Kniv

av (forfatter).

Aschehoug 2019 E-bok

Gjennomsnittlig terningkast: 4.98 (265 terningkast.)

506 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Jan Erik Olsens eksemplar av Kniv

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

N-hylle

Lesedato

2020

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2019

Format E-bok

ISBN13 9788203364228

EAN 9788203364228

Genre Politi og detektiver Krim Thrillere

Omtalt sted Oslo

Språk Bokmål

Sider 519

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Rivertonprisen 2019

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

71 131 52 10 1 0

Bokomtaler

Oi. (Ingen spoilere).
Denne så jeg ikke komme. Tidenes klareste sekser i mine øyne.

For å finne tid til denne, kjøpte jeg lydboken. Den er lest av Dennis Storhøi. Og for en prestasjon av Herr. Storhøi. Aldri har jeg lyttet til en lydbok som har blitt formidlet på en så levende måte. Storhøi sin prestasjon hever boken til 6+ i mine øyne.

Så til boken. At denne ikke har fått terningkast 6 i alle anmeldelser er vanskelig å forstå. Om man ser på boken isolert sett kan jeg noe motvillig gå med på at den er en sterk femmer på terningen.

Kniv er den 12. boken i historien om Harry Hole og hans univers. For å anmelde Harry Hole må man etter min mening se bøkene i sammenheng og i kontekst. Nesbø har brukt over 20 år på å utvikle Harry Hole som karakter, og har samtidig utviklet sin skrivekunst til å bli en forfatter av verdensformat. Nesbø oser klasse i måten han snører sammen tråder fra Harrys liv, samt måten han skildrer menneskene og handlingene deres på. Komplottet er fabelaktig intrikat og komplisert, men like fullt sitter jeg igjen med en følelse som sier "selvsagt måtte det bli slik". Som Nesbø/Hole fan fanget boken meg fra første sekund og står igjen som den naturligste av alle oppfølgere. Det høres enkelt ut, men som bok nr 12. er det brilliant håndverk av Nesbø å dra universet sitt sammen på en slik elegant måte.

Isolert sett strålende god krim. Sett i sammenheng med resten av serien, kanskje noe av det beste jeg har lest (hørt).

NB!. Nesbø sin Harry Hole serie fortjener å bli lest fra begynnelse til slutt. Har du ikke lest resten av serien, motstå fristelsen til å plukke opp denne. Start med Flaggermusmannen og kos deg kronologisk med kvalitetskrim fra Norges beste krimforfatter gjennom tidene. Nyt utviklingen til Harry Hole samtidig som du nyter Nesbøs utrolige utvikling som forfatter. Da kan du til slutt nyte denne boken som det mesterverket jeg mener den er.

God fornøyelse.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Jeg er en stor Harry Hole fan. Jeg har derfor store forventninger til hver bok som kommer. Syntes deler av boka var skufende. Det kom kanskje av at jeg denne gangen hørte den på lydbok, men ikke bare det. Men så mot slutten, ca de siste 2 timene, så skjedde det så mye uventet at skuffelsen ble snudd til full tilstedeværelse. Jo Nesbø leverer igjen :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Overraskende vendinger og Jo Nesbø viser et utrolig talent for å holde på flere tråder samtidig med suksess. Jeg gir en 4'er fordi mye er same old same old fra tidligere Hole bøker, uten at dette nødvendigvis bare er negativt. For meg blir det heller ikke bare positivt og jeg håper dette er den siste boka om Harry Holy.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Etter feilskjæret "Macbeth" er Jo Nesbø og Harry Hole tilbake med et brak. Her er Nesbøs penn umiskjennelig, og hans detaljerte kunnskap om de merkeligste ting (litt vel mye etter min smak) - lurer på om han har tatt seg tid til å lese "Jane Eyre"? Spenningen river meg med, det samme gjør gråten.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her er min omtale av Kniv. Linken fører til min bokblogg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

For meg ikke Nesbø på sitt beste.. For mange og usansynlige vendinger.. Men absolutt underholdning. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Harry Hole er langt nede - nok en gang. Han har mistet Rakel, som har kastet ham ut, og på Politihuset lever han på nåde. Da tragedien inntreffer, må Harry bestemme seg for om han vil gå under, eller ta hevn før han tyr til flaska på heltid.

