American Library Association holder oversikt over hvilke titler som oftest havner oppe til vurdering om hvorvidt de skal bannlyses eller ei, og her er en oversikt over de titlene som ble vurdert flest ganger i USA på 00-tallet. Sjekk også lista over bøkene som ble klaget på i tiåret før.

Ikke alle bøkene blir bannlyst, men noen gjør nok det. Vil tro at dette varierer fra stat til stat og lokalsamfunn til lokalsamfunn.

Her er en graf som viser hvem det er som tar initiativ til å klage:

skriv bildebeskrivelse her


Godt sagt! (10) Varsle Svar

Viser 4 svar.

Med andre ord, de ønsker ikke at barna skal lære seg å akspetere, og å forstå verden. Trist, rett og slett.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Stadig mer merkverdig. Mange av de samme bøkene går igjen på begge listene dine. Det påfallende i grafen ovenfor er at det er foreldre som klager mest - vil de ha "voksenbøker" bort fra bibliotekhyllene for å skåne sine barn?

Jeg undres om det finnes tilsvarende oversikter her til lands? Jeg kan huske at det av og til pågikk diskusjoner om bøker som burde fjernes fra bibliotekene av ulike grunner, men det er mange, mange år siden.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Usikker på om det finnes slike oversikter over nye bøker her. Vi har jo hatt våre runder med sensur av litteratur her i Norge også (Albertine av Krogh og Sangen om den røde rubin av Mykle, for eksempel), men det begynner jo å bli noen år siden akkurat de titlene var nye.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

USA er i særklasse når det gjelder ekstreme holdninger, synspunkter. Jeg tenker at en sånn liste er interessant fordi den i det hele tatt eksisterer. Mange bøker var ukjente for meg, mens andre bøker har jeg ingen ide om hvorfor fikk plass på lista. Sex, religion, dop kanskje. er vel noen av hovedgrunnene.

Takk for at du får meg til å tenke, reflektere, lete opp info. ol. Det er det som gjør slike lister intressante for meg.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

VannflaskeBentBoktimmykjell kAnneLibraritas vsiljehusmorAkima MontgomeryFrode KinserdalJulie StensethIngunn ØvrebøkineArne SjønnesenLabbelineThea EmilieelmeAjiniakramoiraMarianne MGVellie d.Leseberta_23EmilieskIngeborg GHanneBertyAnjaAnniken RøilErikWenkeHilde H  HelsethHildeStian DalbergRufsetufsaKay NilsenHarald KBjørg Marit TinholtTuridEivind  VaksvikHallgrim Barlaup