Roman 1987

roman

av (forfatter).

Oktober 2000 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.89 (79 terningkast.)

401 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Anne Maries eksemplar av Roman 1987 - roman

Lesetilstand

Ingen lesetilstand

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Dette er en beretningen om en mann som forsøker å forklare en skjebne som han selv er ansvarlig for. Han beskriver oppveksten på 50-tallet, modningsprosessen på 60-tallet og arbeidsårene på 70-tallet. Leseren følger ham som journalist, ektemann, gynmaslærer og historielektor. Så arbeider han noen år ved Mesna Kartongfabrikk, før portene stenges. Nå føler han seg som en mann uten fremtid. På nytt må han kjempe mot skjebnen.

Omtale fra forlaget

DAG SOLSTAD ROMAN 1987
Fjord er en velutdannet mann i midten av førtiårene, som forteller sin historie; for å bli forstått og for å forklare den skjebnen som er blitt ham til del, en skjebne han er fullt og helt ansvarlig for. Vi følger ham som journalist, student, ektemann, og lektor i historie. Som en konsekvens av en plutselig innsikt lar han seg overtale ti lå selvproletariseres, og jobber syv år som arbeider ved Mesna Kartongfabrikk. Men en dag blir portene stengt. Fjord føler seg som en mann uten framtid. Men er han det? Uansett gir han seg på nytt skjebnen i vold.
Dag Solstad ble tildelt Nordisk Råds pris for denne romanen, og boken ble raskt utropt til en av tiårets viktigste romaner. Historien om Fjord kan leses som en eksistensiell beretning om en mann som søker å flykte fra det absurde; fra Øyeblikket som ikke kan kjedes til noe annet, som ikke kan gå inn i en Sammenheng. Slik føres Fjord også til å reflektere over historien, og sentralt blir spørsmålet: Kan man forstå sin egen tid?

Bokdetaljer

Forlag Oktober

Utgivelsesår 2000

Format Heftet

ISBN13 9788270949304

EAN 9788270949304

Serier Solstad, D. Samlede verker. Bd. 1-19. Bindene selges også enkeltvis Solstad, D. Samlede verker 1-22. Bindene selges også enkeltvis

Omtalt tid Etterkrigstiden 1980-1989 1970-1979 1960-1969

Omtalt sted Lillehammer

Språk Bokmål

Sider 414

Utgave 3

Tildelt litteraturpris Nordisk Råds litteraturpris 1989

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

27 30 13 6 1 2

Bokomtaler

Etter å ha kost meg, forundret meg, ledd og engasjert meg i "Fjords" liv og virke gjennom bokas mange og tettskrevne sider, må jeg neste starte med å konstatere to forhold:

  • Jeg skjønner nå, etter denne lesning, at Dag Solstad regnes som en av Skandinavias store nålevende forfattere.
  • Boka er på sett og vis såpass komplisert, i alle fall tidvis, og med lange tankerekker, gjerne av argumenterende art, (ser dere; jeg har tilogmed begynt å etterligne hans skrivemåte med utallige innskutte presiseringer), at jeg jeg ikke føler meg sikker på om jeg helt har forstått hva han faktisk mener, her og der, og at jeg derved nok ikke er den rette, eller "verdig" til å ytre meg noe særlig om denne boka i det hele tatt.
    En solid femmer, nei -en sekser, står det meg likevel fritt og slenge ut. Så det gjør jeg, trass i at noen av bokas poeng sikkert har gått meg hus forbi. Lysten til å ta fatt på boka om igjen er også tilstede, så kanskje blir det en senere utdypning. Kommer i så fall tilbake med en revisjon av denne "omtalen".
Godt sagt! (7) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Den som ikke er på bølgelengde med sitt folks humor, vil alltid bli en fremmed iblant oss.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det var ikke det at jeg var hatefull mot dette samfunnet, heller at jeg var likegyldig. Det interesserte meg ikke, til tross for at jeg innså at det burde det ha gjort. Men tanken på at jeg skulle representere det på noen som helst måte, f.eks. ved å gjøre karriere innafor det, og på den måten sjøl bli en person som utstrålte harmoni og vellykkethet, den virka direkte frastøtende på meg, så frastøtende at det i hvert fall grensa til hat. Jeg hadde en sterk angst for å begynne å leve innafor dette samfunnet her, og helt og holdent sluke alle dets perspektiver, begrensninger, verdier, normer, konvensjoner, fordi det for meg betydde, og det på en måte som jeg ikke i det hele tatt kunne gjøre rede for, at jeg måtte miste meg sjøl, og bli fortapt.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