Det er mørkt og dystert, med overraskelser bak hver sving. Finurlig og meget overraskende løsning. Mindre blod og gørr enn tidligere bøker, og det var helt greit.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En av hans bedre, synes jeg (bortsett fra Rødstrupe som er i en klasse for seg), men aaaaalt for lang mot slutten. Spennende, da.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hva skal jeg si om denne boka?

For å være helt ærlig er den en av Nesbøs svakeste. Enten det, eller så har jeg sluttet å like bøkene hans. Uansett - det er mye å irritere seg over her. For det første hvordan drap på kvinner brukes for å drive menns historier framover - et klassisk triks i boka, en klisjé jeg skulle ønske Nesbø ikke sank ned på nivået til. Men det gjør han, dessverre. Det er uverdig både for karakteren som drepes og for boka som helhet.

Hovedproblemet med denne boka er likevel dette: den er ikke troverdig. Du kjenner ikke den store sorgen ved drapet som definerer boka. Du bevarer en distanse til det hele veien, det er få refleksjoner, få emosjonelle scener. Du blir ikke bedre kjent med den dreptes personlighet eller forholdet mellom vedkommende og de andre karakterene. Kanskje er det gjort bevisst, kanskje ikke. Uansett svekker det fortellingens pathos. Selve oppklaringen av drapet er dessverre også ganske lite troverdig. Jeg syns ikke vi får en forklaring som gir helt mening. Dét kan selvsagt være bevisst, fordi drap kan være meningsløst. Men her blir det i overkant søkt.

I tillegg til at boka hverken fenger emosjonelt i drapet som skal være historiens bærende element eller gir noen troverdig og god forklaring på hva som har skjedd, så gir den heller ikke en avklaring. Du blir sittende igjen med en relativt åpen slutt. Selvsagt gjort for at Hole kan leve videre i nye bøker, men her føles det likevel som at boka bare stopper, uten noen ordentlig avslutning. Den er også altfor lang, etter mitt syn, og ikke spesielt godt skrevet.

Boka var faktisk såpass skuffende at jeg er usikker på om jeg vil lese flere av disse bøkene. Det kan rett og slett være på tide å slå opp med Harry Hole.

(Jeg ga den en firer rett og slett fordi siste del var spennende nok, men egentlig fortjener den ikke mer enn en treer.)

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Hun strøk en hånd over de merkelig lyse krøllene.
«Hvem skulle trodd at en svarthåra vestlandsjente og en rødhåra totning skulle få en fjording,» hadde bestemoren til Bjørn sagt da de hadde besøkt henne på sykehjemmet på Skreia og vist frem Gert. Så fant barnets blikk sin mors, og Katrine smilte. Smilte, strøk og nynnet lavt helt til barnets øyne gled igjen. Først da grøsset hun. Fordi blikket hadde vært som en annen person som hadde sett på henne fra andre siden av døden.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Alle de nytteløse hva-om-ene. Alle de selvpiskende jeg-burde-jo-ha-ene. Men også det andre, det patetiske håpet mennesker klamrer seg til om at det skal finnes et sted hvor de som elsker, de som har Old Tjikkos røtter, skal møtes igjen, fordi tanken på at det ikke er slik, ikke er til å holde ut.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

«Je ser det står at vi har gjort en deal», sa Bjørn. «Drap mot voldtekt. OK, itte vanlig, men det skjer jo».
«Det skjer ikke at det står i avisa om det», sa Harry. «Og i hvert fall ikke før bjørnen er skutt».
«Du mener at den itte er skutt?»
«Gjør du en byttehandel med djevelen, bør du spørre deg hvorfor djevelen synes det er en god handel».

Godt sagt! (2) Varsle Svar

He's a humiliated man, and when that humiliation cuts deeply enough it can make anyone capable of killing.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

«Men du sa at du elsket henne. Og da du dro tilbake til Oslo for andre gang, var det på grunn av henne, ikke meg.»
«Det var på grunn av Oleg, han hadde havnet i trøbbel. Men ja, jeg har alltid elsket Rakel.»
«Selv når hun ikke ville ha deg?»
«Særlig når hun ikke ville ha meg. Det er sånn vi mennesker synes å være skrudd sammen. Eller hva?»

