Lumholtz' gjenferd

verden rundt i sporene til en glemt hvit oppdager, på leting etter alt som ble borte, og det som ble igjen

av (forfatter).

Oktober 2022 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.14 (7 terningkast.)

35 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

kjell ks eksemplar av Lumholtz' gjenferd - verden rundt i sporene til en glemt hvit oppdager, på leting etter alt som ble borte, og det som ble igjen

Lesetilstand

Ingen lesetilstand

Hylle

9 Hist. Bio. Geogr.

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Carl Lumholtz (1851-1922) var Norges eneste tropeoppdager, verdensberømt i samtiden for sine ekspedisjoner til Australia, Mexico og Borneo. Han ble overøst med æresbevisninger og ordener og nevnt i samme åndedrag som Nansen og Amundsen, Stanley og Livingstone. Ekspedisjonene nedfelte seg i fire store bokverk og flere enorme samlinger, som i dag befinner seg på museer i inn- og utland. Det dreier seg om knokler og hodeskaller, preparerte dyr og et femsifret antall gjenstander han samlet inn fra urfolkene han levde sammen med i årevis av gangen.

Fra Lumholtz' hjemsted på Lillehammer følger Morten A. Strøksnes i oppdagerens fotspor ut i verden, til fjerne regnskoger, ørkener og fjellmassiver. Reisene kombineres med et omfattende pionerarbeid i norske og utenlandske arkiver, ikke minst i USA, som var Lumholtz' base i tretti år.

Den verdenen Lumholtz ble født inn i, framstår som ganske fremmed. I løpet av hans levetid ble imidlertid verden moderne. I dette spennet mellom det ukjente og det velkjente har Strøksnes boltret seg i et usedvanlig rikt materiale. Slik avdekker han ikke bare Lumholtz' liv og samtid i all dens prakt, villskap og voldelighet; han bruker også Lumholtz' tid som et mørkt speil for vår egen tid - og alle dens kriser.

Om Lumholtz levde et oppsiktsvekkende interessant liv, er hans historie aldri blitt fortalt, før nå. "Lumholtz' gjenferd" er et omfangsrikt, ambisiøst og unikt verk, illustrert med fotografier og kart.

Bokdetaljer

Forlag Oktober

Utgivelsesår 2022

Format Innbundet

ISBN13 9788249525676

EAN 9788249525676

Omtalt tid 1900-1945 1850-1899

Omtalt person Carl Lumholtz

Språk Bokmål

Sider 814

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 6 0 0 0 0

Bokomtaler

Det er en god bok, men den er så svær :-). Så jeg lar den gå videre til neste låner og prøver meg heller senere igjen

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Koblingen mellom oppdagere av Lumholtz’ type og kolonialismen er noen ganger litt vag og abstrakt. Her var den konkret og direkte. Kolonialismen dreide seg om å kontrollere land, handelsruter og råvarer, og det ble bygget opp apparater for etterretning, med spesiell vekt på mulighet for erobring og utnyttelse. For å kunne underlegge seg et område trengte man oppdatert lokalkunnskap. Side om side med imperiebyggingen ble det derfor bygget opp kunnskapsimperier av forskjellige type eksperter som skulle kartlegge selve landet, ressursene som fantes der, og den opprinnelige befolkningen. Folkemengde, levemåte, stridsvilje, religion og annen viktig kunnskap. Kalkyler mellom kostnader og potensiell gevinst ble alltid gjort i forkant av en eventuell kolonisering.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lumholtz sto midt i sin tid og forsøkte å gi mening til det han så i løpet av sitt usedvanlig innholdsrike liv. Ikke overraskende var han farget, og noen ganger fanget, av sin samtids mentalitet og ideer. Enhver tid har sine blindsoner, og Lumholtz delte mange fordommer som den gang var felleseie, men som i dag regnes som moralsk forkastelige.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Angående ultramaraton: For meg er det mer enn litt gåtefullt at noen får seg til å springe 150 kilometer eller mer i ett strekk, på kronglete og steile stier, under brennende sol eller gjennom kulde og regn. Micah svarer at han kjenner seg dårlig om han ikke har løpt på en stund. Det handler om å komme inn i en flow. Når vann flommer, er det rent. Står det stille, stagnerer det. Liv er bevegelse. Når du stanser, dør du. Det er svaret.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vår lineære tidsforståelse er for øvrig ikke vitenskapelig korrekt. Et hovedpoeng i relativitetsteorien og kvantefysikken er nettopp at tiden er relativ, ikke konstant. Tid påvirkes av tyngdekraft og fart, og tid og rom er vevd sammen på merkelige, ikke-intuitive måter.
Hvordan man oppfatter tid, påvirker hvordan man oppfatter rom.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Som tenker er ikke Lumholtz mest interessant fordi han var så original, men snarere fordi han var en ganske typisk representant for sin tid. Han var fanget av tidens tanker, ideologier og språksystemer, i likhet med de aller fleste andre til alle tider.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Tre ringer - en beretning om eksil og skjebne" av Daniel Mendelsohn
  • "M - århundrets sønn" av Antonio Scurati
  • "Volga - en russisk reise" av Geir Pollen
  • "Den hvite veien - en reise og en besettelse" av Edmund De Waal
  • "Huset i Damaskus - en fortelling om Syria" av Diana Darke
  • "Ulykkelige Arabia - verden etter Jemen" av Cecilie Hellestveit
  • "Den korteste historien om Russland - fra vikingene til våre dager" av Peter Normann Waage
  • "Fru Muus' klage - ekteskapsskandalen som rystet det norske Amerika" av Bodil Stenseth
  • "Forlatte steder - livet i et landskap uten mennesker" av Cal Flyn
  • "Brev til Camondo" av Edmund De Waal
  • "Russland 1917 - krig og revolusjon" av Per Egil Hegge
  • "Det russiske imperiet - fra sammenbrudd til triumf" av Halvor Tjønn
Alle bokanbefalinger for dette verket