The picture of Dorian Gray

av (forfatter).

Wordsworth Editions 1992 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.07 (270 terningkast.)

1207 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Se på denne utgaven hos amazon.co.uk Kjøp boka hos ark.no

Kristin O Bringedals eksemplar av The picture of Dorian Gray

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Classics

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Boken skildrer en vakker, ung mann. Utskeielsene hans setter merker på det portrettet som er blitt malt av ham, mens han selv forblir like inntagende, ung og vakker. Etter hvert blir hans liv mer og mer en dobbelttilværelse. Boken er et kunstnerportrett og samtidig forfatterens skjulte selvbiografi.

Bokdetaljer

Forlag Wordsworth Editions

Utgivelsesår 1992

Format Heftet

ISBN13 9781853260155

EAN 9781853260155

Serie Wordsworth classics

Genre Klassisk litteratur

Omtalt tid 1800-tallet

Omtalt sted England

Språk Engelsk

Sider 188

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

97 116 41 11 4 1

Bokomtaler

Først litt skjenn til forfattaren av forordet, Jan Kjærstad, og til Kagge forlag: Fy skam. Kjærstad; det er dårleg gjort å røpe slutten så inngåande som du gjer. Kagge; når de ser at forordet får den forma det gjer, så burde det vere eit enkelt grep å gjere det om til eit etterord. Og til Kjærstad igjen; dette var ei middelmådig oversetjing av eit angiveleg Wilde-sitat.

Så over til sjølve boka. Eg er ikkje heilt sikker på kva eg hadde venta meg av denne boka, men uansett så var den noko annleis enn eg trudde på førehand både når det gjeld stil, tone og handling. Ingenting negativt med det, det viser berre at det var bryet verdt å lese den. Det er ei forteljing om ein ung og vakker overklassegut, Dorian Gray, som blir beundra av eldre overklassemenn. To av desse, malaren Basil Hallward og lord Henry Wotton, lokkar fram forfengelegheita og hedonismen hjå guten. Den første ved å male eit umåteleg vakkert maleri av han, og den andre gjennom samtalar samt ved å låne han ei bok som verkar fordervande på moralen.

Wilde skriv mykje om alle syndene som Gray gjer seg skuldig i, men med to-tre unntak er boka svært lite spesifikk på kva desse syndene eigentleg er. Gitt at Wilde sjølv var bifil, og at dette temaet var forholdsvis tabu på den tida boka blei skriva, er det lett å tru at ein del av desse syndene er knytta til homoseksualitet. Men den eigentlege synda er nok hedonismen i seg sjølv, det at ein innstiller seg på at det einaste som betyr noko i livet er å skaffe seg nye og nytelsesfulle sanseinntrykk.

Boka er både trist og vittig på ein gang. Trist fordi ein blir vitne til ein lagnad som styrer lukt i undergangen. Vittig fordi Wilde var eit oppkome av tankevekkande og lattervekkande vendingar, aforismer. Mange av desse aforismene er lagt i lord Henry sin munn, og dette er kanskje grunnen til at eg oppfattar lord Henry som forfattaren sin stemme i boka.

Eg hadde venta at eg skulle like boka betre enn eg faktisk gjorde, men det vil vere å gå for langt å påstå at eg er skuffa. Det var verdt tida det tok å lese den, og vel så det.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Dorian Gray er billedskjønn. Kunstneren og Dorians venn, Basil, maler Dorians portrett, og da Dorian innser at bildet av ham for alltid vil være yngre og vakrere enn ham selv, vil han gjøre hva som helst for å bytte. Tenk om bildet kunne eldes mens Dorian selv for alltid ville være ung og vakker!
Underet skjer, men vil Dorian angre?

Meget god og tankevekkende bok.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Leste den på min Kindle, hentet gratis takket være The Gutenberg Project.
Vurderte å highlighte alle de gode sitatene, men gav opp. Dette er Oscar Wilde. Det er minst ett pr side. Highlights fra en Wilde-bok blir en bok i seg selv.
Litt for mye av det gode i perioder, (jada, kjenner sitatet), med lange, dype, poetiske skildringer, og det er jeg ikke vant til nå for tida, jeg leser for mye krim. Men altså, ellers... Fantastisk.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg kjenner igjen tanker og ideer fra ex. phil på universitetet. Det gjør boken litt lettere å forstå. Men samtidig er ideene som blir uttrykt ganske langt fra hvordan vi tenker i dag og derfor også utfordrende å sette seg inn i. Jeg tenkte på om dette skulle bli et innlegg fullt av filosofi, men fant ut at det ikke er den siden av boken jeg er interessert i. Jeg leste den fordi den er i med boken 1001-bøker du må lese før du dør, og fordi det er en historie jeg lenge har vært nysgjerrig på.
Hele min omtale finner du på bloggen min Betraktninger

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

To get back my youth I would do anything, except take excercise, get up early or be respectable.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Den eneste måten å bli kvitt en fristelse på, er å gi etter for den.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

One should never do anything that one cannot talk about after dinner.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Folk er redde for seg selv for tiden. De har glemt den høyeste av alle plikter, den plikten man skylder seg selv. Selvsagt er de veldedige. De gir mat til de sultne og klær til tiggeren. Men deres egne sjeler sulter og er nakne.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Når jeg liker mennesker umåtelig, sier jeg aldri til noen hva de heter. Det er omtrent som å overgi en del av dem. Jeg har lært meg til å elske diskresjon. Det forekommer meg å være den eneste måten å gjøre livet hemmelighetsfullt og vidunderlig for oss i dag. Den mest alminnelige ting er deilig hvis man bare skjuler den. Når jeg forlater byen, forteller jeg aldri mine folk hvor jeg skal. Hvis jeg gjorde det, ville jeg ikke ha noe å glede meg over. Det er en idiotisk skikk, det tør jeg si, men på en eller annen måte later det til å bringe en god del romantikk inn i ens liv.

Basil Hallward.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

There is only one thing in the world worse than being talked about, and that is not being talked about.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

En mann kan være lykkelig sammen med en hvilken som helst kvinne såfremt han ikke elsker henne.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Unge menn ønsker å være trofaste og er det ikke; gamle menn ønsker å være troløse og kan det ikke.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det finnes ikke moralske eller umoralske bøker. Bøker er godt skrevet eller dårlig skrevet. Det er alt.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Men noen ganger er han fryktelig tankeløs, og det kan da virke som om det er ham en sann fryd å plage meg. Da kjennes det som om jeg har gitt bort hele min sjel til en som behandler den som om den var en blomst til å putte i knappehullet, litt pynt som kan smigre hans forfengelighet, et smykke for en sommerdag.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Kjell Risvik er ein av dei verkeleg store oversetterane vi har i Noreg, han har oversett ifrå spansk, portugisisk, katalansk, italiensk, fransk, tysk, engelsk og hebraisk, samt 6 andre språk. Her er lagt til nokon av dei han har oversatt for å vise hans repetoir. Det må nemnast at hans sambuar Kari Risvik også har bidratt ein del.


Godt sagt! (25) Varsle Svar

Her har jeg samlet alle lydbøkene som er blitt anbefalt i en diskusjon om lydbøker.


Godt sagt! (10) Varsle Svar

Takket være Bokelskere (Karin faktisk) har mitt bibliotek fått et solid tilskudd.

Alle disse bøkene har jeg blitt oppmerksom på - og skaffet meg - gjennom Bokelskere!
Er utrolig fornøyd med hvordan dette nettstedet utvider min bokhorisont. (Og jeg som trodde jeg hadde lest mye...)

Stor takk til alle!


Godt sagt! (9) Varsle Svar

Saftig utvalg. Dickens, Tennyson, Thackerey, Ruskin, Stevenson, Stuart Mill, Samuel Butler, Oscar Wilde, George Eliot, Brontë-søstrene, Percy og Mary Shelley og mange flere. Om "The Democratic Age" (år 1832-1900) skriver Bloom:
- - - I have located Vico's Democratic Age in the post-Goethean nineteenth century, when the literature of Italy and Spain ebbs, yielding eminence to England with its renaissance of the Renaissance in Romanticism, and to a lesser degree to France and Germany. This is also the era where the strength of both Russian and American literature begins.

Link til boken her på Bokelskere.no.


Godt sagt! (6) Varsle Svar

(Nesten) alle bøkene som Rory Gilmore i serien "Gilmore Girls" leste eller nevnte!


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Bøker eg har lest, eller har leseklare i bokhylla, som av ulike grunnar har kome ut på norsk med to (eller fleire?) ulike titlar.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Mange finner lesergleden først på ungdomsskolen, og når de skal videre til videregående skole, får jeg ikke lenger fortalt dem om alle de fine bøkene der ute som de bør prøve å få lest i årene som kommer. Få av bøkene på denne listen vil overraske, men det bør være noe for en hver her. Det er litt tilfeldig hva som er lagt inn av norske og engelske utgaver, og bøkene er så pass ulike at de slettes ikke vil passe alle. Beskrivelser vil bli lagt til etter hvert, sammen med flere bøker. Rekkefølgen er nokså tilfeldig.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

På tide å legge opp en leseplan for 2012.
Obs, denne listen er mest for min egen del...


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Bøker eg har notert meg at eg berre må lese ... så snart eg er ferdig med alt det andre eg berre må lese! For mange gode bøker, altfor lite fritid ...!


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette er en liste over hva jeg ønsker å lese i sommer. Det er en påminnelse til meg selv om hvilke bøker jeg har mest lyst til å lese og gjennom å opprette listen her, manifestere det på nettet, forplikter (ment som en god ting i dette tilfellet) jeg meg til å følge mine egne ønsker:)


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Unge Werthers lidelser" av Johann Wolfgang von Goethe
 • "Lady Chatterleys elsker" av D.H. Lawrence
 • "Dr. Zhivago" av Boris Pasternak
 • "Døden i Venedig" av Thomas Mann
 • "Trolldomsfjellet" av Thomas Mann
 • "Buddenbrooks - en families forfall" av Thomas Mann
 • "Steppeulven" av Hermann Hesse
 • "Alle tiders torsdag" av John Steinbeck
 • "Uroens bok - av Bernardo Soares" av Fernando Pessoa
 • "Reisen til nattens ende" av Louis-Ferdinand Celine
 • "Blikktrommen" av Günter Grass
 • "Frankenstein, eller Den moderne Promethevs" av Mary Shelley
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver