Hvorfor være lykkelig når du kan være normal?

av (forfatter) og Merete Alfsen (oversetter).

Oktober 2014 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.60 (20 terningkast.)

57 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos ark.no

Line Dahles eksemplar av Hvorfor være lykkelig når du kan være normal?

Lesetilstand

Skal lese denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Jeanette Winterson går tett inn på sitt eget liv i denne selvbiografien. Hun ga en versjon av oppveksten i debutromanen "Ikke bare appelsiner", som var en internasjonal bestselger, prisbelønt som bok og senere som TV-serie. Nå våger hun enda mer. Det handler om å vokse opp som adoptivbarn i en strengt religiøs familie, med en adoptivmor i daglig kamp mot det meste i verden - ikke minst Djevelen og sex i alle former.

Fru Wintersons regime er overveldende og vanvittig. Revolveren ligger i skuffen, bøker er forbudt, Jeanette stenges ute på trappa hele natten, eller inne i kullkjelleren, ved tegn på ulydighet. Når hun forelsker seg i en jente i menigheten og det oppdages, blir hun kastet ut av hjemmet. Jeanette er 16 år og velger kjærligheten.

Men tiden i dette hjemmet har også gitt Jeanette styrke. Hun er trent i å yte motstand for å overleve. I skjul har hun lest seg gjennom mesteparten av den engelske litteraturen på biblioteket. Hun går sine egne veier. Hun skriver og blir en anerkjent forfatter. Etter et sammenbrudd bestemmer hun seg for å søke etter sin biologiske mor.

Bokdetaljer

Forlag Oktober

Utgivelsesår 2014

Format Innbundet

ISBN13 9788249511624

EAN 9788249511624

Omtalt person Jeanette Winterson

Språk Bokmål

Sider 236

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 12 5 2 0 0

Bokomtaler

Forlaget siterer Eskil Skjeldal, Vårt Land; «... Dette er en vesentlig bok, og blir en av årets beste. Winterson målbærer et flammende forsvar for litteraturen som sivilisasjonens grunnlag ... Livet ga Winterson mye motgang og en enorm styrke. Det er styrken som treffer leseren hardest" Det sier jeg amen til etter å ha lest den. Link til et blogginnlegg jeg skrev etter å ha lest boken

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sterk oppvekstbok som skildrer et spesielt mor-adoptivdatterforhold, i et religiøst samfunn. Virkelig verdt å lese, vanskelig å legge fra seg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

«Så når noen hevder at poesi er luksus, eller en valgmulighet, eller forbeholdt den skolerte middelklassen, eller at det ikke burde undervises i fordi det er irrelevant, eller noe av alt det merkelige og tåpelige som sies om poesi og dens plass i folks liv, så forekommer det meg at de som sier sånt ikke har hatt særlig mye å stri med. Et hardt liv krever et hardført språk – og det er det poesien er. Det er det litteraturen gir oss – et språk som er sterkt nok til å si hvordan det er.
Den er ikke noe gjemmested. Den er et finnested. «

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg vet nå at man heles gjennom å være elsket, og gjennom å elske andre.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Vi har språkevne. Vi har kjærlighetsevne. Vi trenger andre mennesker for å realisere disse evnene.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg trengte ord fordi en ulykkelig familie er en taushetssammensvergelse. Den som bryter tausheten, blir aldri tilgitt. Han eller hun må lære å tilgi seg selv.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Unger flest vokser opp med den skikken å sette fram noe til nissen når han kommer ned gjennom pipa til jul. Jeg pleide å lage gaver til apokalypsens fire ryttere.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fru Wintersons gud var en gammeltestamentlig Gud, og det er mulig at det å forsøke å etterligne en guddom som avkrever sine 'barn' ubetinget kjærlighet, men ikke nøler med å drukne dem (Noas ark), prøvde å drepe dem som gjør ham sint (Moses) og lar Satan ødelegge livet for den uskyldigste av dem alle (Job), ikke er så bra for kjærligheten.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg spurte mor hvorfor vi ikke kunne ha bøker, og hun sa: 'Problemet med en bok er at man ikke vet hva som står i den før det er for sent.'

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg vet at følelser kan være så ulidelige at vi tar i bruk sinnrike strategier - ubevisste strategier - for å holde dem unna. Vi foretar et følelsesbytte der vi unngår å føle oss triste eller ensomme eller redde eller utilstrekkelige, og føler sinne i stedet. Det kan gå motsatt vei også - noen ganger er det riktig å føle sinne og ikke utilstrekkelighet; noen ganger er det riktig å føle kjærlighet og aksept og ikke sitt eget livs tragiske drama.
Det krever mot å føle følelsen - og ikke bytte den bort på følelsesbørsen, eller til og med overføre den til en annen person. Dere vet sånne par der den ene alltid står for gråten eller raseriet, mens den anre virker så rolig og fornuftig?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Når man kritiserer noen for å være emosjonell, kan man like gjerne kritisere vedkommende for ikke å være død.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Og alle menneskene jeg har gjort vondt, feilgrepene jeg har gjort, skaden jeg har påført meg selv og andre, det var ikke sviktende dømmekraft, det var kjærlighet størknet til tap

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Bålet - roman" av Pål Gerhard Olsen
  • "Høy på deg sjæl - endorfin som medisin" av Aili Hannisdal
  • "Alle mot én - en historie om mobbing, mot og styrke" av Ann Kristin Liland
  • "Historien om Maria - en bok om å gi barn og ungdom mental styrke" av Christine Otterstad
  • "Før jeg forlater deg - roman" av Alexandra Bockfeldt
  • "Nulltimen - roman" av Lotta Lundberg
  • "Ulvehunger - noveller" av Anlaug Sanderød
  • "Sjakkdronningen fra Katwe" av Tim Crothers
  • "Det som ikke skulle skje - fortellinger om overgrep" av Gunnar Ringheim
  • "Samtaler med katten" av Eduardo Jáuregui
  • "Kjærlighetens tango" av Carolina De Robertis
  • "Som eit barn" av Sivert N. Nesbø
Alle bokanbefalinger for dette verket