Den jiddische politiforening

av (forfatter), Kari Risvik (oversetter) og Kjell Risvik (oversetter).

Agora 2011 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.00 (8 terningkast.)

39 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Linda Rastens eksemplar av Den jiddische politiforening

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

krim

Lesedato

2021

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

I Sitka i Alaska har jødene sin egen jiddischspråklige metropol som nå skal tilbake under amerikansk kontroll. Alle er bekymret for fremtiden, bortsett fra kriminalbetjent Meyer Landsman i distriktets mordkommisjon. Han er mest bekymret for sitt eget liv, som er i ferd med å falle fra hverandre. I tillegg jobber han med en drapssak hvor et sjakkgeni med forbindelser til byens underverden er offeret.

Omtale fra forlaget

Det jiddische politiforbund er en underfundig og hardkokt detektivfortelling skrevet av Michael Chabon, en av de mest respekterte og leste av dagens amerikanske forfattere. Hans store gjennombrudd kom i 2001 med den fantastiske historien om serietegnerne Kavalier og Clay i 40-tallets New York. Romanen ble belønnet med USAs høyeste litterære utmerkelse, Pulitzerprisen, og blir nå film signert de berømte Coen-brødrene. Det jiddische politiforbund er Chabons foreløpig siste roman. Den er skrevet i stil som en film-noir. Chabon har vevet sammen en uhyre velskrevet og egenartet blanding av en historisk roman og en krimhistorie med overnaturlige innslag. "Chabon skriver som en drøm og får deg til å le høyt." THE Guardian

Bokdetaljer

Forlag Agora

Utgivelsesår 2011

Format Innbundet

ISBN13 9788293139010

EAN 9788293139010

Genre Politi og detektiver Krim

Omtalt sted Alaska

Språk Bokmål

Sider 389

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 4 2 0 0 0

Bokomtaler

En fabulerende forundringspakke av en roman. Chabon har valgt en kontrafaktisk ramme rundt fortellingen der blant annet opprettelsen av staten Israel i 1948 mislyktes og jødene har fått et område i Alaska, Sitka-distriktet, av den amerikanske stat. Men i følge avtalen med USA skulle Sitka-distriktet kun bestå i 50 år, og tiden er i ferd med å renne ut. Med dette som bakgrunnsfortelling blir hovedpersonen, politibetjent Meyer Landsmann, involvert i etterforskningen av drapet på en junkie med spesielle egenskaper.

Dette er ikke en kriminalroman i tradisjonell forstand, og en del krimfans vil nok styre utenom Krimintrigen blir mer som et av flere bærende element. Jeg mistenker at den kontrafaktiske historieforståelsen som ligger til grunn fungerer vel så mye som en kommentar til faktiske forhold i dagens Midt-Østen og diverse jødiske miljøet. Den jødiske kulturen er i det hele tatt sterkt tilstede i teksten, men ikke uten et bestemt kritisk skråblikk.

Karakterene i fortellingen er variert og beskrivelsene av dem svært godt utført. I det hele tatt så er romanspråket blomstrende og bildebruken begeistrer selvom enkelte språklige bilder ble noe merkelig. Oversettelsen kan ikke ha vært helt enkel. Jeg lurer derfor på hvorfor oversetterne gjør det "vanskeligere" for seg selv: Hvorfor har f. eks. "Now somebody has put a bullet in the brain of the occupant of 208..." blitt til "Nå har altså noen plantet en kule i hjernekisten på ham som bodde på 208..." Jeg har lyst å lese denne boken om igjen, men da på engelsk. Kanskje det dukker opp flere slike.

Den Jiddische Politiforening begeistret denne leseren i kraft av sin originalitet, frodige språk, karakter og miljøbeskrivelser. Ikke umulig at det blir lest flere bøker av Chabon

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Mindre enn en time til det blir mørkt, og snøen som faller er lik biter av knust dagslys.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Hver generasjon mister den messias de ikke har gjort seg fortjent til.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Fra skjegget, armhulene, pusten og huden plukker vinden opp en fyldig eim av gammel tobakk og våt flanell og svetten til en uteligger.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Det begynte å bli mørkt. Hva faen tror dere? Klart de ikke så oss. Vi er indianere, for svarte.(...)"

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Han kommer med sholemen (pistol) fremme, og den streber som en kompassnål etter Alter Litvaks magnetiske nordpol.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg gir blaffen i hva som angivelig skal ha blitt lovt til en sandalskodd tulling som ikke kan gjøre annet krav på berømmelse enn at han var villig til å skjære strupen over på sin egen sønn på grunn av en tåpelig idé.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Brennan hadde studert tysk på college og hadde lært sin jiddisch av en pompøs gammel tysker på instituttet, og han snakker , som noen en gang påpekte, "som en pølseoppskrift med fotnoter".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Men si meg - jeg er bare nysgjerrig - går du virkelig omkring og venter på Messias?"
Berko trekker på skuldrene, er ikke interessert i spørsmålet, går bare med blikket festet på sporene etter de svarte kalosjenen i snøen. "Det er Messias," sier han. "Hva annet kan vi gjøre enn å vente?"

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Et sted mister han fotfestet og sklir, og hælene skjærer tre meter lange render i søla, og det ender med at han ramler på baken. Han er for overtroisk til ikke å se dette som et ondt varsel, men når man er pessimist, er jo alle varsler onde.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Nebula gir ut pris for beste roman i sjangeren fantasy/science fiction utgitt i USA forrige år, siden 1966. År 1982 er uten vinner. I 1967 og 1978 ble det kåret to vinnere. For hver bok står det hvilke bøker som var nominert. Kilden er her

De nominerte i 1982 var:
Little, Big by John Crowley
The Many-Coloured Land by Julian May
Radix by A A Attanasio
Riddley Walker by Russell Hoban


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Keisarens galning" av Jaan Kross
 • "Storm i Havana" av Leonardo Padura
 • "Stridsmenn fra Salamis" av Javier Cercas
 • "Orientalisten - jakten på Kurban Saids underlige og farlige liv" av Tom Reiss
 • "Bøhmerland 600 cc" av Michael Konupek
 • "H for Homer" av Ismaïl Kadare
 • "Det feige hjerte" av Javier Marías
 • "Clinch" av Martin Holmén
 • "Skyggesøster" av Assia Djebar
 • "Sannheten om Savolta-saken" av Eduardo Mendoza
 • "Isakskatedralen - roman" av Kari Hotakainen
 • "Taushetens tårn - roman" av Sigmund Jensen
Alle bokanbefalinger for dette verket