... vet jeg for lite om, per 2011. Det må jeg nok gjøre noe med. Stakkars Canada blir fort litt glemt og havner i skyggen av sin mektige nabo i sør, og den fransk-canadiske kulturen er vel enda mer usynlig, i alle fall for oss her i Skandinavia. Jeg kan i alle fall ta tak i min egen uvitenhet, og begynner å bøte på den med å sette opp en liste over canadiske bøker/forfattere som jeg kjenner til pr. februar 2011 - intensjonen er at listen skal vokse etter hvert som jeg kommer over nye, spennende forfatterskap. Tips mottas med takk!

... Etter å ha kommet på bare tre canadiske forfattere "av meg selv" (Margaret Laurence, Margaret Atwood, Mordecai Richler), begynte jeg å google canadiske litteraturprisvinnere. De neste forfatterne på denne listen (pr. 18.02.2011) fant jeg blant vinnere av og nominerte til Man Booker Prize, Toronto Book Awards og Orange Prize for first fiction. Yann Martel og Carol Shields var de eneste av de "nye" forfatterne på listen som jeg hadde hørt om før - og jeg hadde ikke fått med meg at også de er canadiske...

Oppdatering 10. oktober 2013:
Nå i dag ble det kunngjort at årets Nobelpris i litteratur går til Alice Munroe - så nå kanskje også canadisk skjønnlitteratur som sådan vil bli viet mer oppmerksomhet utenfor Canadas grenser? Jeg har pr. dato kun lest novellesamlingen "Too Much Happiness" av Munroe, og den var helt strålende. Fra i dag blir det forhåpentlig flust med Munroe (på originalspråket) i hyllene på norske bokhandler, og dermed øker sjansene for at jeg får gjort alvor av å lese flere av hennes noveller. :D

Oppdatering mai 2016:
Vel, jeg har fått lest mer canadisk siden 2013. Flere Robinson Davies-trilogier, flere noveller av Alice Munroe. Men det er nok å ta av! På reise i Québec-provinsen i mai/juni 2016 blir det naturligvis bok-kjøp. Har oppdaget et par nye forfattere - franskspråklige Michel Tremblay, Lise Tremblay (ingen familieforbindelse så vidt jeg kan skjønne - det er ellers enda flere Tremblay-er i hyllene på bokhandlene her) og Kim Thúy samt engelskspråklige Cary Fagan. Sistnevnte hadde jeg glemt at jeg allerede hadde en bok av på ønskelisten fra 2013! Canada-listen min må oppdateres og utvides, og dessuten sjekkes nå som jeg kanskje kan få tak i noen av ønskeliste-objektene på den. (Skjønt engelskspråklig litteratru, selv canadisk, er det lite av i bokhandlene i Montréal - det blir neppe annerledes i Québec City om noen dager...) Og googling i kveld førte meg til en liste som CBC (Canadas svar på NRK) publiserte i 2012: Ten woman writers you need to read now. Har jeg lest dem? Nei. Inntil mai 2016 hadde jeg aldri hørt om dem, en gang - ingen av dem! Det er det jeg sier - vi får for lite canadisk litteratur tilført oss hjemme i Norge.


Godt sagt! (13) Varsle Svar

Viser 38 svar.

I tillegg til gode, kanadiske forfattere du har fått tips om av andre i denne tråden, hvorav Robertson Davies er en av mine absolutte favoritter, kan også nevnes Barbara Gowdy, en solid forfatter kjent for sine romaner og noveller, og Audrey Schulman. Av sistnevnte har jeg bare lest den fascinerende, lille romanen The Cage, eller Buret som den heter på norsk.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Så fint at du hentet opp igjen denne lista :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Enig i at det fint at den ble hentet opp igjen, men det er det annelingua selv som skal ha æren for, ettersom hun oppdaterte den i går :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Og "i går" var blitt til "for to år siden" før jeg oppdaget at gretemor og du hadde kommentert listen, og at det var kommet enda flere boktips fra deg. Man får jo ikke noe varsel når det kommer nye kommentarer i lister, selv om det er ens egne lister! Men omsider har jeg fått Gowdy og Schulman inn på Canada-listen. Tusen takk!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Flott liste og en flotte kommentarer om lista di.
Jeg kan huske på 80 tallet las jeg flere bøker av kvinnelige forfattere fra Canada og jeg husker jeg var bevisst at de kom derfra. Margaret Atwood var en favoritt. Måtte bort i bokhylla og der står de gode bøkene av Carold Sheelds "Dagbøker i stein" og "Larrys fest"."Maleren ved sjøen" har jeg lest, den fant jeg på et Mammutsalg en gang. Disse er gode bøker etter min smak. Har nettopp lest Saul Bellows "Grip dagen" nja, den grep ikke meg så veldig.
Jeg har ei bok av Vikram Seth "En passende ung mann". Vel liker jeg å lese mursteisbøker men her er det over 1300 sider, jeg har ikke klart å moblisere meg til å begynne på den.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja - den mursteinen, "En passende ung mann" har jeg også (tror "alle" har hatt den på et tidspunkt - nå ser jeg den igjen på loppemarkedene...). Ulest. Min plan er å erstatte den med "A Suitable Boy" (originalen, altså), og få lest den. Har egentlig fått mer lyst til å lese den etter at jeg så fjernsynsprogram om/med Vikram Seth for noen år siden. Men det blir ikke på norsk. Og det blir ikke med det første.

