Den fortrolige

av (forfatter) og Agnete Øye (oversetter).

Aschehoug 2013 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.59 (49 terningkast.)

108 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos ark.no

nefertaris eksemplar av Den fortrolige

Lesetilstand

Ønsker meg denne.

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Unge, vakre Annie kommer fra enkle kår og drømmer om å bli maler, mens den velstående Madame M. tilsynelatende har alt - unntatt det barnet hun så brennende ønsker seg. En dag inngår de to kvinnene en pakt som får uante konsekvenser for dem begge. Mange år senere mottar forlagsredaktøren Camille en mengde kondolansebrev etter morens død. Blant dem er en tykk konvolutt fra en anonym avsender, og samme slags konvolutt dukker deretter opp i postkassen hver tirsdag. Litt etter litt forstår Camille at hvert av brevene er et nytt kapittel i en historie om umulig kjærlighet og ødelagte skjebner. Langsomt åpner tirsdagsbrevene opp en hemmelighet som også angår henne selv.

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2013

Format Innbundet

ISBN13 9788203216534

EAN 9788203216534

Omtalt tid 1939-1945 1970-1979

Omtalt sted Frankrike

Språk Bokmål

Sider 252

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

6 20 21 1 1 0

Bokomtaler

Fransk debutant

Hélène Grémillon (f. 1977) debuterte med boka "Le confident" i 2010, og den norske utgaven utkom i 2013. Min utgave, som jeg har fått tilsendt et leseeksemplar av fra forlaget, er 2. opplag, hvilket forteller meg at boka må ha solgt mer enn forventet i løpet av svært kort tid. På omslaget er det opplyst at boka nå utgis i 21 land, og dessuten at den i sin tid ble nominert til Prix de Goncourt for beste debutroman. At boka har blitt en bestselger, overrasker meg for øvrig ikke. Den er laget over samme lest som mange av dagens bestselgere - med to historier som fortelles parallelt, for så å smelte sammen til slutt.

Vi befinner oss i Paris og året er 1975. Forlagsredaktøren Camille har nettopp mistet sin mor, fire dager etter at Camille fortalte henne at hun er gravid. Kun kort tid etter morens død begynner det å komme tykke brev fra en ukjent avsender. I den første forsendelsen finner Camille noe som er begynnelsen på en historie, og hver uke får hun tilsendt en ny konvolutt med fortsettelsen. I starten er hun overbevist om at det hele må bero på en misforståelse og at hun ikke er rette mottaker for disse høyst personlige og merkelige brevene.

Etter hvert skal brevene komme til å snu opp-ned på hele Camilles tilværelse. Hun innvies i en historie som involverer to fortrolige - ungjenta Annie og den noe eldre og barnløse kvinnen madame M i årene før og under andre verdenskrig. Annie er fattig, mens madame M er velstående. Annie berøres sterkt av madame Ms sorg over sin barnløshet, og hun beslutter å gi henne den største gaven som tenkes kan: å føde henne et barn. Men det som i begynnelsen virker så enkelt, skal etter hvert bli meget komplisert. Og det er dette boka handler om ... Hvem er madame M og hvem er Annie? Og hvilken forbindelse har disse to kvinnene med Camille, mottakeren av brevene?

"Den fortrolige" er en betagende historie om kjærlighet og svik, og hvor utgangen er både overraskende og relativt original, selv om konseptet med to parallelle historier begynner å bli temmelig oppbrukt som bestselger-oppskrift. Likevel synes jeg det fungerte godt i denne romanen, kanskje særlig fordi den ytre rammefortellingen var nokså beskjeden og sånn sett ikke konkurrerte for mye om oppmerksomheten med kjernefortellingen. Ekstra spennende ble historien fordi den fortelles av flere personer, noe som får frem hvor lite av helhetsbildet hver av dem egentlig har sett. Og slik er det jo også i det virkelige liv: hver og en tror at man sitter med en objektiv sannhet, mens man i realiteten bare sitter med sin egen subjektive tolkning av den. Ingen har på en måte rett fordi alles opplevelse er en del av et større hele. Selv synes jeg at det var akkurat dette aspektet ved historien som var aller mest spennende. Boka er ellers nokså greit skrevet, men stor litteratur er det ikke. Noen ganger er imidlertid historien som sådan nok, og slik tror jeg de fleste lesere av denne boka vil oppleve det. For her er det mye dramatikk og uventede vendinger underveis. Noe av fordelen med å bruke to parallellhistorier er at det skapes en viss spenning mellom disse, og dette gjorde seg også sterkt gjeldende i denne romanen, selv om den ytre rammefortellingen som tidligere nevnt er beskjeden i sitt omfang. Skjønt jeg i grunnen hele tiden ante hvilken vei det bar ... Jeg synes denne boka fortjener terningkast fire.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En fortettet historie som kryper under huden. Godt skrevet. En historie om det viktigste for de fleste mennesker; kjærligheten. Eller kanskje handler det om det helt motsatte: å eie andre mennesker og for noen finnes det ingen grenser

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg likte denne boka. Selv om den som mange andre hadde to paralellhistorier, så var den originalt skrevet og ulikt noe jeg har lest før. Historien engasjerte og gjorde inntrykk på meg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Prøv aldri å bli elsket av folk slik du vil at de skal elske deg, det er ikke sånn med virkelig kjærlighet. Du må godta at folk er glad i deg på sin måte..

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Betroelser er et tegn på kjærlighet eller vennskap som må håndteres varsomt. Alle er ikke rede til å ta dem imot, og et barn enda mindre enn noen annen.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Betroelser er et tegn på kjærlighet eller vennskap som må håndteres varsomt. Alle er ikke rede til å ta dem imot, og et barn enda mindre enn noen annen. Man må la deres vesen danne seg før man påfører dem ting som ikke tilhører dem. Jeg føler avsmak for alle voksne som betror sine sorger til barn.
... Siden hun ennå ikke hadde funnet sin plass i betroelsenes tradisjonelle mønster, hadde hun ikke annet valg enn å ta min fortvilelse dypt inn over seg.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Dreper Døden alltid med samme ljå, eller har den en ljå for hvert menneske?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bøkar eg les i 2013 og ei kort meining om dei.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her er en oversikt over bøker jeg har lest, de ligger kronologisk etter lesedato. Jeg prøver å gi terningkast til hver bok jeg har lest, det er en helt subjektiv vurdering!


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Sannhetens løgner - roman" av Randy Susan Meyers
 • "En strålende fremtid - roman" av Catherine Cusset
 • "Ivy & Abe" av Elizabeth Enfield
 • "Tangodanseren" av Arturo Pérez-Reverte
 • "Etter ildstormen" av Rhidian Brook
 • "Ja, vi elsker" av Tove Braathen
 • "Mellom dem" av Richard Ford
 • "Berøringen - roman" av Britt Karin Larsen
 • "Hver dag, hver time" av Nataša Dragnić
 • "Den tapte historien" av Kim Fay
 • "Min ulydige mor - en roman" av Therese Lund Stathatos
 • "Lengslenes labyrint" av María Dueñas
Alle bokanbefalinger for dette verket