Dette er et emne bokelskerne tilsynelatende aldri blir ferdig med å diskutere, og det virker som om mange mener at fasiten er at boka nødvendigvis alltid er best. Vel, jeg er uenig, så her er noen anbefalinger både til adapsjonsjunkiene og til skeptikerne.


Godt sagt! (8) Varsle Svar

Viser 9 svar.

Fin liste! Jeg slenger raskt ut et par personlige favoritter, men jeg vet ikke om de alle er gode adapsjoner, bare at de er glimrende filmer med bøker som grunnlag. Godards Le mépris som er basert på en roman av Alberto Moravia (har den i bokhylla, men har dessverre ikke lest den ennå); Journal d'un curé de campagne av Bresson, basert på en roman av samme navn; David Leans adapsjon av Pasternaks Doctor Zhivago; Ridley Scotts The Duellists som er basert på Conrads flotte The Point of Honor; Viscontis adapsjon av Giuseppe Tomasi di Lampedusas store roman; Robert Altmans adapsjon av Raymond Chandlers The Long Goodbye; og til slutt, The Man Who Would Be King av John Huston som er basert på en historie/novelle av Kipling. Jeg tror forresten Hitchcock skal ha laget en adapsjon av en roman eller novelle av Steinbeck, tror den heter Lifeboat.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Både Godard og Hitchcock er litt vriene, begge har jo filmatisert flere litterære verker, og jeg forsøker å begrense meg litt, men det er klart at de må med. Bande à part, Vertigo og Rear Window får i alle fall plass.

Bresson er jeg mer usikker på. Jeg vet ikke riktig om jeg liker filmene hans, eller om jeg synes at de er ulidelig kjedelige. Men et gjensyn med Lancelot du Lac er kanskje på tide, så får jeg se om det gir mersmak.

Doctor Zhivago mener jeg å huske at jeg likte, men det er en evighet siden jeg så den, så den krever antakeligvis også et gjensyn, men den kommer nok også med.

Det er flott at du minner meg på Altman. McCabe & Mrs. Miller er en personlig favoritt, men det er jo ikke en adapsjon, og The Long Goodbye er alt annet enn dårlig.

The Duellists har jeg ikke noe forhold til i det hele tatt, men jeg liker andre ting Scott gjorde på slutten av 70-tallet og begynnelsen av 80-tallet, så jeg ser ikke bort ifra at den kan falle i smak.

The Man Who Would Be King har jeg heller ikke sett, men jeg kjenner til den, og den ser rimelig lovende ut, så den prioriterer jeg antakeligvis.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

McCabe & Mrs. Miller er en virkelig fin film ja. For bare å trekke fram én ting ved den må jeg si at jeg har særlig sans for musikken, men selvfølgelig har jeg det, det er ikke en overdrivelse av meg å påstå at jeg er forferdelig hengiven overfor Leonard Cohen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Musikken er gode greier, men hvis jeg skulle rangere westernfilmer med glimrende soundtrack, ville jeg nok satt både Dead Man og The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford høyere.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Særlig fint å se Morvern Callar, Being There og Brideshead Revisited på denne lista. Har lyst til å nevne noen andre:

2001: A Space Odyssey (egentlig det meste av Kubrick, jeg har også stor sans for Eyes Wide Shut)
Stalker
Apocalypse Now (riktignok en veldig løs adapsjon av Heart of Darkness)
Crash (kunne nevnt flere Cronenberg-filmer, spent på Cosmopolis!)
No Country for Old Men
The Conformist

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Pinlig nok har jeg til gode å gjøre meg kjent med Tarkovskij, og jeg har heller ikke sett The Conformist, men jeg skal helt klart komme tilbake til dem når jeg har litt bedre vurderingsgrunnlag.

Crash burde jeg kanskje tenkt på selv, jeg liker jo både Cronenberg og Ballard. Den må med.

Kubrick (2001, Barry Lyndon og A Clockwork Orange, kanskje Dr. Strangelove og Eyes Wide Shut), No Country for Old Men og Apocalypse Now er av disse som garantert kommer med når jeg ferdigstiller lista.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg vet at denne har en del åpenbare mangler, noe som skyldes 3 ting:

  • Jeg lagde den på ganske kort tid, og er egentlig ikke helt ferdig (Jules et Jim, The Godfather, A Clockwork Orange osv. kommer etter hvert).
  • Enkelte titler har jeg utelatt med vilje fordi jeg ikke har sett dem, eller fordi jeg trenger å se dem igjen.
  • Jeg har garantert glemt ting.

Når det er sagt, tar jeg gjerne imot anbefalinger/påminnelser, selv om jeg ikke garanterer at disse blir inkludert på listen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Flott liste! Det første som slår meg er Blade Runner, men i likhet med deg er jeg fullstendig klar over at jeg glemmer/overser en hel masse.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, Blade Runner må selvsagt med. Bra påminnelse!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Ingunn SToveHegeMartinemgeSolgunnAstrid Terese Bjorland SkjeggerudTore OlsenAnne ØverkilMia HusefestErlend Risvik PaulsenGrimarKirsten LundLisbeth Kingsrud KvistenLilleviRufsetufsamay britt FagertveitNeda AlaeiDolly DuckAnitaelmeAudhildTine SundalGunn FalkbäckBjørg L.Morten BolstadIdaFrode Øglænd  MalminHeidiJane Foss HaugenTone SundlandStregaStine AskeAlice NordliEli HagelundToneBertyTove Obrestad WøienIngvild Singar h