Beatles

av (forfatter).

Cappelen 1993 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.12 (1242 terningkast.)

4956 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp eller selg boka hos Bookis!

Jostein Røysets eksemplar av Beatles

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Eiga bok, lest 2015

Lesedato

2015

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Se min omtale

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Dette er den første boka om Kim Karlsen.

Bokdetaljer

Forlag Cappelen

Utgivelsesår 1993

Format Innbundet

ISBN13 9788202144593

EAN 9788202144593

Serie Cappelens storbøker

Omtalt tid 1970-1979 1960-1969

Omtalt sted Oslo

Språk Bokmål

Sider 538

Utgave 2

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

475 527 175 49 12 4

Bokomtaler

Tar av meg både hatt og tupé, dette er kort og godt vakkert!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Oppvekstskildringar er ein favorittsjanger for denne lesaren, og Beatles må då vere det beste eg har lest av dette slaget. Her var det mykje bra.

I boka fylgjer ein 4 middelklassegutar frå Oslo, Gunnar, Ola, Seb og forteljaren Kim, i ein periode frå 1965 til 1972, eller frå gutane er 14 til dei er 21 år gamle. Ei flott forteljing om sterkt venskap og lojalitet, men også om kjærleik (og sorgene som høyrer med), svik, opprør, samfunnsforhold og om den nære forhistoria vår. Skildringane av miljø, både i tydingane «fysiske omgjevnadar» og «mellommeneskelege forhold», er av høg klasse. Foteljinga er stort sett i ein lettbeint og til dels humoristisk tone, men der er også et djupare lag av alvor og tragedie.

Den reativt kjende engelske popgruppa «The Beatles» er ein del av bakteppet for historia. Dei fire gutane i boka identifiserer seg med medlemmene av Beatles, og drøymer om å starte eit eige band. Men det bortimot geniale med boka er at utviklinga til gutane gjeng i takt med utviklinga til The Beatles sin musikk, frå det litt naive og truskuldige frå 1965 og tidlegare og til det meir utforskande og komplekse etter kvart som åra gjeng. Dette blir understreka av at kapitla i boka har namn etter Beatles-sangar (og enkelte post-Beatles sangar). Dei enkelte Beatles-albuma markerer også milepælar i historia til gutane.

Suksessen til boka skuldast nok til ein viss grad ein heil generasjon som kjenner seg att i oppvekst frå 1960- og 1970-talet. Men det virker som om historia også fenger lesarar som vaks opp både før og etter dette tidsromet. Det er vel også rimeleg å anta at Beatles har fått ein viss gjenklang i seinare litterære verk. Eg kan til dømes ikkje forstå anna enn at Ingvar Ambjørnsen sin Hvite Niggere og del 2 av Roy Jacobsen sin Seierherrene, og kanskje enno fleire som eg ikkje kjenner til, må vere delvis inspirert av denne boka.

Til slutt sit eg berre att med eit enkelt spørsmål: Kvifor i alle dagar har eg ikkje lest denne boka før? For å seie det med The Beatles: «I should have known better». Men no blei det til slutt likevel.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Denne boken definerte store deler av oppveksten min, mye takket være at jeg leste den da jeg var 15 - akkurat gammel nok til å skjønne de mørke tonene i boken, men også ung nok til å relatere meg sterkere til karakterene.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Barndomsnostalgi av ypperste klasse.
Leste denne for første gang da jeg var 11 år, og har lest den fem ganger etter det. Språket er levende, karakterene ekte og mange av episodene er realistiske og helt hysterisk morsomme, av og til tragiske. Tror faktisk jeg skal lese den på nytt igjen i sommer.
Anbefales alle!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

"Har du ikke lest boka??!"
Sjelden har jeg vel følt meg så lite oppdatert litterært som etter slike sjokkerte utgytelser fra den nærmeste krets. Nei, jeg har lest mye av Christensen, - mange knallbra bøker, som "Halvbroren" og "Maskeblomstfamilien", men altså ikke "Beatles".
Så, før "alle" har sett filmen som snart kommer til en kino nær meg, måtte jeg jo få med meg boka.
En tung murstein av ei bok, der hovedpersonen Kim Karlsen identifiserer seg med Paul McCartney, og resten av guttegjengen bekler gruppas andre medlemmer. Å følge albumene til Beatles er en liten genistrek, og noe som trekker opp og gir historien en god struktur.
Plottet er bra, og oppveksten til disse guttenen beskrives på en spennende og gjenkjennelig måte når det gjelder ungdomslivets utfordringer.
Tidvis er det morsomt å lese, men historien har likevel den litt mørke undertonen som er så gjenkjennelig fra Christensens andre bøker.
Mulig det er tidskoloritten som er ukjent, eller at boka er i lengste laget, - jeg blir liksom ikke helt revet med. Historien om Kim og vennene hans griper meg ikke nok, selv om den er godt skrevet. Beklager Lars Saabye Christensen, av meg lander terningen på en solid firer denne gangen.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