...og sjøl om jeg nok kunne ha en mistanke om at denne travelheten dekket over livets fundamentale kjedsommelighet, likte jeg den likevel, jeg likte rytmen, det oppjagede.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg kjente en djup utilfredsstillelse ved tilværelsen. Jeg kjente meg kasta ut i verden. Jeg kjente meg som en fremmend. Bestandig hadde jeg en fremmedfølelse like under huden, hvor jeg befant meg. Jeg syntes ikke at jeg fullt ut hørte til noen steder, og så på meg sjøl som en betrakter av det hele.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg stod der i min lille sorte maske, og jeg følte meg pinlig berørt over å være her. Se, der er Fjord med sin lille sorte maske. Han er ung og glad. Se, han morer seg. Men jeg ønska ikke å være ung og glad. Jeg higa ikke etter glede, det eneste jeg higa etter, i mitt 20-årige liv, det var tilværelsens alvor. Jeg måtte leve på en måte som gjorde at jeg kom i kontakt med de sammehengene som utgjør tilværelsens alvor.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg hadde krav på å leve et meningsfylt liv. Jeg hadde krav på å kjenne meg elska. Det at jeg så sterkt opplevde at jeg hadde en spesiell framtoning, gjorde nok at jeg følte meg mer fremmed i tilværelsen enn de fleste andre, fordi mine voldsomme lengsler blei gjort umulige, ja til latter, med en gang jeg blei konfrotert med min egen kropps manglende utstråling, og med mine krav til tilværelsen - og her dreide det seg jo ikke om noe annet når alt kom til alt enn å oppleve den lykke som er vanlig i de fleste liv det var natulig å sammenlikne seg med, men som for meg virka så uoppnåelig og derfor så voldsomt ettertraktelsesverdig at hele min tilværelse sto på spill, til tross for at det altså dreier seg om det som de fleste får oppleve, en eller annen gang, for mange også svært ofte, slik at de kanskje trur det er en naturlig del av tilværelsen, som om det å elske skulle kunne sammenliknes med det å drikke et glass vann når du er tørst - opplevde jeg det så urettferdig absurd, så ufattelig meningsløst at jeg kunne hyle min angst mot himmelen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hvilke motiver hun hadde for det, nektet jeg å spørre meg sjøl om. Hva slags drifter som dreiv henne til å oppsøke meg, trekker jeg et slør over, for det er umulig, uten å splintres, å analysere hva det er ved ens egen utstråling som driver en annen til å oppsøke deg, gang på gang, på en lidenskapsfull måte. Jeg kan ikke analysere meg sjøl som seksualobjekt, uten å gå til grunne.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket


Godt sagt! (26) Varsle Svar

Bøker som handler om ensomhet anbefalt av bokelskerene her inne.


Godt sagt! (14) Varsle Svar

Bøker I alfabetisk rekkefølge, om du skulle velge ein for kvar bokstav kva bok hadde du då valgt?


Godt sagt! (9) Varsle Svar

Det er noen bøker som sitter deg lenge etter at du har lest dem, og som du tenker tilbake med en god følelse, så god følelse at du er usikker på om det er lurt å lese dem igjen.

Lista bærer nok preg av at jeg var ung på 80-tallet.


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Bøker om Dag Solstad


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Her samlar eg dei bøkene eg har i bokhylla mi. På denne måten kan eg sjølv få oversikt over kva eg har lese og kva som bør lesast før eg tar av hos bokhandlaren. Pensumbøkene tar eg ikkje med;)


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Her er alleboktitlene nevnt i boka Livet! Litteraturen! av Tor Eystein Øverås.

Bøker jeg ikke finner på Bokelskere:

  • En glänta i skogen (2004) av Ola Larsmo
  • Djävulssonaten (2007) av Ola Larsmo
  • I Sveriges Vantrum (2007) av Lasse Granestrand
  • Färdaminnen (1973) av Claes Hylinger
  • Hotell Erfarenheten (2006) av Claes Hyllinger
  • Min röst skall nu komma från en annan plats i rummet (2006) av Lotta Lottas
  • Aerodynamiska tal (2001) av Lotta Lottas
  • Tredje flykthastigheten (2004) av Lotta Lottas
  • Små historier 1 (1996) av Peter Adolphsen
  • Små historier 2 (2000) av Peter Adolphsen
  • Vredens nat (2008) av Peer Hultberg
  • Mytologisk landskab med Daphnes forvanling (1966) av Peer Hultberg
  • Desmond! (1969) av Peer Hultberg
  • Requiem (1985) av Peer Hultberg

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Min liste over kanoniserte norske romaner, begrenset oppad til de ti viktigste titlene.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Brød og våpen - roman" av Dag Solstad
  • "Spiraler - noveller" av Dag Solstad
  • "Arild Asnes, 1970 - roman" av Dag Solstad
  • "Krig - 1940" av Dag Solstad
  • "Svingstol og andre tekster" av Dag Solstad
  • "Svik : førkrigsår ; Krig : 1940 ; Brød og våpen" av Dag Solstad
  • "Dag Solstad - uskrevne memoarer" av Alf van der Hagen
  • "25. september-plassen" av Dag Solstad
  • "Irr! Grønt! - roman" av Dag Solstad
  • "Forsøk på å beskrive det ugjennomtrengelige" av Dag Solstad
  • "16-07-41 - roman" av Dag Solstad
  • "Armand V. - fotnoter til en uutgravd roman" av Dag Solstad
Alle bokanbefalinger for dette verket