jemen

Språk Bokmål

Sider 297

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

3 16 11 0 0 0

Bokomtaler

Tomm Kristiansen i storform

Nok en gang har jeg gått løs på en av Tomm Kristiansens mange bøker. Jeg fascineres veldig av hans fortellinger fra Afrika. Denne gangen omfatter hans reiseskildring mer enn kun Afrika, for i "Langs myrraveien" er han innom både Sri Lanka, Nepal og Bangladesh i tillegg til Jemen og Zanzibar - bare for å ha nevnt noen av landene.

Det er en ydmyk forteller som presenterer sine inntrykk fra reisene han har foretatt. Han er innforstått med at han med sin vestlige bakgrunn har noen begrensninger når han skal tolke de nærmest uforståelige tingene han blir vitne til. Dette nærmer han seg med undring og respekt, slik at også leserne med alle sine ulike preferanser kan legge sitt i det som formidles. Og når han møter noe han ikke helt forstår, avstår han fra å kaste seg ut i heftige diskusjoner.

Det er mye humor mellom linjene når Kristiansen legger ut om Norges bidrag som fredsmegler på Sri Lanka eller om Arne Fjørtoft som snor seg gjennom systemene i de landene hvor han skal få norske penger til å virke som selvhjelp. At spesielt tamiltigrene i Sri Lanka er ytterst skeptiske til den norske iveren etter å megle for fred, og ikke stoler på at Norge ikke har egeninteresser her, får Kristiansen til å høres ytterst betimelig ut. Innsatsen - i den grad den kan kalles det - er langt på vei latterlig naiv. Den eneste grunnen til at noen skulle gidde å bry seg om oss og vår iver etter å bidra, er dersom vi kan spe på med noen bistandskroner samtidig.

Jeg har alltid lurt på hva myrra egentlig er. I denne boka fikk jeg svar. Dette er en kostbar salve som kvinner bruker for å få livmoren til å trekke seg sammen etter fødsler. Så da Maria og Jesusbarnet mottok "røkelse, myrra og gull", så skjønner vi herved hvilken takknemlig gave dette må ha vært å få.

Kristiansen er en formidabel forteller! Ikke bare forteller han mange spennende historier om folkene han møter, men han byr også på seg selv. Møtet med en afrikansk tjenestemann som krever 20 dollar pr. mann for at de skal få krysse en landegrense, er fantastisk, selv om forfatteren her demonstrerer den hvite mann på sitt verste. Og da han og reisefølget hans satt i en togkupé og venter på at en kvinnelig togkonduktør skulle komme innom å gi dem en natta-klem - da lo jeg godt.

I samtalene med menneskene han møter underveis, blir han selv utfordret mht. norske forhold. Som kvinnen som ikke kan forstå at vi tar livet av ulvene som har drept noen sauer mens de har vært på beite uten tilsyn. Ulvene gjør jo bare det som er deres rovdyrnatur. Og hvilken rett har vi til å bestemme hvilke dyr som skal få leve i den norske naturen? Når bøndene er så dumme at de slipper sauene ut på beite uten tilsyn, så kan de bare ha det så godt. Og tenker de ikke på hvilke lidelser dyrene gjennomgår dersom de blir skadet og ikke får pleie umiddelbart?

Som alltid når jeg har lest (unnskyld: hørt) en Tomm Kristiansen-bok, opplever jeg at jeg lærer mye. Denne gangen synes jeg imidlertid at han gapte over litt for mye på en gang. Han kunne med fordel ha begrenset temaene noe. Likevel er også dette en terningkast fem-bok! Engasjementet hans for alt han har å formidle er intet mindre enn meget fascinerende! Og aller best liker jeg å høre ham lese sine egne bøker - som her!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Med dyp respekt for menneskene han møter og kulturen han ferdes i er Tomm Kristiansen på reise; Jemen, Østen, Afrika. Vi følger ham i røkelsens og myrraens hjemland, gjennom dronningen av Sabas rike til bil Laden-familiens røtter. Vi beskuer opptog til ære for Buddhas tann, møter kvinnen kvinnen som ble solgt av slektninger til en skjebne som barneprostituert og er på toppen der Adam landet på en fot etter å ha blitt kastet ut av Edens hage. Han følger en rettsak i Sri Lanka, møter de kvinnelige tamiltigre og er på reise med nordmannen som utrettelig arbeider i det godes tjeneste. Han tar tog med Luci, som gjeter sine dyr blant løvene, fjernt fra den norske rovdyrdebatten, han ser resultatene av Mugabes politikk og utarmingen etter aids. Denne boka får toppkarakter, og rett inn blant mine favoritter. Du verden for ei bok! Anbefales.

Godt sagt! (3) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Fra Mandelas land - en fortelling om frihet" av Tomm Kristiansen
  • "På parfymefloden og andre reiser" av Tomm Kristiansen
  • "Veien til Oxiana - fra Midtøsten til Afghanistan via Bagdad og Teheran" av Robert Byron
  • "Presidentens mann - oppdrag Sør-Sudan" av Tomm Kristiansen
  • "Mørk safari - beretningen om Henry M. Stanley" av Tomm Kristiansen
  • "Motstand" av Owen Sheers
  • "Mor Afrika" av Tomm Kristiansen
  • "Mannen fra Nasaret" av Tomm Kristiansen
  • "Cape Town - i regnbuens tid" av Tomm Kristiansen
  • "Tigris - på leting etter begynnelsen" av Thor Heyerdahl
  • "Verker. Bd. 5 - Christianus Sextus 1" av Johan Falkberget
  • "Lykkelige dager" av Sigrid Undset
Alle bokanbefalinger for dette verket