Liebhaberne

roman

av (forfatter).

Oktober 2017 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.71 (127 terningkast.)

274 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Line Handgårds eksemplar av Liebhaberne - roman

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Kosebok

Lesedato

2017

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

"De hadde sittet ved middagsbordet. En av kyrne hadde nettopp kalvet, faren hadde fått revet opp en tommel da kvigen hadde reist seg for fort og han ville få henne unna kalven som lå der, nå satt han med et blodig, skittent lommetørkle surret rundt tommelen mens de spiste stekt sild med kokte poteter og smeltet margarin, blodet hadde trukket gjennom stoffet, mørkerødt mot hvitt, og sildestykkene var lysegule og snart kalde i stekepannen, som stod på et par grytekluter midt på bordet.
Han svarte ikke. Spiste.
- Hørte du hva jeg sa? Noen har sett deg med tyskerne over på Øysand. Men så svar da, gutt!"

Tormod Neshov er vergeløs mot minnene som overmanner ham om nettene, selv om han er trygg nå, på sykehjemmet. Ikke for alt i verden vil han besøke Neshov, hvor Torunn har overtatt og er i ferd med å få skikk på den falleferdige gården, samtidig som hun blir stadig mer delaktig i driften av Margidos begravelsesbyrå. Erlend har tatt permisjon fra jobben for å holde øye med oppussingen av villaen i Klampenborg, og livet kunne vært dejligt, hadde det bare ikke vært for Krummes nye kostholdsregime.

"Liebhaberne" er femte bind i serien som startet med "Berlinerpoplene". Anne B. Ragde har skrevet en gripende og overskuddspreget roman om folkene vi er blitt så glad i - om døden som rammer så rått og brått, og om livet som alltid må gå videre.

Bokdetaljer

Forlag Oktober

Utgivelsesår 2017

Format Innbundet

ISBN13 9788249518951

EAN 9788249518951

Omtalt sted København Sør-Trøndelag

Språk Bokmål

Sider 317

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

16 63 44 3 1 0

Bokomtaler

Ragde har eit lett, sprudlande og skravlete språk. Ho vekslar ganske så elegant mellom Erlend og Krumme sitt småbarnsfar- og luksusliv, Torunn og Margido sine gravferdsoppgåver og Tormod sine gammalmannsproblem og tilbakeblikk. Men altså - for meg vert det for mykje skravling. Såpass mykje at eg må ta lange pausar for å orka å lesa vidare. For mange ord, for mykje mas og for mange ting. For mange handlerundar og for mange oppramsingar. For mykje matprat og for mange uinteressante detaljar.

Liebhaberne vart ei høgst varierande leseoppleving. Enkelte hendingar er skildra på ein veldig fin og varm måte, medan andre deler av boka er irriterande og unødvendige. Det låg lenge an til eit terningkast 3 - men avslutninga gjer at eg puttar på enno ein prikk.

Slutten gjev oss ei påminning om at sjølv om døden kan ramma brått og brutalt, livet gå vidare. Gjennom tårene kan ein skimta både håp og framtidstru.

Meir på bloggen min

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Njae bästa Anne B Ragde... Visst har du gjort ordentlig research om hur begravnings-byråverksamheten fungerar (tror jag i alla fall som inte är i den branschen) men hela mitt hjärta får du inte. När jag fick reda på att det fanns en del fyra och fem av Berlinerpoplerne blev jag helt salig, men riktigt DEN läsupplevelsen var varken den här nr fem eller nr fyra.
Jovisst jag slukade dem, men efter att det var slut blev inte min direkta upplevelse att jag måste läsa om dem på direkten såsom jag hade när jag läste de tre första. Något har tappats på vägen. Som en vän till mig sa att hon upplevde att det var spekulation i det hela och kanske är det så. Jag blir inte alldeles helt lycklig, äcklad, glad, förtjust, arg, och uppgiven som jag brukar bli när jag läser ABR s böcker och framför allt de tre första delarna så OM det är tänkt att bli någon fortsättning så låt det gå ett tag och se till att de riktigt riktigt bra idéerna kommer.
Visst visst är det bra det som händer men själva glöden saknas. Kanske en kritisk redaktör vore bra?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Likte denne fortsettelsen på Neshov-sagaen, personene kryper atter en gang raskt under huden og når man sitter igjen med en litt tom følelse ved å forlate dem når boka er slutt har forfatteren igjen lyktes. Jeg kunne gjerne vært foruten en litt for detaljert beskrivelse av en ulykke. Er spent på om virkelig er slutt denne gangen, jeg vil gjerne lese mer!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg hadde nok ikke gitt den 6 om jeg ikke hadde lest de 4 andre først. Har lest flere omtaler av boka og de varierer en del, men jeg er enig med VG i at her er det åpnet for mer. Slutten ble litt tårevåt for min del... :o)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tenk å bli så oppslukt av en familie at man føler tristhet og tomhet når siste ord er lest (eller hørt for min del). Etter å ha lest de tre første bøkene da de kom for mange år siden, og sett serien på NRK, måtte jeg gjennom alle tre på nytt, nå på lydbok, da jeg skjønte at det var kommet to bøker til om Neshov-familien. Jeg har blitt så glad i de alle sammen. Fremragende bøker!

