Bål

samisk ildkunst

av (forfatter) og Helle Sommerfelt (oversetter).

Dreyers forlag 2018 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.33 (3 terningkast.)

7 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Lars Sigurd Vedøs eksemplar av Bål - samisk ildkunst

Lesetilstand

Leser denne nå

Hylle

Dokumentar, debatt og fag

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Å sitte ved et bål kjennes trygt og hjemmevant. Overalt og gjennom tusener av år har man laget bål - men hvordan? Kunnskapene blir glemt når vi ikke lengre behøver å tenne bål i blest og snø for å overleve.

Alle kunnskaper om bålbygging i denne boka kommer fra noen eldre samer omkring Jokk.mokk i Nord-Sverige. På 1990-tallet begynte forfatteren Yngve Ryd å intervjue dem om det å lage bål, og beretningene vokste til over fire tusen sider konsentrerte nedtegnelser.

Boka ble også en dokumentasjon på samisk levemåte fra gammelt av, blant annet hvilken streng orden samene måtte ha i sine ting ved stadige forflytninger med årstidene. Det å bygge arran, eller bålplass, krevde detaljerte kunnskaper om ulike typer brensel og om oppbyggingen av ildstedet. Boka forteller om overraskende mange forskjellige fyringsmetoder, fra kraftig stokkild i skogen til kaffebål av centimetersmått ris i snaufjellet. Vi får et innblikk i bålets skjønnhet, orden og mytiske fortegn. Man skulle for eksempel ikke ta noen andres gamle bålplass, eller tråkke over den.

Bål. Samisk ildkunst er en vakker bok om en av menneskehetens eldste sysler. Den fungerer også utmerket som håndbok i det å ferdes i skog og fjell.

Bokdetaljer

Forlag Dreyers forlag

Utgivelsesår 2018

Format Innbundet

ISBN13 9788282654197

EAN 9788282654197

Omtalt sted Sverige

Språk Bokmål

Sider 394

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 2 0 0 0 0

Bokomtaler

Fascinerende og ytterst lesverdig bok for den interesserte om samenes båltradisjoner og absolutt alt knyttet til bål, ved, tresorter og oppfyring både i lavvo og utendørs. Hvis man trodde at det å lage bål på samisk vis handler om å slenge noen kvister i en haug og tenne på, må man pent tro om igjen. I den samiske tradisjonen er absolutt ingen ting overlatt til tilfeldighetene når det gjelder å sanke brensel til et bål og å tenne det, vedlikeholde det og få det til å brenne på ønsket måte. Om dagen, gjennom natten, sommer som vinter.
Forfatteren har intervjuet mange samer og satt med cirka fire tusen sider tekst, som deretter ble bearbeidet til denne boka. Bokas fortellerstemme er dermed de ulike personene som forteller i jeg-form. Det gir en direkte og svært personlig framstillingsmåte. Her er mange samiske ord i teksten, selvsagt forklart med det norske ordet. Boka er rikt illustrert med mange fine fargefotografier, tatt av forfatteren. Å sove på glør – det har du sikkert ikke prøvd før, og her lærer du det! Men tør du? Det blir spørsmålet... En ting er sikkert, å tenne bål på tur blir ikke det samme etter å ha lest denne boka.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Stillhet i støyens tid - gleden ved å stenge verden ute" av Erling Kagge
  • "1001 filmer du må se før du dør" av Steven Jay Schneider
  • "Kon-Tiki ekspedisjonen" av Thor Heyerdahl
  • "Hel ved - alt om hogging, stabling og tørking - og vedfyringens sjel" av Lars Mytting
  • "Pelsjegerliv blant Nord-Canadas indianere" av Helge Ingstad
  • "Grensen - en reise rundt Russland gjennom Nord-Korea, Kina, Mongolia, Kasakhstan, Aserbajdsjan, Georgia, Ukraina, Hviterussland, Litauen, Polen, Latvia, Estland, Finland og Norge samt Nordøstpassasjen" av Erika Fatland
  • "Livsfilosofi - et personlig bidrag om følelser og fornuft" av Arne Næss
  • "Havboka, eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider" av Morten A. Strøksnes
  • "Bror din på prærien - roman" av Edvard Hoem
  • "Koke bjørn - roman" av Mikael Niemi
  • "Hekneveven - roman" av Lars Mytting
  • "Slåttekar i himmelen - roman" av Edvard Hoem
Alle bokanbefalinger for dette verket