Et slag for tysk og tyskspråklig litteratur!
I forbindelse med felleslesing av Cees Nootebooms Allesjele (Kjells lesesirkel januar/februar 2021) kom det frem et ønske om mer kunnskap om tysk litteratur. Tyskland var før andre verdenskrig et kulturelt kjerneområde i Europa. Det var dit kunstnere, forfattere, malere, musikere (også norske) reiste for å studere. Det er et tankekors tysk etterkrigslitteratur og kunst er så lite kjent i dag.
Bokelsker «Vannflaske» etterlyste tips om tyske bøken, og responsen lot ikke vente på seg. Her er en oversikt over de anbefalte. Mangler noen?
Dette er en oversikt over nobelprisvinnere jeg har lest. Jeg har valgt ut ett verk fra hver forfatter (med unntak av Sigrid Undsets trilogi om Kristin Lavransdatter). Noen av disse forfatterne har jeg lest en eller få bøker av, andre mange.
Blant disse nobelprisvinnerne finnes flere av mine favorittforfattere, for eksempel Sigrid Undseth, García Marques, John Steinbeck og José Saramago.
Kriteriet for å komme på denne listen, er at jeg får lyst til, eller er blitt lokket til, å lese boken uten å vite noe som helst om den. Disse omslagene taler til meg på en spesiell måte - eggende, litt foruroligende og vakre.
Det er langt mellom de virkelig gode omslagene. Hvorfor - kan man spørre seg.
Viktige og knallgode verk av John Steinbeck, i kronologisk rekkefølge.
Dette er en fin serie om naturen. Jeg har lest bøkene høyt for barna, og senere for barnebarna, flere ganger. De er lettleste, delikate og artige og med gode, naturtro illustrasjoner. Inspirerer til videre utforskning av naturen. Egner seg for "barn" i alle aldrer.
På den venstre boksiden får vi fakta om det aktuelle temaet (ulike fuglearter, blomster, trær osv). Enkelt - og samtidig interessant og nyttig.
På den høyre siden får vi myter, sagn o.l. som er knyttet til samme fugl, blomst, tre osv. Her får vi også informasjon om f.eks. bruk av planter som medisin og i matlaging. De to sidene kan gjerne leses uavhengig av hverandre.
Hvis noen kan skaffe de jeg mangler, er jeg svært takknemmelig for det :-)
Inspirert av Anja lager en liste over litteratur knyttet til min kjære øy, Veierland. En øy med historie tilbake til vikingtiden, der sterke kvinner styrte hele vinterhalvåret mens mennene var på sjøen eller i sydisen på hvalfangst. Et samfunn som inntil for få år siden styrte seg selv, og ivaretok sine funksjoner uavhengig av omgivelsene omkring. Og et samfunn som har huset markante personligheter.
Jeg åpner listen, selv om den ikke er helt ferdig.
Som tittelen sier, er dette bøker som beskriver/omhandler etterkrigs-Norge. Det finnes mange flere, jeg har valgt ut de som er mest aktuelle for meg.
Listen er satt opp etter tips fra bokelskere. Tar gjerne imot flere.
Tusen takk til alle!
Nå har jeg pusset opp et gammelt skap med hyller og glassdør, og samler det som er igjen av barndommens bokskatter. Det er dessverre ikke mange, men faktisk flere enn jeg trodde. Noe eget ved å se dem sammen - velleste og frysete, noen har jeg fargelagt i, de fleste har jeg skrevet navnet mitt og telefonnummeret i. Jeg var tydeligvis påpasselig, så jeg ikke skulle miste dem!
Bøkene våre utfyller vår egen historie.
Her er et utvalg av mine. Fortell gjerne om din barndoms bokskatter!
"GGG-bøkene med de røde ryggene er guttenes egen serie; populære og spennende bøker fra alle kanter av verden, bøker det er morsomt å samle på." Dette er fra forlagets egen omtale av serien fra 1950-60-tallet. Prisen per bok varierer fra kr. 5,85 til kr. 7.50!
Jeg har ikke lest disse bøkene, de er fra gemalens samling. Selv leste jeg kun GGP (Gyldendals Gode Pikebøker, se egen liste) og GGB (Gyldendals Gode Barnebøker, egen liste kommer). Det er mulig jeg har flere.
Er takknemlig for alle synspunkter og utfyllende kommentarer.