En nydelig bok som jeg allerede har lyst til å lese igjen! Mye bra skildringer og fine sitater som gjør boka poetisk samtidlig som den er veldig jordnær og ekte. Anbefales!!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

En langvarig, men også god roman av Lars. Dette vil jeg si er den beste av ham og tar for seg 4 gutter som ønsker å bli lik deres favoritt band: BEATLES. Vi blir med gjennom deres hverdag. Vi blir kjent med hvor vanskelig det er å være ungdom i OSLO. Jeg anbefaler alle som leser min anmeldelse å skaffe seg eller låne denne boken. For dette er en bragd som du sikkert kommer til å elske. Så skaff og les denne boken. Du vil ikke angre!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette er min yndlingsbok. Jeg leste den første gang da jeg var ca 13, og jeg mener jeg har lest den i overkant av 20 ganger etterpå. Flere ganger i året mens jeg var tenåring, noen års pause, før jeg leste den igjen nå som 30-åring - Den var akkurat like god som jeg husker. Den har altså preget hele mitt voksne liv. Latterkramper av ordbruken, vondt i magen av sårheten og følelsene, og gjenkjennelse av så mye de 4 guttene opplever. Boka er en del av meg, på alle måter. Det er ganske deilig! Først i ettertid ble jeg fan av bandet, men det er også blitt en favoritt hos meg. Kunne sikkert lagt ut 100 sitater, vi får se! :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

BEATLES

Anmeldt av Oscar Aga

Boken ”Beatles” er skrevet av forfatteren Lars Saabye Christensen og ble først gitt ut i 1984, og er gitt ut i over 30 forskjellige land. Lars Saabye Christensen er halt dansk og halvt norsk. Han er oppvokst på Skillebekk og bor fortsatt i Oslo. Lars Saabye er en veldig folkekjær forfatter. En av grunnene til det er at han har et stort spenn i forfatterskapet sitt. Han har skrevet alt fra dikt til romaner, film- og teatermanus til barnebøker.

Boka er en oppvekstroman og handler om Kim og de tre vennene hans Ola, Gunnar og Sebastian. Vi følger dem fra 7. klasse i Oslo på 1960-tallet da de stjal Mercedesmerker og til de har gått ut av videregående og blitt voksne. Favorittbandet deres er Beatles, og de planlegger å starte sitt eget band. Hvert kapittel i boka har navn etter en Beatles-plate.

Historien er skrevet av Kim, og alt som skjer er sett gjennom hans øyne. Det er en humoristisk tone i boka, og språket er muntlig.

Jeg syns boka var veldig bra. Både fortellingen og språket gjorde at jeg levde meg inn i handlingen. Og selv om at dette er fra 60- og 70-tallet, oppleves temaene og følelsene like aktuelle i dag. Jeg oppfatter at boka handler om oppvekst og vennskap. Jeg vil si at boka passer for alle i alderen 14 år og oppover, og den anbefales på det sterkeste.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Eksamen gikk med et skrik. Ola hadde med seg skolens største matpakke, han hadde rissa inn formlene i geitosten.

Godt sagt! (17) Varsle Svar

Vi tok framtida på forskudd og den så sabla bra ut.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Jeg åpna vinduet og fikk byen midt i fleisen, så over alle hustakene, lurte på hvor mange ensomme mennesker det fantes der, hvor mange gærne, skeive, dumme, forvirra, forbanna mennesker som levde i den kokende byen.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Flott! sa vi i kor og vaflene smelta på tungen og jordbærsyltetøyet smakte en hel sommer og en halv barndom.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Og jeg innbilte meg at det var så kort mellom latteren og gråten hennes, for selv om hun var munter og gjorde masse rart, så var det en ensom forestilling, ensom og panisk.

Jeg klappa alt jeg kunne.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

den natta lå jeg og tenkte på døden, lys våken, jeg lå langt bak øynene mine å stirra i et digert mørke, og at det gikk opp for meg, uten at jeg egentlig skjønte det, at jeg allerede var begynt å dø, det var en motbydelig og tanke, og jeg grein.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Telefonen ringte. Muttern tok den. Hun kom lattermild tilbake. - Ringo Starr vil snakke med Paul McCartney, sa hun. Jeg blei litt flau og tusla ut til røret.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Magen kjentes som en tørketrommel, en rusten tørketrommel i et nedlagt vaskeri i en fuktig og muggen kjeller. Sånn følte jeg meg. Det var kvelden før vi skulle på sesjon.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Han begynte å hulke igjen. Det lød vondt, som om han harka opp en piggtråd.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

-- Hva heter b-b-bandet? spurte Ola.
-- Snowflakes, sa Bobben. Merk dere navnet.
-- Snowflakes, gjentok Ola. Speller dere bare om v-v-interen?
Nå måtte Ola holde kjeft før vi blei pælma på trynet ut. Seb hadde en finger i ryggen på han allerede.
-- Neida, smarten. Vi heter Raindrops om sommeren.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Jeg har alltid vært glad i gode titler. Her er ti stykker jeg synes er mer enn sedvanlig gode.


Godt sagt! (18) Varsle Svar

Høsten 2010 fikk jeg en liten folder fra bokhandelen libris; "Våre 101 favoritter, stemt frem av bokelskere for bokelskere" Listen inneholder noe for enhver smak og er oppført alfabetisk med romaner fra 1-80, deretter krim.
Fordi en liste ikke kan inneholde mer enn 100 bøker, så kom ikke Skumringstimen med Johan Theorin som nr 101 med.


Godt sagt! (14) Varsle Svar

Flere forfattere lar musikk bli et viktig virkemiddel. Musikken kan være en del av handlingen, eller den kan ha en sentral plass på en annen måte. Tips om flere bøker der musikken er sentral, mottas med takk :)


Godt sagt! (10) Varsle Svar

Denne lista er laget etter bidrag fra mange bokbloggere og andre bokelskere på nettet. Alle som bidro fikk plukke ut 5 av sine favorittbøker for å legge til lista. Klikk på linken så ser du det endelige resultatet:

Bokelskeres favorittbøker

Nedenfor ser dere et lite utvalg av de 210 bøkene på lista.


Godt sagt! (8) Varsle Svar

Å nei, det januar igjen!! Jula er over, ute er det mørkt og ingen ferie før påske! Ai ai. Her er noen tips til gode og store bøker som varer ut denne og neste mnd. Kanskje de får våren til å komme raskere også? Lev vel:)


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Har atter en gang nyttårsforsett som innebærer å lese ei bok i uka, med visse smutthull. Nemlig at det jeg trenger for å fullføre nyttårsforsettet er å ha lest 52 bøker før året er omme, trenger ikke være slavisk en i uka.

Jeg legger til bøker etterhvert som de blir lest :)


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Mange av de beste romanene, nå til dags, handler om gamle mennesker som ser tilbake på barndommen. Noen av mine favoritter også.


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Noen av bøkene i hylla mi, fler kommer etterhvert.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Var bøkene bedre før? Neppe. Men de blei lest i store jafser. Tenker noen ganger at jeg skal gå løs på disse "store leseopplevelsene" igjen. Holder de mål i dag?


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Rett og slett bøkene jeg husker best å ha lest i løpet av 5 minutters brainstorming


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Bly" av Lars Saabye Christensen
 • "Bisettelsen" av Lars Saabye Christensen
 • "Gutten som ville være en av gutta" av Lars Saabye Christensen
 • "Saabyes cirkus" av Lars Saabye Christensen
 • "Modellen - roman" av Lars Saabye Christensen
 • "Herman" av Lars Saabye Christensen
 • "Bernhard Hvals forsnakkelser - roman" av Lars Saabye Christensen
 • "Skyskraperengler" av Tove Nilsen
 • "Forføreren" av Jan Kjærstad
 • "Halvbroren - roman" av Lars Saabye Christensen
 • "Sirkusbarn - roman" av John Irving
 • "Maskeblomstfamilien" av Lars Saabye Christensen
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver