På vandring med et esel i Cevennene

av (forfatter) og Alexander Leborg (oversetter).

Spartacus 2018 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.00 (8 terningkast.)

35 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

linneablomsts eksemplar av På vandring med et esel i Cevennene

Lesetilstand

Skal lese denne

Hylle

Reiselitteratur

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

«For min egen del reiser jeg ikke for å komme noe sted, men for å vandre. Jeg reiser for reisens skyld.» Høsten 1878 er den unge skotske forfatteren Robert Louis Stevenson preget både av lungesykdom og kjærlighetssorg. Han bestemmer seg for å legge ut på vandring i den sørfranske fjellkjeden Cevennene, der klimaet skal være godt for både kropp og sjel.

Dagboken fra turen blir til det som i dag regnes som en av friluftslitteraturens store klassikere. «På vandring med et esel i Cevennene» er først og fremst forfatterens betraktninger av naturen som omgir ham og menneskene han treffer underveis. Men den handler også om Stevensons eneste følgesvenn, det gjenstridige eselet Modestine, som han aldri helt makter å bli herre over. Hun gjør turen både tyngre og langsommere enn den ville vært uten henne, men blir likevel en viktig del av Stevensons liv de tolv dagene turen varer.

Bokdetaljer

Forlag Spartacus

Utgivelsesår 2018

Format Innbundet

ISBN13 9788243011663

EAN 9788243011663

Genre Klassisk litteratur

Omtalt tid 1800-tallet

Omtalt sted Frankrike

Språk Bokmål

Sider 172

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 6 1 0 0 0

Bokomtaler

Kanskje forbinder du Robert Louis Stevenson kun med pirater og sjørøverøy. Det blir helt feil. Mannen har også vært på tur med esel. Dagboken fra turen blir til det som i dag regnes som en av friluftslitteraturens store klassikere. Og her her kan man ikke sammenligne han med f.eks Ingstad eller Monsen. Nei dette er en som sliter med det meste når det kommer til friluftsliv. Men det som gjør boken original, er ikke bare skildringen av møtet med vill og vakker natur, men det tette og intime forholdet til følgesvennen av hunkjønn: Eselet Modestine. Fordyper du deg virkelig i reiseskildringen som en freudianer, kan du oppdage at det er en bok om fordekt kvinnevold. Her er det imidlertid ikke kvinnen som blir slått, sparket og stukket til blods av en piggstav, men det selvstendige og opposisjonelle eselet Modestine, som RLS aldri helt klarer å overvinne og å bli herre over. Robert Louis Stevenson beskriver tempoet til Modestine i starten av reisen på følgende måte: ”… beveget seg uendelig langsomt, skritt for skritt, - en knapp meter i minuttet – ikke ulikt det man opplever i et mareritt – uten å nærme seg målet…”. Komisk!
I boka lærer man om massakrer i religionskrigene hos fjellfolket i Cevennene på 1700-tallet, men det som står igjen hos meg er skildringen av møtet med vill og vakker natur. Ei morsom bok som ga "sta som et esel" en helt ny menig :)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Spesielt, unikt og et Must Read, siden denne boka er basic for all… hva skal vi si? Outdoor reiselitteratur! Pluss at forfatteren til denne boka er selveste Robert Louis Stevenson! Jepp! Han som skrev, Skatten på Sjørøverøya. Og, Dr. Jekyll & Mr. Hyde. Joda, blant de største bautaer i litteraturhistorien.

Vandringen med et esel i Cevennene er fra 1870-åra, altså snakker vi om en over 150 år gammel bok. Likevel… dette holder fint også i dag! Språket, tonen, det hele… er bare fantastisk tidløst!

Jeg kosa meg glugg som følgesvenn med Mr. Stevenson og Modestine. Gjennom hele vandringen gjennom 1800-talls landskapet Cevennene frembød den gang Stevensen og hans esel gikk der… prima vare! Jeg elsker denne boken:)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Hovedsaken er å være i bevegelse, kjenne tilværelsens savn og vanskeligheter på kroppen, klyve ned fra sivilisasjonens fjærmadrass, kjenne jordens granitt under føttene, bestrødd med knivskarp flint.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Hver eneste natt, viste det seg, var sengen redd, klar for ham som vandrer ute i skog og mark, der Gud holder åpent hus. Jeg mente at jeg hadde gjenoppdaget en av disse sannhetene som åpenbarer seg for villmenn, men holdes skjult for økonomer; jeg hadde i det minste oppdaget en ny glede i mitt liv.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Hvis Clarisse kunne lese engelsk, ville jeg ikke våget å legge til at hennes figur ikke var ansiktet verdig. Hun var en kandidat for korsettet, men det kan muligens endre seg etter hvert som hun blir eldre.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er flertallets ufullkommenhet som i en forbløffende demokratisk prosess bestemmer skjønnhetsidealet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vertinnen var i ferd med å få hønsene i hus, ilden hadde allerede brent ut og måtte, ikke uten en viss syting, tennes igjen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Jeg liker bøker med kart. Noen ganger finnes de på innsiden av omslaget, andre ganger i midten. Til tider er de spredt ut gjennom boken. Det er artig.

Listen er forventet å vokse etterhvert som kartene åpenbarer seg.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "En god setning. Og en god setning til - kortprosa i utvalg" av Richard Brautigan
  • "På vandring uten esel i Cevennene - en sekulær pilegrimsferd" av Alexander Leborg
  • "Sivilisasjoner - roman" av Laurent Binet
  • "Doris Lessing - en litterær forfølgelse" av Elisabeth Beanca Halvorsen
  • "Skjellmannen" av Aslı Erdoğan
  • "Til Berlin faller - nordmenn i Det tredje riket" av Erle Marie Sørheim
  • "Guden for mareritt" av Paula Fox
  • "Vandrefalken" av J.A. Baker
  • "Julestjerner - vårt fineste julehefte" av Anne B. Ragde
  • "Atlas for nysgjerrige sjeler" av Ian Wright
  • "Reisen til Bretton Woods" av Maria Berg Reinertsen
  • "Tiltale frafalles" av Claudio Magris
Alle bokanbefalinger for dette verket