Alt skal brenne

av (forfatter) og Lene Stokseth (oversetter).

Mangschou 2019 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.30 (27 terningkast.)

60 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Neda Alaeis eksemplar av Alt skal brenne

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Barne- og ungdomsbøker

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

"Det er høst da jeg kommer bærende på ilden. Den sene, stygge høsten. Et evighetslangt, vått, grått mørke, og jeg har tre flasker tennvæske
i ryggsekken. Alt skal brenne."

Agnes og Minna er bestevenner og krigersøstre. Sammen vil de redde verden. De skal velte patriarkatet, fjerne kjøttindustrien og utrydde all urett. Minna er lettere, gladere og modigere enn de fleste, og hun får Agnes til å føle seg mer levende, til å våge mer. Men sorgen og meningsløsheten er også sterkere hos Minna. Hun kastes mellom opprørskhet og fortvilelse, mellom lykke og panikk. Agnes er der for å støtte og trøste, men hva skal hun gjøre når mørket i Minna vokser, og hun ikke lenger strekker til?

Alt skal brenne er en sterk og rørende historie om et intenst vennskap og om å være bestevennen som er igjen alene.

Bokdetaljer

Forlag Mangschou

Utgivelsesår 2019

Format Innbundet

ISBN13 9788282382021

EAN 9788282382021

Omtalt sted Sverige

Språk Bokmål

Sider 270

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

12 12 2 1 0 0

Bokomtaler

Sofia Nordin "Alt skal brenne"
Dette er mitt første møte med Sofia Nordins forfatterskap, og denne romanen innfridde så til de grader! Boka handler om sterkt vennskap og psykisk helse, og det er ei bok jeg tror mange ungdommer vil kjenne seg godt igjen i.
I boka møter vi Agnes og Minna som er bestevenner og krigssøstre. Sammen skal de redde verden. Men mørket er for stort i Minna, og en dag står Agnes igjen alene.
Forfatteren har et bra språk, og hun går ikke rundt grøten, men er ærlig og direkte. I første del av boka blir vi kjent med Agnes og Minna, deres sterke vennskap og deres felles kamp for å redde verden. I andre halvdel kommer Minnas mørke sider sterkere frem.
Boka er veldig tidsaktuell med sitt budskap om psykisk helse og hovedpersonenes miljøengasjement. En del av handlingen finner man også mellom linjene, og jeg ble berørt på både godt og vondt.
Ungdomsbøker er ikke det jeg har lest mest av, men denne kan fint leses av voksne som ønsker å sette seg inn i hvordan ungdom kan ha det. Historien berører uansett alder, og jeg anbefaler derfor boka videre til både ungdom og voksne. Dette er en bok til ettertanke. Løp og kjøp, du vil ikke angre!
Jeg leser gjerne flere bøker som er ført i pennen av denne forfatteren, og gir «Alt skal brenne» topp-karakter. Terningkast 6.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

I starten av boka møter vi 17 år gamle Agnes. Hun har kjøpt tre flasker med tennvæske. Hun har bare ett mål; Alt skal brenne. Så går vi tilbake i tid for å få vite hvorfor hun er så sint, og hvorfor hun skal brenne ned det hemmelige stedet i skogen. Vi får vite hvordan hun treffer sin beste venninne, Minna, i femte klasse. De blir et team, det blir dem mot verden. Mot patriarkatet, mot kjøttindustrien, mot rasisme, mot feige lærere og slemme menn. Dette er en vond historie om psykisk sykdom og dårlige relasjoner, men også om et tett og nært vennskap der den ene parten nærmest sluker den andre. Jeg hørte den svenske lydboka på Storytel, den anbefales!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Minna har et brennende engasjement for miljøet, for dyrevelferd, for de svake i samfunnet. Hun vil redde alle og endre vreden. Agnes står sammen med Minna i tykt og tynt. To idealistiske jenter på 17 år med dreads og kjappe replikker som glatt ser gjennom hersketeknikker og dobbeltmoral.

Men Minna svinger mellom overmot og desperasjon. Mellom å være ekstatisk og deprimert.

Det er til tider utrolig morsom lesning! Fantastisk morsomme situasjoner og dialoger. Det er også hjerteskjærende og realistisk. Alt føles så nært og ekte.
Jeg elsket denne boka! Anbefales på det varmeste.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Trist bok med viktig tema. Troverdig og en bok som reiser viktige spørsmål.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vanvittig sterk bok om et ungt, sterkt og sårbart sinn, om vennskap, sjalusi og psykiske lidelser. Anbefales for alle! Og husk lommetørkle til de siste 2-3 kapitlene...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"En så fullstending taushet finnes bare rundt det som er så skarpt at man ikke kan snakke om det uten å skjære seg på ordene." Forfatter Nordin er ikke redd for å skjære seg på ordene, ikke redd for å skrive om det vanskeligste: Selvmord. I denne boken møter vi Minna og Agnes, uovervinnelige og uadskillelige. "Vi var nødt til å diskutere fordi vi rett og slett skjønte mer når vi tenkte sammen. Og jo mer vi skjønte om verden, desto mer var det som virket så sykt og rart. Hvert eneste svar førte til nye spørsmål.» De er brennende engasjert i å redde verden, Minna mer enn noen. Hun har en helt spesiell energi og evne til å gi seg helt hen til «saken» om det så er å demonstrere for kjøttfri kantine på skolen ved å lenke seg halvnaken og blodig til skoleporten, eller å jobbe gratis på et flyktningmottak i sommerferien. Hun har et stort og bankende hjerte: «Der bor det en som er helt jævlig ensom, Og der også, Folk driter i at naboen ligger død i et år før noen merker noe. Fordi det lukter. Tenk om de fant hverandre i stedet, før det ble for sent. Om vi ga hverandre litt kjærlighet. Om det ikke var så jævlig kaldt. Om ikke alle holdt kjeft og holdt seg for seg selv. Skjønner du?» Og Agnes prøver å skjønne. Men er nok heller litt flau for at hun ikke føler like sterkt som Minna. Hun ER liksom ikke like mye. Hun beundrer Minna grenseløst. Så kommer intrigene, sjalusien, kjærestene til Minna. Nordin skildrer det så levende, så vondt og ekte og engasjert. Du må bare lese videre side etter side. Og tross det mørke temaet, det ligger kraft og fremtidstro i den siste siden. Mesterlig skrevet. Til ungdommen. Til oss alle.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Gangster - ungdomsroman" av Jan Tore Noreng
  • "De dødes natt" av Monika Steinholm
  • "Fandom" av Anna Day
  • "Nudistene" av Bjørn Ingvaldsen
  • "Ragnas hemmelighet" av Ingrid Melfald Hafredal
  • "Minus 14" av Espen Dekko
  • "Ulv ulv" av Elin Viktoria Unstad
  • "Blomstring" av Elizabeth Craft
  • "Ellers er jeg ikke noe menneske" av Agnar Lirhus
  • "På samme lag" av Ada Hegerberg
  • "Vulkan - roman" av Zakiya Ajmi
  • "Stygge jenter" av Lisa Bjärbo
Alle bokanbefalinger for dette verket