Yacoubian-bygningen

av (forfatter) og Linda Kjosaas (oversetter).

Gyldendal 2007 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.48 (61 terningkast.)

226 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Marit Ilstads eksemplar av Yacoubian-bygningen

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Roman

Lesedato

2019

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Rammen for romanens handling, er bygården Yacoubian midt i Kairo. Gjennom et halvt århundre møter vi et mylder av figurer, blant andre den sentimentale kvinnebedåreren Zaki Bey, den homoseksuelle avisredaktøren Hatim og elskeren hans, Hagg Azzam og hans hemmelige kone nr. 2, Taha, som drives ut i det politisk ekstreme, og butikkjenta som tåler sjefens sexovergrep fordi hun brødfør tre yngre søsken. Romanen kan leses som et bilde på det egyptiske samfunnet. Her fins religion, politikk og penger, men framfor alt makt og avmakt. Rike og mektige utnytter sin posisjon og bestikkelse er et hverdagsord.

Omtale fra forlaget

Fargerik egyptisk roman om liv og skjebner til en rekke mennesker som bor i en stor bygård midt i Kairo. I 1934 bygde en rik armener som het Yacoubian en stor bygård midt i Kairo. Gården, som fremdeles fins, utgjør rammen for handlingen i romanen, men kan også forstås som et bilde på hele det egyptiske samfunnet. Gjennom femti år møter vi et mylder av figurer: Zaki Bey, den sentimentale kvinnebedåreren, den homoseksuelle avisredaktøren Hatim Rashid og elskeren hans; den fremadstormende Hagg Azzam med sin hemmelige kone nr. 2; Taha el Shazli, den bråbegavede sønnen til den ubemidlede vaktmesteren, som drives ut i det politisk ekstreme; butikkjenta som tåler sjefens sexovergrep fordi hun underholder tre yngre søsken. Her fins sex, religion, politikk og penger, men framfor alt makt og avmakt. Kairo er et motsetningsfullt sted, der de rike og mektige utnytter sin posisjon og bestikkelse er et hverdagsord. Al Aswany (f. 1957) er en modig og frittalende forfatter, som på tross av at han skildrer brutale avsløringer og grusomheter formidler kjærligheten til byen og menneskene der. Hverdagens rytme utgjør en beroligende puls i denne varme og såre by- og menneskeskildringen. Romanen har ligget på bestselgerlistene i Egypt siden den utkom i 2002, og er nyllig filmet.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2007

Format Innbundet

ISBN13 9788205353015

EAN 9788205353015

Omtalt sted Kairo

Språk Bokmål

Sider 259

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

6 27 21 5 1 1

Bokomtaler

Alaa Al-Aswany formidler kontroversielle temaer - som politisk korrupsjon, seksuell undertrykkelse så vel som religiøs ekstremisme - i en narrativ fremstilling av en rekke karakterer. På tross av ulig bakgrunn, livsstil og moral, har alle en forbindelse til Yacoubian-bygningen, samt en kamp om å overleve en korrupt leder og en regjering som styrer dem.

Al-Aswany danner et dystert bilde av det moderne og aktuelle Egypt - med Yacoubian-bygningen som en viktig metaforisk funksjon.

En bestselgende roman i den arabiske verden, ikke uten grunn - må leses!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Fasinerende historie med et flott persongalleri

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne bygården i Kairo, ble bygget i 1934 og står fortsatt. Bygningen utgjør rammen i fortellingen om kvinnebedåreren Zaki Bey, den begavede sønnen til vaktmesteren, Tahal, som drives ut i politisk ekstremisme, Hatem - homoseksuell avisredaktør, Buseyna som brødfør familien og må utstå butikksjefens seksuelle overgrep, og Hagg Azzam som har en hemmelig kone nummer to.
Bestikkelser er det mest hverdagslige som finnes i denne motsetningsfullt byen, der de rike utnytter sin posisjon til fulle.

En meget interessant bok med god innføring i det egyptiske dagliglivet til fattig og rik.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Fantastisk bok mest på grunn av alle personene som lever og som er lett å bli engasjert i.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

....Everything that happened to you is a page that’s been turned and is done with.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

– Vet du, Buseyna, jeg føler at jeg eier Yacoubian-bygningen. Jeg er den eldste beboeren. Jeg kjenner historien til alle menneskene som har bodd der og hver eneste kvadratmeter. Jeg har bodd der mesteparten av livet, og har hatt noen vakre dager. Jeg føler at jeg og bygningen er ett. Den dagen denne bygningen blir ødelagt eller noe skjer med den, vil være samme dag som jeg dør.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Dette er en liste over skjønnlitteratur og dokumentarromaner (ikke faglitteratur denne gangen)med handling lagt til Midt-Østen. Har lyst til å få større innblikk i dette områdets kultur og litteratur også, og ikke bare høre om konfliktene der på nyhetene. Nå tar jo mye litteratur også for seg konfliktene, men syns det kan være interessant å se disse i litteraturens lys.

