Forrådt

av (forfatter).

Gyldendal 2002 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.45 (128 terningkast.)

704 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Martes eksemplar av Forrådt

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Romaner

Lesedato

2017

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Ory gifter seg bare 17 år gammel, og går rett fra barneværelset over til ektesengen om bord på skipet til ektemannen, 30 år gamle kaptein Riber. Ekteskapet er i utgangspunktet dømt til å mislykkes, og skipsreisene de legger ut på, fortoner seg i stadig større grad som levende mareritt for begge ektefellene. Boken er en roman om kvinners lange vei til frigjøring, og regnes som et svært sentralt verk innen naturalismen og den kvinnefrigjørende litteraturen.

Omtale fra forlaget

Forrådt kom ut i 1892, og regnes som et sentralt verk i naturalismen så vel som i den kvinnefrigjørende litteraturen. Men Amalie Skrams kritikk rammer også kvinnene selv, som mislykkes i oppdragelsen av døtrene sine. Ory gifter seg 17 år gammel. Hun går dermed rett fra barneværelset over til ektesengen om bord i skipet til mannen, 30-årige kaptein Riber. Ekteskapet er dømt i utgangspunktet, og skipsreisene de legger ut på, fortoner seg i stadig større grad som levende mareritt for begge ektefeller.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2002

Format Heftet

ISBN13 9788205299405

EAN 9788205299405

Serie Gyldendal klassiker

Genre Historisk litteratur

Språk Bokmål

Sider 160

Utgave 15

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

16 46 49 15 1 1

Bokomtaler

Det er så interessant hvordan Skram skildrer de samme tankene og følelsene som man kjenner seg igjen i i vår tid. At følelsene er konstante selv om tiden og samfunnsnormer er i forandring. Hun skildrer sterkt følelsen av sjalusi, usikkerhet, fortvilelse, skam, skyld og redsel. For ikke å snakke om hva disse følelsene kan gjøre med en selv og andre. Hun forteller om ekteskapet (som en praktisk og "tidsriktig handling") mellom en ung uerfaren kvinne og en eldre erfaren mann. Hva ulike erfaringer og forventninger kan gjøre med relasjonen til en selv og andre. En spennende historie hvor man kan kjenne igjen følelser fra begge karakterer. Jeg liker veldig godt hvordan hun har skrevet historien. Ikke minst synes jeg denne boken har en briljant slutt.

Godt sagt! (4) Varsle Svar
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Kjenn hverandre i 7 år, og gift dere så, hvis dere ikke har tapt lysten.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det letteste av alt i verden er å være en forelsket manns kone.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

De lyver alltid, når De burde si sannheten, og sier alltid sannheten, når De burde lyve.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

For meget og for lite skjemmer allting.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Mitt hjerte er fullt av kjærlighet til henne. Jeg tror jeg kunde dø for hennes skyld så lett som jeg spiser et stykke smørbrød, ja, iallfall når jeg kom litt i ekstase. Hun på sin side er ikke så forelsket som jeg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er så fattig, så fattig, og så rik i dig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hvor mange kvinner motor Riber hadde hatt før henne? Fem, ti, tyve? Hvor mange, hvor mange? Hun vilde vite tallet på dem, tallet til punkt og prikke. Og plutselig grepet hun av et heftig begjær efter å få beskjed om alt, hva han hadde bedrevet i den retning, alt inntil de minstee detaljer. Hun kjente det som om hun måtte forgå, hvis hun ikke fikk vite alt. Ja, hun vilde spørre, fritte ham ut, få ham til å fortelle fra begynnelsen til elden. Det ble forferdelig, men hun vilde ikke spare sig, heller dø enn gi avkall på en eneste smule. Å, hvor hun skulde til bunns i all denne skittenhet, riktig elte seg ned i den.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

«Det er bare én ting jeg vil be dig om,» sa hun med tørr, utgrått stemme, «og det er er at du skal fortelle mig alt m ditt tidligere liv, hver eneste enkelt begivenhet.»
«Ja, Aurora. Hvis du vil det.» «Det er den eneste måte, jeg kan komme over det på. Det eneste, som vil gi meg fred igjen. Gjør du det ikke, blir det aldri godt mere». «Du skal få et skriftemål så helt og fullstendig, som noen kan gi det i verden, Aurora ……»

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja fy for satan, ja! Tror du, jeg var kommet på dette av mig selv? Det er jo nettop min ulykke at all ting er blitt besudlet for mig. Fra nu av tror jeg ekkelt og stygt om alle, alle mennesker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Han stilte sig op foran Ory og sa: "Aurora, min hustru, min elskede, se nu på mig. Her står jeg og er den jeg er: Carl Adolph Riber, 32 år gammel, sønn av gode foreldre, og i en god stilling. Min eneste ulykke er at jeg har fått dig til kone."

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bøkene jeg både leste for første gang, og igjen, i 2010 som virkelig har festet seg hos meg. Anbefales!


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bøker der en vesentlig del av handlingen er sentrert rundt temaet selvmord. Ikke krim o.l.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hvem har vel ikke hatt særemne en gang på vidregående skole hvor du fikk velge et tema, en forfatter, en periode, ja, hva det enn skulle være, for å så skrive en, eller gjerne flere, fordypningsoppgaver.

Hva valgte dere?

Selv hadde jeg tema selvmord, og prøvde å velge bøker som ville representere forskjellige perioder og vinklinger. Bøkene jeg leste var:


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker jeg leste mens jeg kjedet meg på jobb sommeren 2011.


Godt sagt! (0) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.

Godt sagt! (0) Varsle Svar


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Som den treige nettstudenten jeg er så er det nå tiden for fordypningsoppgaven min før eksamen. Temaet jeg har valgt er "kvinners problemer gjennom tidene" - ikke helt sikker på om det er tittelen som kommer til å være den ferdige tittlen men bøkene jeg skal ha om er i det minste valgt.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Fru Inés" av Amalie Skram
 • "Lucie" av Amalie Skram
 • "På St. Jørgen" av Amalie Skram
 • "Constance Ring ; Fru Ines ; Forrådt" av Amalie Skram
 • "Professor Hieronimus" av Amalie Skram
 • "Constance Ring" av Amalie Skram
 • "Hellemyrsfolket. Bd.2 - avkom" av Amalie Skram
 • "Den unge Amalie Skram - et portrett fra det nittende århundre" av Liv Køltzow
 • "Familien på Gilje" av Jonas Lie
 • "Sjur Gabriel ; To venner" av Amalie Skram
 • "Bondestudentar" av Arne Garborg
 • "Kranes konditori" av Cora Sandel
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver