En spøk

av (forfatter) og Ådne Goplen (oversetter).

Cappelen 2006 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.71 (31 terningkast.)

174 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

marit fåkvam myrvolls eksemplar av En spøk

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

klassikere

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

I løpet av en weekend oppsøker bokas hovedperson fortiden i en landsby. Forfatteren knytter hans personlige komedie til den historiske bakgrunnen og hans oppvekst.

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen

Utgivelsesår 2006

Format Heftet

ISBN13 9788202257699

EAN 9788202257699

Omtalt tid 1960-1969

Omtalt sted Tsjekkoslovakia

Språk Bokmål

Sider 287

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

6 13 9 3 0 0

Bokomtaler

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

"... Til tross for all min skeptisisme har jeg beholdt en viss irrasjonell overtro, for eksempel nettopp denne merkelige overbevisningen om at alt som skjer meg i livet også har en eller annen mening, at de betyr noe; at livet ved sitt eget hendelsesforløp sier noe om seg selv, at det gradvis røper noen av sine hemmeligheter, at det står for oss som en rebus med en mening som må avdekkes, at de hendelsene vi opplever i livet er dette livets mytologi og at nøkkelen til sannheten og hemmeligheten ligger i denne mytologien. Er dette en illusjon? Det er mulig, det er til og med sannsynlig, men jeg kan ikke bli kvitt dette behovet for uopphørlig å dechiffrere mitt eget liv ..."

Godt sagt! (8) Varsle Svar

(…) overalt hvor jeg hadde forsøkt å ta et oppgjør med den urett som var begått mot meg, hadde jeg selv endt med å begå urett mot andre.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

På egen hånd kan folk nemlig ikke tilgi, og det står heller ikke i deres makt. De er ute av stand til å oppheve en synd som er begått. Det makter ikke et vanlig menneske. Frata synden dens gyldighet, utslette den, viske den ut fra tid og til evighet, altså gjøre noe til intet, dette er en hemmelighetsfull og overnaturlig gjerning. Bare gud kan utslette en synd, gjøre den til intet, tilgi den – fordi han står over alle jordiske lovmessigheter, fordi han er fri, fordi han kan gjøre underverker. Et menneske kan bare tilgi et annet menneske ved å støtte seg fra Guds tilgivelse.
Fordi du ikke tror på Gud kan heller ikke du tilgi, Ludvík. Du tenker stadig på dette plenumsmøte i partiorganisasjonen, der alle rakte hånden i været og enstemmig gikk inn for å ødelegge din fremtid. Dette har du aldri tilgitt dem. Og ikke bare som enkeltindivider. Det var vel en hundre personer der og det er en god del, en slags liten prøve på menneskeheten. Du har aldri kunnet tilgi menneskheten dette. Fra da av har du ikke hatt tillit til menneskeheten, men det forhindrer ikke at et slikt generelt hat til menneskene er fryktelig og syndig. Det er blitt til en forbannelse for deg. For å leve i en verden der ingen blir tilgitt, der ingen kan bli frelst eller forløst det er som å leve i helvete. Du lever i helvete, Ludvík, og jeg synes synd på deg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

I disse dager var det som det gikk en ørken gjennom meg; jeg var som en ørken i en ørken og jeg lengtet etter å søke tilflukt i Lucie. Jeg kunne plutselig ikke begripe hvorfor jeg hadde følt et så avsindig begjær etter hennes kropp; det forekom meg nå at hun kanskje ikke var en kvinne av kjøtt og blod, bare en gjennomsiktig søyle av varme i denne vår iskalde verden.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Mye fransk, mye bra!

Hvor mange har dere lest av disse?


Godt sagt! (22) Varsle Svar

I flere epoker har det skortet på personlig frihet og trygghet i Øst-Europa. Historikere og journalister har skrevet mye, men skjønnlitteraturen gir et vel så godt bilde om hvordan undertrykkelsen virker inn på det enkelte mennesket. Her er noen bøker jeg har lest: noen klassikere, andre ganske nye. (Sist redigert 26.2.23).


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Fascinert av den vakre byen eller kanskje du skal på reise til Praha? Her er en liste med romaner hvor hele eller deler av handlingen foregår i Praha. Kom gjerne med tips til andre titler som passer inn i denne listen, så kan jeg oppdatere den.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Her er det litt av hvert! Bøkene kommer litt hulter til bulter, og er ikke rangert. Det er vanskelig å gjenkalle i detalj hva som er årsaken til at jeg husker akkurat disse titlene som leseopplevelser utenom det vanlige. Det hadde absolutt vært plass til flere bøker på lista, og mange av titlene kunne utvilsomt vært bytta ut med andre, jeg ser blant annet at det er altfor få Dag Solstad-titler her. Dette er ikke et forsøk på å lage ei liste over tidenes beste bøker. Hadde jeg prøvd å lage ei slik liste, ville den sett annerledes ut.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Forrådte testamenter" av Milan Kundera
 • "Avskjedsvalsen" av Milan Kundera
 • "Langsomheten - roman" av Milan Kundera
 • "Tamina" av Milan Kundera
 • "Livet er et annet sted" av Milan Kundera
 • "Latterlige kjærlighetshistorier" av Milan Kundera
 • "Romankunsten" av Milan Kundera
 • "Uvitenheten" av Milan Kundera
 • "Identitet" av Milan Kundera
 • "Tapte illusjoner" av Honoré de Balzac
 • "Burgers datter" av Nadine Gordimer
 • "Fortellinger om natten" av Peter Høeg
Alle bokanbefalinger for dette verket