Min mørke Vanessa

av (forfatter) og Kirsti Vogt (oversetter).

Aschehoug 2020 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.86 (22 terningkast.)

59 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Ingunn Øvrebøs eksemplar av Min mørke Vanessa

Lesetilstand

Skal lese denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

2000: Vanessa Vye er 15, hun er smart, ambisiøs, sårbar og lengter etter å bli voksen. På skolen møter hun den 42 år gamle karismatiske engelsklæreren Jacob Strane. Vanessa føler seg sett. 2017: Vanessa kontaktes av en annen av Stranes tidligere studenter, som har anmeldt ham for seksuelle overgrep og vil ha hennes støtte. Vanessa står overfor et umulig dilemma: Skal hun tie stille og holde fast ved troen på at det hun og Jacob hadde sammen, var noe vakkert? Eller er det slik at hun var et offer, blant mange andre ofre, for mannen hun elsket og aldri har klart å glemme? Minner og traumer møtes mens Vanessa tenker tilbake på den voldsomme spenningen hun opplevde da kroppen hennes ble sett og tatt i bruk for første gang. Var det ikke ekte kjærlighet allikevel?

Omtale fra forlaget

«Årets beste roman hittil. Denne metoo-boka sitter som et skudd. Det merkes godt at det ligger mye arbeid og kunnskap bak skrivingen, for romanen er praktfull og plettfri.» Katrine Judit Urke, Dagbladet (Terningkast 6)

En knyttneve av en #metoo-roman. En snakkis verden rundt allerede før utgivelse.
2000: Vanessa Wye er 15, hun er smart, ambisiøs, sårbar og lengter etter å bli voksen. På skolen møter hun den 42 år gamle karismatiske engelsklæreren Jacob Strane. Vanessa føler seg sett.

2017: Vanessa kontaktes av en annen av Stranes tidligere studenter, som har anmeldt ham for seksuelle overgrep og vil ha hennes støtte. Vanessa står overfor et umulig dilemma: Skal hun tie stille og holde fast ved troen på at det hun og Strane hadde sammen, var noe vakkert? Eller er det slik at hun var et offer, blant mange andre ofre, for mannen hun elsket og aldri har klart å glemme?

Minner og traumer møtes mens Vanessa tenker tilbake på den voldsomme spenningen hun opplevde da kroppen hennes ble sett og tatt i bruk for første gang. Var det ikke ekte kjærlighet allikevel?

«En helstøpt, sitrende og akkurat passende ubehagelig Metoo-roman, som lugger deg i din moralske hjerterot.» Shana Fevang Mathai, NRK

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2020

Format Innbundet

ISBN13 9788203375705

EAN 9788203375705

Omtalt sted USA

Språk Bokmål

Sider 464

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

4 14 2 1 1 0

Bokomtaler

Vanessa er 15 år i år 2000. Hun går på en privat internatskole. Vanessa er smart, men sårbar. Forrige skoleår hadde hun en saftig krangel med bestevenninnen, og Vanessa har aldri vært særlig sosial, så nå er hun ensom. Dette skoleåret får hun ny engelsklærer, og han ser Vanessa. Jacob Strane er karismatisk og 42. Det går ikke lang tid før han innleder et forhold til Vanessa. Forholdet må selvsagt holdes hemmelig.

17 år senere blir Vanessa kontaktet av en tidligere elev av Strane. Hun har anmeldt ham for seksuelle overgrep, og hun trenger Vanessas støtte i kampen for å få Strane straffet. Vanessa blir som besatt av saken, og minnene fra skolen dukker opp, og får Vanessa til å vakle. Kan hun ha tatt feil av Strane og hans kjærlighet til henne? Men forholdet til Strane var jo frivillig? Hvordan kan hun svikte ham som elsket henne da hun trengte det som mest? Hun var jo ikke et offer?

En veldig aktuell bok med tanke på #metoo. Historien er like interessant som rystende, og den gir et godt innblikk i en sårbar tenårings følelsesliv. Anbefales på det sterkeste!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nyansert og intenst om relasjonen mellom en lærer og en elev. Viktige og sterke skildringer av hvordan det kan oppleves for det de utenforstående kaller for "ofre", i en ujevn maktrelasjon, der kun én har det regelrette ansvaret for det som foregår. Intens og medrivende lesing.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eit frustrerande mørke

Det er vanskeleg å skulle bedømme ei sånn bok som dette, fordi historia er så mørk og tung. Det blir feil å seie at ein likar ei bok som dette, som skildrar voldtekt, grooming og misbruk frå offeret sitt perspektiv. Men det er ei bok som bør lesast av alle, for om denne ikkje får deg til å føle noko, vil ingen bok gjere det.

Boka følgjer Vanessa Wye frå ho er 15 og ut i tidlege 30-år. Me får sjå korleis ho møter ein lærar, går gjennom eit forhold med han, og sidan etterverknadane av dette forholdet. Heile vegen gjennom kjenner ein frustrasjon over at Vanessa sjølv ikkje ser kva ho blir utsett for, blanda med raseri over kva læraren, Strane, gjer mot ho.

Ingen gøy lesning

Dette er definitivt ikkje ei bok ein leser for å bli underhold av. Det er ei bok som får deg til å føle mykje, sterkt, og den treffer utruleg hardt på veldig mange måtar. Først og fremst er det frustrerande å lese korleis Strane manipulerer Vanessa til å tru at ho ønskjer alle disse tinga, medan me, med innsyn i hennar tankar og beveggrunnar, skjønnar at ho blir det.

I tillegg blir ein forbanna på utruleg mange folk. På Strane sjølv, for alle tinga han gjer mot Vanessa, ja. Men òg på folka som jobbar på skulen, som høyrer rykter, som ser ting, høyrer ting, men ikkje gjer nokon ting som helst. Folka som beskyttar den nokre og førti år gamle læraren, heller enn den 15 år gamle jenta.

Og ein blir trist. Trist over skjebnen til Vanessa, og andre offer for overgripere. Ein kjenner kjenslene hennar inn i ryggmarga, undervegs i boka lev me dei saman med ho. Alt dette fordi forfattaren lykkes med å gjere historia truverdig smertefull. Det verkar aldri usannsynleg at noko sånn som dette skal kunne skje, det verker ikkje usannsynleg at reaksjonane ville spegle verkelegheita. Og det, meir enn noko anna, treff oss gjennom heile boka.

Det ekte offeret

Forfattaren, Kate Elizabeth Russel, levner ingen tvil i denne boka om kven som er offeret. Ikkje berre i denne saken, men i alle sakane som har komme opp gjennom #metoo-rørsla. Me får sjå victim blaming, me får sjå folk som ser mellom fingrane, beskyttar feil personar. Me får sjå alt, samtidig som me får sjå kva det gjer med dei ekte offera. Det er ikkje overgriperen som er #metoo-offeret. Det er den overgripne.

Dette gjer boka til ei utruleg viktig bok. Me too traff samfunnet som ein ambolt på storetåa, og hadde potensiale til å verkeleg få gjennom forandringar i samfunnet. Men etter kvart har me sett overgripere enter mediesirkuset igjen etter ein viss periode, som om ingenting har skjedd. Me ser internett fylt opp med hatmeldingar mot offera, ikkje mot overgriparen.

Me treng sånne bøker som Min mørke Vanessa, som minner oss alle på kven som verkeleg er offera i disse sakane. Det er ikkje Harvey Weinstein som må sitte i fengsel, eller Trond Giske som ikkje får vere yrkespolitiker. Det er dei disse folka har forbrutt seg mot. Det er dei som lid, og dei lid ikkje gjennom noko feil dei har gjort, men nokon andre sin. Boka illustrerer utruleg godt kor utruleg urettferdig sympati kan bli fordelt av og til, sjølv etter #metoo-kampanjen.

Ei lidelsens bok – for alle

Som samfunn må alltid målet vere å utvikle seg til det betre. Denne boka, og andre som den, er viktige skritt på vegen mot dette. Derfor er det viktig at disse bøkene blir lest, diskutert, og debattert, sånn at me faktisk kan oppnå forandring.

Det holder ikkje at me ser offera i fem minuttar, og så går me vidare i livet. Derfor er det viktig at sånne bøker som Min mørke Vanessa framleis blir skrivne, og enda viktigare er det at alle leser den. Om alle leser denne boka, og tenker over innhaldet, kva det betyr, korleis det spegler samfunnet, og kvifor visse ting må bli endra på; då blir samfunnet vårt på sikt betre.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Herregud, for ei bok! Velskrevet, provoserende, vakker og skremmende.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Lager en liste over bøker jeg ønsker å lese, mange av dem faktisk basert på omtaler her på bokelskere.no.
Mest som en huskeliste for meg selv.
Lista er i stadig endring, noen bøker blir lest ferdig, og nye ønsker kommer til.
Mange forfattere som for meg vil bli nye bekjentskaper.
Uprioritert rekkefølge.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Popsugar


Godt sagt! (3) Varsle Svar

En eller flere bøker hver måned fra ulike land rundt i verden. Påbegynt plan:
(Vil bli revidert)

Januar: USA
Februar: Nigeria,Argentina og USA
Mars: Vietnam, USA og England
April: England, og USA
Mai: USA og USA/Mexico
Juni: England
Juli: Spania
August: Japan
September: Russland
Oktober: England
November: Osceania (New Zealand)
Desember: Russland


Godt sagt! (2) Varsle Svar

skriv bildebeskrivelse herHer er listen for 2020


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne bokvåren lanserer Aschehoug seks bøker, fra seks unike stemmer – og hver måned leser de som vil delta en ny bok sammen
#detmådulese (gruppe på Facebook)

seksstemmer på Instagram

.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker jeg ønsker meg, fint hvis noen ønsker å bytte bort disse(eller til nød selge).

(+ Sommeren da frykten kom av Lois Duncan)

Helst innbundet utgave der dette er mulig.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Tre kvinner" av Lisa Taddeo
 • "Winter" av Marissa Meyer
 • "Ser du dette? - roman" av Sigrid Agnethe Hansen
 • "Baby doll" av Hollie Overton
 • "Vanndanseren" av Ta-Nehisi Coates
 • "Ryktet går" av Lesley Kara
 • "Sinne - roman" av Ann Helen Kolås Ingebrigtsen
 • "Ene | barnet - roman" av Ida Hegazi Høyer
 • "Bli mor no?" av Kristina Leganger Iversen
 • "Blå flaggermus - roman" av Harald Nortun
 • "Skabelon - roman" av Malin C.M. Rønning
 • "Dette norske livet - roman" av Nils-Øivind Haagensen
Alle bokanbefalinger for dette verket