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Femte bok i serien om Neshov-familien

Anne B. Ragde (f. 1957) har utgitt en rekke bøker siden debuten i 1986. Aller mest kjent er hun nok for bøkene om Neshov-folket. "Berlinerpoplene" kom ut i 2004, og ble etterfulgt av "Eremittkrepsene" i 2005 og "Ligge i grønne enger" i 2007. Disse tre bøkene er filmatisert. I 2016 kom den fjerde boka i serien - "Alltid tilgivelse" - og i år kom den femte - "Liebhaberne". Det handler om Margido, begravelsesagenten. Og om det homofile paret Erle og Krumme, som er småbarnsforeldre i København. For ikke å glemme Torunn som i sin tid reiste fra Neshov sammen med Christer ...

I den foreløpig siste boka i serien er Torunn tilbake på Neshov, som hun har overtatt etter at onkelen Tormod er plassert på sykehjem. Torunn har satt seg fore å få skikk på den falleferdige gården, og med relativt enkle midler tar hun for seg rom for rom. Dette står i sterk kontrast til det oppussingsprosjektet Erlend holder på med, der valget faller på dyre materialer i eksklusiv stil. Samtidig som Torunn pusser opp, går hun inn i Margidos begravelsesbyrå. Møtet med døden minner om livets forgjengelighet, om hvor fort det hele kan snu ...

Jeg må medgi at denne boka ikke engasjerte meg veldig sterkt. Det ble litt for mye fokus på de uviktige tingene i tilværelsen, mens jeg savnet mer dyptpløyende menneskelige skildringer. Underveis irriterte jeg meg også over måten Erlend og Krummes forhold ble beskrevet, fordi dette nærmest fremsto som en parodi på et homofilt forhold. Krummes evige slankekur og Erlends sans for finesse, hva enten det handlet om oppussing eller kulinariske opplevelser, fremkalte smilet mer enn alvoret. Ikke at det er noe galt i det, men det harmonerte likevel ikke helt med mye av alvoret i resten av historien. Noe av det fineste i boka var faktisk Tormods refleksjoner over en fortid der han i sin tid var forelsket i en tysk soldat.

Beklageligvis falt ikke denne boka helt i smak hos meg. Det var helt ok å høre den som lydbok, men nettopp fordi jeg merket at jeg lett ville falle av underveis, måtte jeg jobbe med konsentrasjonen. For alle som har tenkt å følge Neshov-familien videre i neste bok (som er bebudet fra forfatterens side), er nok dette å anse som en nødvendig mellombok - før det løsner for alvor i fortsettelsen. For ordens skyld: Anne B. Ragde skriver svært godt! Innimellom ble denne boka - for meg - litt for pludrete, men det er ikke sikkert at alle andre vil oppleve dette på samme måte som meg.

Mitt råd er: gi boka en sjanse dersom du elsket de foregående Neshov-bøkene. Jeg takker imidlertid for meg med denne boka.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ikke på høyde med Alltid tilgivelse, Berlinerpoplene og Eremittkrepsene, men absolutt en lesverdig bok. Fin skildring av Tormod sitt liv og bakgrunn. For min del ble det litt for mange lik og begravelser i denne boka nå da Torunn også har gått inn i begravelsesbransjen. En overraskende avslutning.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Margido hentet kaffekoppen og brøt en bit av den ene muffinsen, satte seg tilbake på senga, han gledet seg til å komme hjem , få av seg sko og skjorte og slips, sette verandadøra på vid vegg.." Og sånn kunne jeg fortsette. Det er mye indre monologer her, mye enkle hverdagsskildringer. Det som jeg ble grepet av i de tre første bøkene om familien Neshov har bleknet, kjenner jeg. Og det var litt vanskelig å komme ordentlig inn i handlinen. Helt til jeg forstod at dette var den 5. Boka! Og jeg har ikke lest den 4. Jaja. Det mest gripende er å lese om Tormod, "farfaren " og hans tilværelse på sykehjemmet. Men altså, jeg kommer ikke til å lese 4. Boka.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Så mange historier som ble borte, så mye man aldri fikk vite, heller ikke de etterlatte, alt det usagte, alt de ikke hadde spurt om, det som aldri var blitt fortalt, alle hemmelighetene som var holdt tilbake, bevisst eller ubevisst.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Vær med å stemme på Tiårets beste norske roman


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Bøker jeg har lest


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bøker lest i 2017.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Liste over bøker lest i 2017.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

En liste bestående av alle bøkene jeg har lest i 2019.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker jeg har lest/hørt i 2020.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Datteren - roman" av Anne B. Ragde
 • "Hjerteknuseren - roman" av Anne B. Ragde
 • "Alltid tilgivelse" av Anne B. Ragde
 • "Morfar pustet med havet - roman" av Trude Teige
 • "Drepende drage, angrende hund - roman" av Karin Fossum
 • "Etter oss" av Gunn Marit Nisja
 • "I sannhetens navn" av Viveca Sten
 • "Bortenfor stjernene" av Lori Nelson Spielman
 • "Nahrs siste dans" av Susan Abulhawa
 • "Den siste kamelia" av Sarah Jio
 • "Furet/værbitt - Selma Falcks andre store sak" av Anne Holt
 • "Polarsirkelen" av Liza Marklund
Alle bokanbefalinger for dette verket