Bestemødrene : noveller ; Victoria og familien Staveney ; Grunnen til det ; Et kjærlighetsbarn

av (forfatter) og John Erik Bøe Lindgren (oversetter).

Gyldendal 2008 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.22 (9 terningkast.)

35 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Olav Østebø Olsens eksemplar av Bestemødrene : noveller ; Victoria og familien Staveney ; Grunnen til det ; Et kjærlighetsbarn

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Romanar og noveller frå anglosfæren

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Boken består av 4 noveller: Bestemødrene, Victoria og familien Staveney, Grunnen til det, og Et kjærlighetsbarn. Den første handler om to bestemødre som forelsker seg i hverandres unge sønner. I den andre fortellingen får en mørkhudet kvinne et barn med sønnen i en liberal middelklassefamilie. Den lille datteren hennes blir gradvis oppslukt av den hvite familiens livsførsel. I den tredje handler det om en eldgammel kultur som oppstår, blomstrer og faller sammen. I den siste fortellingen møter vi en soldat som under den andre verdenskrigen, blir forelsket i løpet av en lang sjøreise til India.

Omtale fra forlaget

De fire korte fortellingene i denne boka viser enda en gang at nobelprisvinneren Doris Lessing er uovertruffen når det gjelder å få sagt noe sant om menneskene. Ny, sammensatt bok fra Doris Lessing, for første gang på norsk. Fire fortellinger, eller fire korte romaner.I tittelnovellen «Bestemødrene» handler det om to bestemødre som skandaløst nok forelsker seg i hverandres unge sønner. I den andre fortellingen får en mørkhudet kvinne et barn med sønnen i en liberal middelklassefamilie. Den lille datteren hennes blir gradvis oppslukt av den hvite familiens livsførsel. I den tredje er Lessing tilbake i den verdenen hun selv skapte med bøker som Shikastaog En overlevendes erindringer.Her handler det om en eldgammel kultur som oppstår, blomstrer og faller sammen. Og ekkoene framover i tid er tydelige. I den siste og fjerde fortellingen forelsker en soldat under andre verdenskrig seg i løpet av den lange sjøreisen til India. Men har han et barn, som følge av denne krigsromansen?Doris Lessing (f. 1919) er tilbake på norsk for første gang etter at hun fikk Nobelprisen i litteratur i 2007.Også i dette sene verket i forfatterskapet merker leseren Lessings grep: Hun er en realist, hun bruker skjønnlitteraturen til å undersøke livene våre, slik vi lever dem både i det private og i det offentlige. Slik formulerte en journalist i The Washington Post seg om denne boka: «Hun er en datter av Dickens, av Zola og av Stendhal: dypt radikal og samtidig dypt tradisjonell, i ordenes beste mening.» (Susie Linfield)

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2008

Format Innbundet

ISBN13 9788205382794

EAN 9788205382794

Språk Bokmål

Sider 291

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 3 5 1 0 0

Bokomtaler

Men käraste Doris Lessing... Hur kan du lämna från dig en så ojämn bok?
Boken består av fyra långa noveller: Bestemødrene, Victoria og familien Staveney, Grunnen til det, og Et kjærlighetsbarn.

Bestemødrene,
Helt underbar fullpoängare i allra bästa Lessing stil med en del detaljerade delar och andra där den stora penseln används i saftiga tag.

Victoria og familien Staveney,
Öööö jaha? Fin berättelse ända tills vi kommer till slutet som är så otroligt ointressant eftersom det inte är något slut...

Grunnen til det,
Fullständigt obegriplig för den som inte är insatt i den här världen som Lessing tydligen har skrivit om i andra böcker. Slutade att lyssna efter ett tag eftersom jag fattade nada.

Et kjærlighetsbarn.
Bitvis ganska bra bok men utan egentlig nerv. Lågmäld och trist även om det finns ljuspunkter. Även här kör hon med ett fullständigt ofullständigt slut. Blir vansinnigt abrupt eftersom jag läser den som talbok och inläsaren konstaterar Og haer er talboka slut.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Kjedsomhet har den egenskapen at den på en udefinert og udiagnostisert måte undergraver, sinker hjernevirksomheten og forvrenger tanken. Rykter, selv de mest tåpelige, blusser opp som nyutviklede virus.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det var så vanskelig alt sammen, komme seg på skolen og gjøre lekser, når hun ble avbrutt hele tiden av tantens: Victoria, er du der? Av og til kunne man ikke gå fra den syke kvinnen når det så ut til at hjemmehjelpen ikke ville komme. Ofte kom hun ikke, de var overarbeidet, med alt for mange hjelpeløse å ta seg av. Og ofte ble ikke sykepleierne værende, de sjekket doseringer og vasket kanskje den illeluktende, syke kroppen, og så gikk de. Jeg skal ikke bli sykepleier, det skal jeg ikke.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Martin Tranmæls metode - da arbeiderbevegelsen nedkjempet ytre høyre og hvordan vi kan gjøre det igjen" av Mímir Kristjánsson
  • "Vi er tiden - møter med kvinner i skandinavisk litteratur" av Birgitte Huitfeldt Midttun
  • "Et ordentlig ekteskap - bd 1" av Doris Lessing
  • "Et ordentlig ekteskap - bd 2" av Doris Lessing
  • "Alfred & Emily" av Doris Lessing
  • "De likeglade" av Alberto Pincherle
  • "Som eit barn" av Sivert N. Nesbø
  • "Skårgangar" av Sivert N. Nesbø
  • "Syng mig hjæm - Bjørnstjerne Bjørnson 1890-1899" av Edvard Hoem
  • "De bortkomne - roman" av Marlen Ferrer
  • "Hjemkomsten" av Bernhard Schlink
  • "Hulda Garborg - nasjonal strateg" av Arnhild Skre
Alle bokanbefalinger for dette verket