Nokre bøker eg har lest og som har gjort inntrykk på meg. Anbefalast!


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 10 svar.

Det er skrevet x antall hyllemeter om 2. verdenskrig innen både fiksjon og fakta. Synes du har en litt vid definisjon av de bøkene du skal ha med på lista di. At en bok er "god" betyr ikke annet enn at en eller annen synes den er god.

Mere relevant (og interessant) ville vel være å lage for eks. ei liste over romaner om 2. verdenskrig skrevet av nordmenn. Eller bøker om nordmenn i fangenskap under 2. verdenskrig. Bøker om 2. verdenskrig - østfronten. etc etc.

Uansett: Jeg er ikke en som leser bøker om 2. verdenskrig i utide. Jeg synes vel at det er sagt mere enn nok om krigen (særlig om norske forhold) men i de siste åra har det begynt å dukke opp en del bøker som har en litt annen vinkling enn den vanlige "heltelitteraturen", og jeg har begynt å lese noen få bøker om dette emnet igjen.

For eksempel "Fars krig" av Bjørn Westlie. Sønnen forteller her om farens frontkjemperfortid. Det er gjort i en undrende og reflekterende form og boka handler også om forholdet mellom de to mennene. Absolutt lesverdig! Forfatteren fikk Brage for denne boka.

Etter å ha vært i St. Petersburg for noen år siden, begynte jeg å lese om denne byen og da kom jeg over "De 900 dagene : beleiringen av Leningrad" av Harrison Salisbury. Dette er ei stor og tjukk bok, men den er svært godt skrevet og veldig intens. Det døde nesten en million mennesker under beleiringen. Denne boka forteller ikke enkeltskjebner, men tar for seg "det rundt", dvs ordregiving, troppeforflyttinger, hva som blei gjort med matsituasjonen etc. Og hvor mange soldater som døde. Det var heller ikke få. En svært interessant og sterk bok som gjennom sitt gode språk og grusomme innhold har gjort et enormt inntrykk på meg. Denne boka kan jeg anbefale på det varmeste!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fars krig" av Bjørn Westlie - En bok jeg ikke har sansen for i det hele,jeg har lest/leser veldig mye om 2 verdenskrig men en kar som "Bjørn Westlie" arrogant så det holder og måten han behandlet sin far på, helt lavmål. Noe av det værste jeg har lest om frontkjempere/Bøker om dem. Og jeg har nok lest det meste som har kommet ut om dem. Egil Ulateig er en av mange som har skrevet mye om Norske frontkjempere. Men er mange bøker om dette evne mange gode bøker. Fars krig - er nok den jeg har likt minst av dem alle pga. måten han så på sin far.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Heisann, fru Gran! takk for interessa for emnet. Valget av ordet "gode" i overskrifta var pga eg synes kvar enkelt av desse bøkene er gode...! ;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tusen takk for hyggelege tilbakemeldingar og forslag til gode bøker frå perioden! Har i hylla "Forsvunnet" og "Det angår...", så dei har eg på vent og ser fram til å ta fatt på dei.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for mange gode lesetips, er å jakt etter gode bøker om 2.verdenskrig av personer som har opplevd den.

Kan også anbelfale Daniel Mendelsohns Forsvunnet og Auschwitz. Nazistene og den endelige løsningen av Laurence Rees.

Begge bøkene belyser så mange punkter som i lang tid har vært veldig i begravet, akkurat som Tatiana de Rosnay har gjort i forhold til hvor mye franskmennene deltok i å deportere franske jøder.

I Rees sin bok er dette kapitlet av fransk historie grundig tatt for seg til denne leserens store forferdelse.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Flott liste! Det er flere bøker her jeg må sjekke opp. Har du lest "Jeg vil leve" av Oscar Magnusson? Det er av krigsbøkene som har gjort størst inntrykk på meg. "Det største spillet" av Per Hansson var også veldig spennende og beskriver livet for en dobbeltagent i Norge under krigen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Også bør du lese "det angår også deg" av Herman Sachnowitz og "livsflammen" av Remarque. Veldig gode bøker om temaet...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Helt enig. Satt også og tenkte på de bøkene da jeg skrev sist. Kom også på at der er kommet ut en biografi om Sønsteby for en stund siden. Denne har jeg ikke lest ennå, men har den på ønskelista.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Der er kommet ut veldig mange bøker om den 2.verdenskrig. Både fakta og romaner. Har selv lest mye om dette emnet, og deriblant mange av de du nevner her. Kan anbefale mange andre,men nevner kun "det utrolige døgnet" av Bjørn Bjørnsen, "Rapport fra nr.19" av Gunnar Sønsteby og "Det vil helst gå godt" av Max Manus. Velger de to siste bøkene fordi personene er kjent og den første pga. at den viser litt om hva som skjedde rundt 9.april 1940.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ser du liker både krig og kvinner! Anbefaler deg å få tak i Historien av Elsa Morante. Det er en sterk, rørende og historisk spennende skildring av en kruttsterk kvinne og hennes lille sønn Useppe i Roma under 2. verdenskrig. Pensum på italiensk litteratur på Blinder'n. Har kun lest den på originalspråket, men er oversettelsen god så er du garantert en minnerik leseopplevelse.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Tove Obrestad WøienHanne Kvernmo RyeMarianne  SkageEli HagelundHeidi BHeidiVannflaskeElisabeth SveeHarald KKjersti SGrete AastorpAmanda ANinaKirsten LundJulie StensethChristoffer SmedaasKatrinGSvein Erik Francke-EnersenEmil ChristiansenGro-Anita RoenOdd HebækMarianne MSynnøve H HoelReidun SvensliBerit REllen E. MartolPiippokattagretemorAnn ChristinVibekeAnneWangReidun VærnesToveMarteBjørg L.Mads Leonard HolvikIngunn SAndreas BokleserEivind  VaksvikMaren