Jeg har i det siste funnet noen bøker hvor forfatteren har flettet inn seg selv eller familiemedlemmer i romaner, og vil prøve å samle dem i en liste. Foreløpig er lista kort, men jeg vil supplere etter hvert hvis jeg finner flere. Jeg tar gjerne imot tips på aktuelle bøker!
Hybrider som f.eks. Knausgårds "Min kamp" hører ikke hjemme her - jeg er først og fremst ute etter rene romaner/ren fiksjon hvor forfatteren selv ikke er hovedpersonen.


Godt sagt! (10) Varsle Svar

Viser 18 svar.

Så artig med informasjonen om Karen Blixens Veiene omkring Pisa. Leste novellen i går kveld, som en del av lesesirkelen vår, og var ikke klar over at stykket Sannhetens hevn var Blixens eget. Artig også at hun selv omtaler den i novellen som "den mest fantastiske av alle marionettkomedier"! Humor har hun. Hjertelig takk!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Å ja, denne hadde jeg glemt! Morsomt at du fant den igjen nå. Jeg har ikke kommet igang med Syv fantastiske fortellinger ennå, men var og fikk lånt den på biblioteket i går. Så nå skal jeg bare lese ferdig Linn Ullmanns De urolige før jeg starter på felleslesingsboka.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I Kjartan Fløgstad sin Nordaustpassasjen er det romanfiguren Kjell Kistefjell som er forteljar. Men han fortel ved eit par høve at han kjenner, eller i det minste kjenner til, forfattaren Kjartan Fløgstad.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for tipset - den skal jeg legge til i lista.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ragnar Hovland har skrive seg sjølv inn i Stille natt frå 2011, ganske kort, men akk kor treffande:

Tomas har ikkje mange bøker i hylla, men eg ser at han, i tillegg til
det meste av Mykle, har ein roman av Ragnar Hovland, ein annan
forfattar her frå distriktet. Eg sjølv er jo av lærarslekt, mens han
kjem frå ein familie av lett alkoholiserte lennsmannsbetjentar. Sidan
vi altså er frå same distrikt, var det uunngåeleg at eg lenge såg på
han som ein slags konkurrent - ja, forfattarar er ikkje frie for å ha
slike tankar - men i seinare tiår har eg ikkje tenkt så mykje på det.
Vi har drive med nokså forskjellige ting. Men eg meiner å hugse at
Tomas ein gong sa noko slikt som at det var Hovland som hadde lært han
å snakke.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Herlig! Da er den føyd til i lista B:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Stephen King skriver seg selv inn i The Dark Tower-serien. Jeg tror han først dukker opp i The Dark Tower VI: Song of Susannah.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for tipset! Kan du si litt om hvordan han dukker opp i historien (hvis det går an uten å røpe for mye av handlingen) så kan jeg føye det til som kommentar i lista?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det hele er nokså innviklet og vrient å forklare, så jeg lar wikipedia forsøke å forklare det for meg:

Stephen King (as a fictionalized character) appears in the final two Dark Tower books. Roland and his ka-tet learn of his existence when Roland comes across a copy of 'Salem's Lot, after first meeting Father Callahan, in the fifth book Wolves of the Calla. Roland and Eddie later confront King in his Maine home at a time when he has written 'Salem's Lot and The Gunslinger but no further Dark Tower books. Roland hypnotizes King and it is revealed that the author did not in fact "create" the characters of Father Callahan, or Roland, or any others involved with the Dark Tower, but Stephen King is in this reality a channel (another servant of the Beam / ka / Gan) that records their ongoing quest.

Helt enkelt er (den fiksjonelle) King altså en slags profet som nedtegner hovedkarakterenes reise/søken.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da har jeg lagt den til i lista og prøvd å forklare sammenhengen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei. Den nyeste boken til helene uri, er en slik bok som hun fletter seg inn i. Mvh filen amundsen(amuell70)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kan du si litt mer om på hvilken måte hun er med i romanen? Er det som en biperson som dukker opp litt "tilfeldig", eller har hun en hovedrolle?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei,

I kapittel 6 i Don Quijote skal det brennes et bokbål. Da boken Galatea dukker opp blir den spart fordi presten kjenner forfatteren - altså Cervantes selv. Han skriver seg med det inn i historien samtidig som han legger ved en grei omtale om seg selv gjennom presten. Fiffig og veldig vittig, som resten av boken forøvrig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det har du jammen rett i - takk for påminnelsen! Og nå husket jeg plutselig at han også i bok 2 har en rekke komentarer til alle de falske utgavene av fortsettelsen på bok 1. Det kom jo falske utgaver mellom de to delene i virkeligheten også. Morsomt! Da er boka føyd til lista :))

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vet ikke om Sagaen om Isfolket vil falle innenfor rammen, men mener å huske at Sandemo skrev seg selv og mannen sin inn som aktive personer i en av de siste bøkene i serien.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for tips! Jeg skal legge den inn i lista så snart jeg kommer hjem til PCen min.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg leste ei bok av Edvard Hoem i sommer, Kjærlighetens Fergereiser. Den foregår i et øysamfunn utenfor Molde, og der skriver Hoem seg selv inn som en slags iakttager. Ikke ved navn men som Han Som Skriver. God bok forresten. Den vant visstnok en eller flere priser i sin tid.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da legger jeg den inn på lista. Takk skal du ha! Den boka har jeg lest for en del år siden, og når jeg tenker meg om så har jeg den i en av bokhyllene mine også. Husker den som ei god bok, ja.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

andreas h. o.PhoenixFrode KinserdalØyvind BerekvamEivind  VaksvikBoktimmyJostein RøysetLillevibokxleserellinoronilleLene AndresenJulie StensethLeseaaseingar hRuneanniken sandvikiinaKaren RamsvikBentEllen E. MartolVibekeIngunn SHegeMichelle EngelNilzVarBjørg Marit TinholtHannehimCamilla RødjeJan Erik  OlsenmgeHanne Cathrine AasRandiABrit HonningsvågAnne-Stine Ruud HusevågJeanetteerlend kongsvollBergen BibliotekAjiniakraalpakka