Vet dere om flere gode bøker, mottas tips med takk! :-)

Jeg utvider Midt-Østen-begrepet til også å gjelde noen av landene i det som på engelsk kalles The Greater Middle East, og tenker på følgende land:

  • Afghanistan
  • Bahrain
  • Egypt
  • Forente arabiske emirater
  • Iran
  • Irak
  • Israel
  • Jemen
  • Jordan
  • Kuwait
  • Kypros
  • Libanon
  • Oman
  • Palestina
  • Pakistan
  • Qatar
  • Syria
  • Saudi-Arabia
  • Tyrkia

Godt sagt! (17) Varsle Svar

Dette startet sommeren 2010 som en liste over bøker (skjønnlitteratur og andre bøker) som har gitt meg kunnskaper om Egypt - og da først og fremst Kairo og Alexandria. I februar 2011 utvidet jeg listen til å omfatte bøker jeg ikke har lest, men som jeg har skaffet meg og skal lese, eventuelt ønsker meg. Den politiske omveltningen i Egypt gjør det enda mer aktuelt å skaffe mer kunnskap om dette spennende landet og folket. Både skjønnlitteratur, essays og annen litteratur kan kvalifisere til en plass på denne listen!


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Egyptiske forfattere har vært ledende i utviklingen av moderne arabisk litteratur, og i 1988 ble forfatteren Naguib Mahfouz (1911-2006) - som den første arabiskspråklige - tildelt Nobelprisen i litteratur.

"The Arab world also won the Nobel with me. I believe that international doors have opened, and that from now on, literate people will consider Arab literature also. We deserve that recognition."

-Naguib Mahfouz


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Nå har jeg en utrolig full bokhylle, jeg er overhodet ikke en strukturert person, men har innsett at nå trengs det hjelp! Så skal prøve å lage en liste over bøker som jeg skal lese i den rekkefølgen jeg setter opp, og jeg har lovet meg selv at det blir ingen nye kjøp før jeg har lest denne lista,; Lista er en "salig blanding", og det håper jeg fører til at jeg klarer å gjennomfører den. Dette er i såfall bare begynnelsen, det er mange uleste bøker i mine bokhyller;(, så det blir forhåpentlig flere slike lister fra meg!


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Leste bøker fra Afrika og/eller med afrikansk forfatter.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Hver forsommer drar jeg med ei god venninne til et solvarmt sted og med bøker i kofferten. Vi tilbringer stort sett dagene med lange, formålsløse vandringer og strandliv med bok og parasoll. Her er bøkene vi leste på stranda i Alanya de to siste mai-ukene i år.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

I år har jeg lest langt færre bøker enn ønsket, men disse fem titlene kommer til å bli værende i minnet veldig lenge. Isabel Allendes magiske fortelling, Richard Yates skarpe debutroman, Lars Saabye Christensens uhyggelige, men samtidig sterkt gripende bok, Alaa Al Aswanys interessante skildring av dagens Kairo og Håkan Nessers underholdende krimgåte har alle vært med på å utgjøre litterære høydepunkter for mitt vedkommende i året hvis slutt nærmer seg.

Godt nyttår til alle bokelskerne!


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nytt år nye muligheter for nye lese opplevelser. Vet ikke om jeg klarer å slå 2021


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Chicago" av Alaa Al Aswany
  • "Gebelawis barn" av Naguib Mahfouz
  • "De forvillede" av Amin Maalouf
  • "Svalene i Kabul" av Yasmina Khadra
  • "Ingen i verden" av Hisham Matar
  • "Gullfisken" av J.M.G Le Clézio
  • "Midaqq-smuget" av Naguib Mahfouz
  • "Tapets barn" av Kiran Desai
  • "Begjærets palass - Kairo-trilogien" av Naguib Mahfouz
  • "Broen over Drina" av Ivo Andric
  • "Samarkand" av Amin Maalouf
  • "Sukkerhuset - Kairo-trilogien" av Naguib Mahfouz
Alle bokanbefalinger for dette verket