Veldig hyggelig at du liker listen - jeg fikk deg til å mimre med den, skjønner jeg! Jeg har fått veldig lyst til å lese de fleste av de bøkene jeg har fått tips om takket være denne "listeføringen" (krim-tipset hører til de få unntakene!). Å - det er så mye jeg har lyst til å lese! :-D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg leser "Noen kjenner mitt navn" og forfatteren Lawrence Hill er fra Canada. Han har vunnet noen priser og skriver en del om afro-canadiere og er opptatt av kvinners kår i Afrika.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Aha - har hørt navnet - både på bok og forfatter, faktisk. Ikke forbundet dem med Canada (som du vil se av listen: slik har jeg det ofte...). Opp på listen med dem - takk for tipset! (*Liker du boken, forresten? Jeg går ut fra at du ville sagt fra, om du led deg gjennom den? ;-P)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg lider ikke, men koser meg. Rose- Marie har skrevet en veldig bra bokomtale her Og jeg er helt enig med henne:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja - nå er den også satt på ønskelisten min...

Jeg hadde ellers tenkt å oppfordre deg til å skrive en bokomtale når du var ferdig, men Rose Marie hadde allerede gjort jobben, så der slapp du billig unna ;-P

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hehe, godt med alt arbeid som allerede er gjort av andre. Og siden R-M har lest "alt", i hvertfall det meste, er det bare å lene seg tilbake å nyte livet;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

skjønner jeg de solbrillene på avatar-bildet ditt...jeg har en prikk lik smiley med stort glis og solbriller blant symbolene på mobilen min. Bruker'n når jeg føler meg skikkelig kul og laid-back (smiley'n, altså, ikke mobilen. Dessverre en tilstand jeg hensettes i sjeldnere enn ønskelig, men)...

:-D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg blir jo litt usikker når du kaller bildet mitt en avatar,hehe. Har filmen med samme navn liggende ved siden av tv'n. Vet også at i hinduismen har de mange avatarer i betydning nedstigninger av andre Guder eks Vishnu -> Krishna, men at jeg ser sånn ut...? Det er faktisk bilde av meg og ikke en avatar. Pleier bare å kalle det profilbilde, jeg;) Men ser kanskje litt laid back ut på det bildet. Det er tatt på St.Hansaften i fjor. Du kan skimte bålet i bakgrunnen:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har vel sett litt for mye på hva kidsa driver med, da, siden jeg slenger om meg med sånne uttrykk... Men slo opp "avatar" på wikipedia) for å få noen andres synsing om begrepet å klamre meg til - der står det blant annet:

I datamaskinbruk refererer avatar til en brukers representasjon av seg selv i en tredimensjonal modell, eller todimensjonal i form av et vanlig eller animert bilder.

Åsså er det minst like lurt å bruke "profilbilde", altså - det høres bedre ut, egentlig, skal forsøke å bruke dét konsekvent, jeg også. Trur eg. ;-) Fint profilbilde du har, forresten, Ann Christin!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hehe, takk. Burde kanskje sjekket jeg også, men har ikke hørt andre bruke det ordet på den måten før, selv blant kidsa;) Har et par selv, pluss at jeg jobber med en femti seksti daglig. Morsomt at du bruker sånne ord. "Keep on passing the open windows" Kom plutselig på det- Tror det er fra "Hotel New Hampshire". SKulle egentlig bare skrive "keep on"

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er fra HNH - kjente det igjen, jeg! (Mens Owen Meany husker jeg ikke et eneste sitat fra...) Nå kan du jo blafre litt med avatarer overfor noen av kidsa i din nærleik - og du vet at det navnet du velger, kalles et "nick", ikke sant? Ditt nick er "Ann Christin", mitt nick er "annelingua". Right? (Jada, nå skal jeg gi meg for i kveld. Ga meg egentlig i sted, men så var det visst enda en fane med bokelskere.no oppe...)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei, der så jeg de tre som ikke ble med fra din "liste" til min Canada-liste. Robinson puttet jeg inn nå - det var min manglende krim-interesse som førte til at han ble attergløyme og veggpryd i forrige runde, må jeg innrømme når jeg ser på tipsene dine nå. Vikram Seth: (puster lettet ut:) endelig en forfatter jeg i alle fall kjenner en del til! Jeg puttet ikke inn ham fordi jeg regner ham som indisk forfatter - hjelper ikke for meg at han bor i Toronto, er jeg redd! For øvrig liker jeg ham veldig godt - ble skikkelig fan da jeg for noen år siden så et intervju-program om og med ham, for en intelligens! Og så så sympatisk, da, gitt! (går nesten i fistel her) Har likt kjempegodt det jeg har lest av ham, tullekjøpte i sin tid murstenen "En passende ung mann" på norsk, så jeg har planer om å erstatte den med en engelsk utgave. (Har lært nå: ikke-kjøpe-oversettelser-jeg-like-godt-kan-lese-i-original.)

Cohen? Ah! Jeg vet han er canadier - han med! (Stolt av meg selv her... ;-P) Men jeg ville ikke satt Dylan opp på en USA-liste, så da tror jeg at jeg forbeholder meg retten til ikke å sette Cohen opp på listen her, heller. (Mulig jeg er sær, men - rettere sagt: jeg er sær, og mulig at dette er et av symptomene...) Men nå har jo du nevnt Cohen, så da er han jo på en måte med, likevel! OK? No hard feelings, håper jeg? Please? Pretty please?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Aha - ja, da sparer vi (jeg) Vikram Seth til en fremtidig indisk liste (langt frem, har blant annet min canadiske og min egyptiske liste å pleie/lese fra først). Men Rohinton Mistry - må kanskje med, ja? Slo opp på ham på wikipedia, d.v.s. forsøkte å slå opp på ham på wikipedia på norsk - og der glimret han med sitt fravær, gitt. Sukk - da spørs det om jeg må lage artikkelen om ham selv... (les: finne fakta andre steder og stable sammen litt tekst utfra det jeg finner og tør stole på - jeg kan bare noen boktitler selv, og så det du har fortalt nå, da). Litt for ille at han ikke er med i norsk WP.

Så må jeg tydeligvis researche litt omkring W.P. Kinsella også - assosierte først med chick lit, men kom på at dét er Sophie Kinsella, og derfor ikke så rart at det skurret litt for meg at du trakk parallellen fra Leacock til Kinsella... Spennende - nok en gang! :-D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Oj, så flott - du har åpenbart god oversikt over canadisk litteratur! Der fikk jeg masse nytt på listen, som du vil se - og så skal jeg researche og se nærmere på dem, én for én... Jeg har funnet The Electrical Field med "Look Inside"-tilgang på amazon, og nå håper jeg på tilsvarende flaks med de neste du nevner...

Alice Munro kjøpte jeg forresten på salg for bare et par uker siden, for navnet kjenner jeg jo godt, og synes det er på tide å få lest noe av henne - men at hun også er canadisk? Hadde jeg jammen ikke fått med meg..... Det er dét jeg mener, canadisk litteratur vet jeg for lite om! Tusen takk for at du hjelper meg å bøte på fåkunnen, Ava!!! :-D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

OJ - jeg så først nå, en måned etter, at du hadde postet enda flere tips til listen! Jeg lærte først i forrige uke at det går an å se oppe i høyre hjørne om man har fått noen nye kommentarer, skjønner du - beklager at takken derfor kommer veldig sent!!! Dette var velkomne tilføyelser. Saul Bellow kjenner jeg - men visste ikke at han opprinnelig var canadier. (Og "Humbolt's Gift" kjenner jeg ikke - mange, mange år siden jeg leste Bellow, for øvrig.) Ondaatje har jeg gått litt i ring rundt - og jeg har fått det for meg at han er belgisk eller nederlandsk, naturligvis på grunn av etternavnet. Leacock - hørt om, ikke lest. Gallant - helt nytt! Jeg har blitt litt avsporet fra den planlagte "Canada-økten" min, men den er ikke glemt, bare litt i bero... OG så har jeg akkurat oppdaget at jeg har hatt en canadier i hyllene siden 1980-tallet (å dømme etter utgivelsesåret), uten å ha peiling på ham, enn si lest ham: David Helwig. Gikk inn nå for å putte ham inn i listen - det var sånn jeg oppdaget det seneste innlegget ditt, så dét var jo bra!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nei, tuller du? Har jeg gått glipp av enda mere? Ooops, da får jeg stikke over og sjekke listen nok en gang, jeg beklager igjen. Skylder på at det er litt kronglete å lete opp og legge inn bøker på listene - jeg må ha blingset og trodd jeg fikk med alt. Surrehue... (den var til meg, ja.)

Jeg har fortsatt tenkt å få lest mer canadisk, jeg, selv om jeg kommer til å ta det innimellom - så du forresten at jeg tillot meg å videresende tipset om Stephen Leacock til gretemor (Humre-og-le-tråden hun har gående nå)? Falt for de smakebitene jeg fikk lest på amazon, skjønner du.

Hvordan har det seg forresten at du har sånn oversikt over canadisk litteratur? Jeg blir nemlig nysgjerrig i tillegg til imponert og takknemlig!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Artig liste :) Må bare innrømme at jeg svært sjelden tenker over bøkenes nasjonalitet om man kan kalle det det. Om jeg vet det/hører om det når jeg leser boken, henger det seg hvertfall ikke fast. Kanskje noe å tenke mer på...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er jo slett ikke nødvendig å kjenne "bøkenes nasjonalitet" for å ha glede av dem - jeg er jo også fullt klar over dét! :-)

Men når dét er sagt, så synes jeg at jeg lærer mye om andre land om jeg blir i alle fall litt kjent med kulturen deres, og da ikke minst med litteraturen. Noen bøker gir jo også innholdsmessige små eller store glimt inn i kulturen forfatteren tilhører....

Dessuten: jeg er selv veldig glad i å reise og oppleve nye steder, og da får jeg ofte reisetips fra skjønnlitteraturen. Og noen land og kulturer er så fjerne at det er tvilsomt om jeg kommer til å oppleve dem fysisk noen gang - men da kan jeg i det minste komme på besøk ved hjelp av en god roman....

Vel, Linn Charlotte, der har du vel grunnen til at jeg har begynt å dele inn skjønnlitteraturen jeg leser etter hvilke land bøkene kommer fra - OG at jeg har lyst til å gjøre noe med saken når det er veldig sparsomt med bøker på enkelte hyller.. :-D

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ja jeg ser den, innlegget ditt fikk meg faktisk til å få lyst til å tenke litt mer gjennom sånne ting. Jeg merker jo også at jeg lærer litt av å lese bøker, men det er en lærdom som kommer snikende uten at du er klar over det og som plutselig bare er der ;)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja - ER det ikke suverent; beste måten å sanke lærdom på, spør du meg! :-D

(Eller, altså: man må jo konstant ha på filteret som heter "kritisk sans" da, selvfølgelig! ;-P )

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Oj - den fikk jeg lyst på; opp på "den canadiske ønskelisten" min med det samme! Takk skal du ha, Tao!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Morsom "kategori"!:-D Den forfatteren jeg umiddelbart tenker på er Lucy Maud Montgomery som har skrevet Anne fra Bjørkely-serien. Det er så nydelige bøker og området hun beskriver (Prince Edwards Island) er akkurat slik! Den første boka hennes, Anne of Green Gables, kom ut i 1908.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ah - ja, jeg visste jo egentlig at Anne fra Bjørkely-bøkene var skrevet av en canadier; tror jeg lånte et par av dem på skolebiblioteket i en fjern fortid - men har ikke fått med meg at handlingen foregår på en øy, og så jeg som er så hekta på øyer, da! Har vært på Vancouver Island for mange år siden, der var det helt nydelig - Prince Edwards Island er meg derimot ukjent, så nå skal jeg rett over og google den, for det skulle ikke mer til før du fikk meg til å dagdrømme... tusen takk! Og så setter jeg opp en Anne fra Bjørkely-bok på listen min under henvisning til tipset fra deg, Klara (jeg tar meg en liten frihet og dropper "etternavnet" ditt, da føler jeg meg liksom mer veloppdragen ;-P ).

E.S. ... og etter å ha googlet litt: her er en lenke til informasjon om Prince Edward Island for turister! Kan jo hende at flere enn meg ble nysgjerrig etter å ha lest tipset fra KlaraKu?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg anbefaler på det varmeste Prince Edward Island, annelingua! Det er så vakkert! De har også et Anne fra Bjørkeli-museum der som fikk meg til å drømme meg litt bort! Jeg er veldig glad i Canada og British Colombia er en av mine favoritter også!:) Takk for artig liste!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Selv takk, for tips om både det ene og det andre! Hyggelig at andre kan ha glede av listen min - og supert for meg å få nye innspill til liste-temaet!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Stig TMads Leonard HolvikSynnøve H HoelHarald KIreneleserTove Obrestad WøienFindusHanne Kvernmo RyeBjørg Marit TinholtgretemorAvaKnut SimonsenPiippokattaIngeborg GKjerstiEllen E. MartolIngvild SritaolineLailaRufsetufsaEvaHilde H HelsethConnieKaramasov11mgeJarmo LarsenSissel ElisabethAnniken LDolly DuckEli HagelundDemeterFride LindsethBjørg L.Egil StangelandBeathe SolbergVannflaskeIngunn STatiana WesserlingJulie StensethKirsten Lund