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nei, hun hatet ikke seg selv. Det ville være å overdrive. Hun tenkte bare av og til at Bjørn var for god for henne. Ikke for god som i for attraktiv, men for snill som i irriterende snill. At de begge kunne ha hatt et litt bedre liv om han hadde valgt en som seg selv, en stabil, blid, jordnær, snill, litt rund budeie fra Østre Toten.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Øystein Eikeland hadde et enkelt liv. Han stod opp. Eller ikke.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Kjører på med samme plan som tidligere, med å lese 52 bøker i året.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

En leseutfordring med 25 bøker på Facebook

LESEUTFORDRING 2020

1. Bok utgitt i 2020: "Syng, gravløse, syng" av Jesmyn Ward

2. Bok anbefalt av lokale bokhandel: Henrik Falk av Vigdis Hjort

3: Bok på under 100 sider: "Verda er ein skandale" av Agnes Ravatn

4: Afrikansk forfatter: "Things fall apart" av Chinua Achebe

5: Vinner av Bokhandlerprisen: Tysteren av Jan-Erik Fjell

6: Bok du hadde tenkt å lese i 2019: "Stormfulle høgder" av Emily Bronte

7: Russisk klassiker: Idioten av Fjodor Dostojevskij

8: Favorittbok fra da du var barn/ ungdom: "To Kill A Mockingbird", by Harper Lee

9. Bok du ikke klarte legge fra deg: "Blodleie" av Johan Theorin

10: Bok av forfatter som har skrevet mer enn 20 bøkerKniv av Jo Nesbø

11: Bok med gult cover: "Dei vaknes løgnaktige liv" av Elena Ferrante

12: En bruktbok:: "Skumringstimen" av Johan Theorin

13: Bok der noen blir drept: "Gravrøys" av Johan Theorin

14: Bok med kart i: "Vestlandet" av Erlend O. Nødtvedt

15. Bok fra tiåret 2010-2019: "Dei sju dørene" av Agnes Ravatn

16: Bok med kosedyr på coveretFolk med angst av Fredrik Backman

17. Bok som ikke har en lykkelig slutt: "Medmenneske" av Olav Duun

18: En fantasyroman: Presens maskin av Gunnhild Øyehaug

19: Bok med fottøy i tittelen: Italienske sko av Henning Mankell

20: Bok med terningkast seks på coveret: Berge av Jan Kjærstad

21: Bok om psykisk helse: Three women av Lisa Taddeo

22: Bok som inneholder et oppdiktet språk: 1984 av George Orwell

23: Bok om sport: Vi mot dere av Fredrik Backman

24: En vinterbok: Eit vintereventyr av Jan Roar Leikvoll

25: Bok om skeiv kjærlighet: "On Earth We're Briefly Gorgeous" av Ocean Vuong


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det du må lese – Aschehougs lesesirkel

Aschehoug arrangerer flere leseutfordringer i løpet av 2019-2020:

Lesing sommeren 2019:
Macbeth av Jo Nesbø
Dronen av Unni Lindell,
Motiv X av Ahnhem med flere

Våren 2020 leste vi 6 stemmer på Instagram
Sommeren 2020: Seksukerslesing med blant annet bøker av Jo Nesbø og Jussi Adler-Olsen. Høsten 2020 kom det nye bøker å lese.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Oversikt over leste bøker 2019


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker lese i tjue nitten


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøkar eg les i 2019 og ei KORT anmelding.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette leste jeg i 2019.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker jeg vil anbefale av norske forfattere!


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker jeg har lest i 2019 som tilhører leseutfordringen.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mommy Mannegren

2020 Reading Challenge
52 Books in 52 Weeks: mangla én bok her.

1. A book with the letter “W” in the title: «Przewalskis hest»
2. A hardcover: Zeyn Joukhadar - "Et kart av salt og stjerner"
3. By an indigenous author: Tommy Orange - "There there" (norsk tittel Powwow)
4. Set in winter: Naomi Novik - "Spinning silver"
5. A character who is a senior: Kathy Reichs - «Bones never lie» (moren til Brennan)
6. Written in the 1970’s: Carl Sagan - "Cosmos" (trolig, gitt ut i 1980)
7. An author local to you: Lars Saabye Christensen - "Byens spor"
8. Orange on the cover: Fredrik Backman - "Bjørnstad"
9. Set in space: Aliette Bodard - «On A Red Station, Drifting»
10. A bestseller: Jo Nesbø - "Kniv"
11. A book that leaves you thinking: Fredrik Backman - "Vi mot dere"
12. A “guilty pleasure”: Kathy Reichs - "Bones are forever"
13. Written by a female author: Erin Morgenstern - "The starless sea"
14. Book in a series: Robin Hobb - "Royal Assassin"
15. Book with romance: Agatha Christie - "Den åpne graven"
16. Borrowed from a friend: Sally Rooney - "Normal people"
17. Written by more than one author; Amir Levine; Rachel Heller - "Attached"
18. Published in 2020: Emma Lord - «Tweet Cute»
19. A Stephen King novel: Stephen King - «The stand»
20. An author whose last name starts with the same initial as yours: Leigh Bardugo - "Ninth house"
21. Written by a blogger or journalist: Rebecca Skloot - "The immortal life of Henrietta Lacks"
22. A character that frustrates you: Kathy Reichs - "Bones never lie" (Slidell, Brennan selv i blant)
23. Title beginning with A: Agatha Christie - "And Then There Were None"
24. Title beginning with B: Maja Lunde - "Blå"
25. Title beginning with C: Sayaka Murata - "Convenience Store Woman"
26. A strong “friendship” theme: Shobha Rao - "Girls burn brighter"
27. A comic book: Lise Myhre: «Nemi - Skumle damen»
28. Literary Fiction: Toni Morrison - "Beloved"
29. An award-winning novel: Taylor Jenkins Reid - "Daisy Jones & The Six" (Goodreads award best historical fiction, Glass bell award for fiction)
30. A book with recipes inside: Elizabeth Acevedo - "With the fire on high"
31. A book featuring royalty: Diana Gabaldon - «Dragonfly in Amber»
32. A spy novel: Brandon Sanderson - "Mistborn"
33. A book containing poetry: Diana Gabaldon - "Drums of autumn"
34. A book with illustrations: Lisa Aisato - «Livet - illustrert»
35. An author’s debut book: Alex Michaelides - "The silent patient"
36. Written in first person: Ransom Riggs - «Miss Peregrine’s home for peculiar children»
37. A book featuring the medical profession: Jodi Picoult - "A spark of light
38. Set in the future: Frank Herbert: - "Dune Messiah"
39. A book used in a celebrity book club: Delia Owens "Where the crawdads sing" (Reese's book club)
40. A book on the Mensa reading list for grades 9-12
41. Published when you were 20: Kij Johnson - "The cat who walked a thousand miles"
42. Reuse a prompt from a past year; Blake Crouch - "Dark Matter" (prompt: featuring time travel)
43. Set in a country you’ve never visited before: Kathy Reichs - "Bones of the lost" (USA og Afghanistan)
44. “Recommended” to you by Amazon: Samantha Shannon - «Priory of the orange tree»
45. A book that cost you less than $5: Andrzej Sapkowski - "The last wish"
46. By an author used in an earlier category: Lars Saabye Christensen - "Byens spor: Maj"
47. Story takes place on a form of transportation; Diana Gabaldon - "Voyager" (a bit of a stretch, men mye av handlinga foregår på skip)
48. Character who wears glasses: Abbi Waxman - "The bookish life of Nina Hill"
49. About a World Leader: Frank Herbert - "Dune" (Muad'Dib blir leder for planeten Arrakis)
50. An author you previously disliked: Suzanna Clarke - «Piranesi»
51. A genre you don’t normally care for: Bram Stoker - "Dracula"
52. A book with a Foreword: Sir Arthur Conan Doyle - "The adventures of Sherlock Holmes" (Audible-versjonen, med forord av Stephen Fry)


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Åpen sjø" av Arne Dahl
 • "Grenseløs" av Jørn Lier Horst
 • "Lupus" av Jens Henrik Jensen
 • "Hun som må dø" av David Lagercrantz
 • "Utenfor er hundene - kriminalroman" av Gunnar Staalesen
 • "Vinger av sølv" av Camilla Läckberg
 • "Se en annen vei - roman" av Torkil Damhaug
 • "Korset" av Ingar Johnsrud
 • "Henrys hemmelighet" av Kristina Ohlsson
 • "Offer 2117" av Jussi Adler-Olsen
 • "X måter å dø på" av Stefan Ahnhem
 • "Frosne flammer" av Jens Henrik Jensen
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver